23.09.2023.
Društvo, Izdvojena vest

LAĆARAK

Laćarci dočekali mošti Svetog Varnave Hvostanskog

Veliki broj vernika dočekao je u subotu, 23. septembra u centru sela mošti Svetog Varnave Hvostanskog. Od sada jedan deo moštiju sveca nalaziće se u hramu posvećenom Svetom Arhangelu Gavrilu u tom selu i na liturgijama će vernici moći da im se poklone. Formirana je litija u kojoj je verujući narod pravoslavne crkve, na čelu sa vladikom sremskim Vasilijem, proneo mošti.
– Ovo je veliki dan za naše selo, jer je naša seoska crkva jedna od retkih u kojoj će biti mošti jednog svetitelja, rekla je Vesna Skakun, predsednica Saveta Mesne zajednice „Laćarak“.
U organizaciji Svelaćaračkog sabora je i omladina koja deluje pri mesnom hramu. Ono što je posebno radovalo sveštena lica, jeste da su kako mladi, tako i stariji shvatili važnost ovog događaja za njihovo selo. Među prisutnima bilo je vernika i koji nisu iz Srema, već su došli i iz drugih mesta, širom Srbije.
– Blagodarimo Bogu i njegovom preosveštenstvu episkopu sremskom Vasiliju, koji nas je blagoslovio i obradovao da dobijemo jedan dar neba, a to je deo moštiju Svetoga Varnave Hvostanskoga, na utehu i radost, ne samo meštana Laćarka, nego ovog dela naše Srbije. Ovde svi slavimo život, zato što je onaj koji je bio unižen i zlostavljan u kazamatima Zenice i Sremske Mitrovice, danas taj divni i veliki ugodnik božji ulazi pobedonosno u svoj grad i svi mi kličemo da treba da se radujemo, moleći se pred njegovim svetim moštima, da nam da snage i prosveljenja i svih nebeskih darova i nebeskih blaga, na mnoge godine, kazao je sveštenik Branislav Divljak.
Iste večeri je u porti crkve održan i kulturno umetnički program, koji su pripremili meštani sa svojim prijateljskim udruženjima.

A. D.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.