Aktuelno, Ekonomija

U SUSRET GREJNOJ SEZONI

Ogrevno drvo jeftinije nego lane


Do početka grejne sezone zvanično je ostalo još mesec dana. Pored brojnih poskupljenja, građani se nadaju da će ovu veliku stavku u kućnom budžetu uspeti da „prezime“ sa što manje poteškoća. Prodavci ogreva kažu da sve ukazuje na to da će ova sezona biti mnogo povoljnija za nabavku ogreva, u odnosu na prošlu godinu.
Na stovarištu u Sremskoj Mitrovici ogreva ima dovoljno, a on se kupuje tokom čitave godine, manjim ili većim intenzitetom. U ponudi ima bukve, cera i graba, paletiranog i isečenog drveta, po ceni od 19.000 dinara po jednoj paleti, u kojoj ima 1,8 metara kubnih. Stigao je i briket po ceni od 40.000 dinara po toni, a biće dovoljno i peleta, čija je cena po toni 38.000 dinara.

Građani rumske opštine sa nabavkom drva i uglja za narednu grejnu sezonu počinju još dok je aktuelna bila u toku. U razgovoru sa nekim od tih građana, kažu da tako rade jer onda imaju mogućnosti da na veći broj rata nabave energente za narednu sezonu. Obično se sa nabavkom kreće u maju, ali ako se ogrev nabavlja preko Opštinskog udruženja penzionera, počinje se sa upisom još ranije.
Kako saznajemo od Nataše Dražić, predsednice Opštinskog udruženja penzionera Ruma, oni su nabavljali drvo i ugalj na otplatu na 11 mesečnih rata. Po ugovorima za predstojeću grejnu sezonu pisano je ukupno 889 kubnih metara drva. Od ovog broja 609 kubika je po ugovoru sa „Srbija šumama“, a 280 je nabavljeno preko jednog rumskog dobavljača. Kako saznajemo od jednog prodavca, koji se predstavio kao Zoran, trenutno je u prodaji samo drvo, koje se nabavlja uglavnom, iz Krupnja. Uglja nema, a i lane je takođe, bio problem sa njegovom nabavkom. Prodaje se bagrem po ceni od 7.500 dinara po kubnom metru, cer po 8.000 dinara i najskuplja je bukva, čija je cena 8.500 dinara. U ovu cenu je uračunato i dovoženje ogreva do kuće kupca. Cene ogreva niže su nego lane, u proseku od 1.000 do 1.500 dinara po kubiku.

U Inđiji poslednjih nekoliko dana vlada veće interesovanje kupaca za ogrev. Oni koji se odluče za drvo, za jedan metar kubni moraju izdvojiti u proseku od 10 do 12 hiljada dinara. Cene uglja nešto su više u odnosu na prethodnu grejnu sezonu, kažu vlasnici stovarišta, pa je za tonu „banovića“ neophodno izdvojiti 26 hiljada dinara, dok ista količina uglja „stanari“ košta 18.500 dinara. Za tonu peleta zavisno od proizvođača, treba izdvojiti u proseku od 30 do 40 hiljada dinara.

Slična situacija je i u Staroj Pazovi, gde su građani već pripremili ogrev za predstojeću zimu, kupivši drva i ugalj po prolećnim cenama. Stovarišta uglja i ogrevnog drveta dobro su snabdevena, a ogrev se u velikoj meri kupuje i preko oglasa po malo povoljnijim cenama. Ne očekuje se nestašica ni kada grejna sezona bude počela, kažu prodavci u staropazovačkoj sredini. Najčešća cena kubika ogrevnog drveta u ovom delu Srema ide do 9.000 dinara. Na pojedinim stovarištima se prodaje i iscepano složeno na paleti od 1,8 metara kubnih kao na stovarištu jednom stovarištu u Staroj Pazovi, a cena mu se kreće od 13.000 do 19.000 dinara. Bukva, hrast, jasen, ili mešano, cena drva zavisi od vrste i kvaliteta. U to treba uključiti cenu cepanja i transporta.
Cene uglja se kreću od 15.000 do 30.000 dinara, npr ugalj „stanari“ na stovarištu košta oko 18.000 hiljada dinara. Potrošači sve popularnijeg i ekološki najprihvatljivijeg čvrstog ogreva, peleta, u ovom trenutku isto nemaju razloga za brigu jer ga ima dovoljno po ceni već od 32.000 dinara, po toni ili paleti.

Opširnije u sredu u “M novinama”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.