Aktuelno, Kultura

POČEO FESTIVAL DEČJEG STVARALAŠTVA „STANI SVETE DOK GOVORI DETE“ U SREMSKOJ MITROVICI

Višednevno druženje i edukativne radionice


Festival dečjeg stvaralaštva „Stani svete dok govori dete“ je zvanično otvoren u subotu, devetog septembra u bašti hotela „Srem“. Otvorio ga je mali gradonačelnik Sremske Mitrovice Andrej Božić, u prisustvu gradonačelnice Svetlane Milovanović i ambasadorke Švedske u Srbiji, Anike Ben David. Ova lepa manifestacija se održava po drugi put.
– Veoma je važno za decu da imaju pristup ovakvim kulturnim dešavanjima. Sarađivali smo već sa Gradom Sremska Mitrovica, sa decom, bibliotekom, posećivali smo škole, a prošle godine smo na letnjem festivalu prikazivali dečije filmove iz Švedske. Želim da podsetim na našu saradnju i u oblasti zaštite životne sredine i reciklaže, jer smo upravo ovde započeli projekat koji se odnosi na pomoć i podršku građanima da što lakše recikliraju, rekla je ambasadorka Anika Ben David.
Organizator dečje manifestacije je Udruženje „Sirmijum – grad dece“, koje je na otvaranju nagradilo svoje kolege i saradnike prigodnim zahvalnicama.
– Planirane su razne radionice, koncerti, nastupi horova osnovih škola, etno-grupa, muzičkih centara, dece muzičara. Pozvala bih svu decu da dođu da se druže sve do 26. septembra, na više lokacija u gradu, rekla je predsednica udruženja, Sandra Štetina.
Pored dečjih radionica, prva aktivnost je bila simbolična sadnja drveta kod hipodroma u kojoj su učestvovali zvaničnici i deca.
– Grad Sremska Mitrovica podržava ovakve manifestacije, posebno jer su na prvom mestu deca. Cilj je da se zabave i da učestvuju u raznim aktivnostima, a sa druge strane je bitan i edukativni karakter koji će oni svakako imati. Posebno mi je zadovoljstvo što imamo goste sa Kosova i Metohije iz opštine Ranilug, decu koja su došla sa delegacijom, a sve ih očekuje lepo druženje, izjavila je Svetlana Milovanović.
Tokom programa se obratila prisutnima i devojčica Jovana Stefanović u kostimu Pipi Duge čarape, popularnog karaktera iz istoimene emisije za decu, a govorila je i pozdrave na švedskom jeziku.

A. Dražić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.