Izdvojena vest, Sport

PRVI REZULTATI U MEĐUOPŠTINSKOJ LIGI SREM - „ZAPAD“

Trka između opstanka i borbe za Sremsku ligu


Prošlog vikenda odigrano je treće kolo Međuopštinske lige Srem – „Zapad“, takmičenja koje tradicionalno privlači pažnju publike u istinski fudbalskim sredinama Srema i Mačve. Početak takmičenja – bar kad je u pitanju gornji deo tabele, prilično je ujednačen. Ovog leta najbolje su „povukli“ „Zeka Buljubaša“ iz Ravnja, adaševački „Graničar“, a priključuju im se ekipe „Borca 1925“ iz Martinaca, bešenovačkog „BSK“-a i erdevičke „Sloge 1919“. Borba za ulazak u Sremsku ligu očigledno će biti interesantna, premda je mnogim klubovima cilj opstanak u ligi i dugoročna stabilizacija.
Ravnjanci su posle dve pobede u nedelju odigrali nerešeno u Sremskoj Rači. Na klupi ekipe iz Ravnja sedi iskusni Radmilo Budečević koji se trudi da realno posmatra trenutnu situaciju, a tu nema nikakve euforije. Njegova ekipa dobro se pripremila za početak lige, a šef struke smatra da su za vrhunske ambicije pored igračkih priprema važne i pripreme u svim ostalim segmentima. U prvi tim je dovedeno nekoliko novih igrača, među kojima su dva golmana i jedan bonus. U ekipi „Zeke“ trenutno su uglavnom mladi momci – najčešće 2000. godišta. Budečevićevo bogato trenersko iskustvo sa preko hiljadu odigranih mečeva, može im biti od velike pomoći.
– Mi imamo solidnu ekipu koja je već treću godinu na okupu. Relativno dobro smo odradili pripremni period sa dobrim rezultatima, ali to ništa ne znači ako se ne potvrdi u prvenstvu. Igrači moraju biti spremni da se žrtvuju, da redovno treniraju i prihvate disciplinu. Sve su to uslovi za dobar rezultat na kraju prvenstva. Idemo iz utakmice u utakmicu, pa ćemo videti. Na kraju se sabiraju bodovi. Na „priču“ niko nije osvojio prvenstvo, kaže trener Budečević koji smatra da svaka ekipa mora imati dovoljan broj startera iz svog mesta, jer je po njemu sve ostalo veštački i kratkog daha. U ovom slučaju 12 igrača dolaze iz Ravnja, od čega je sedam ili osam startera u svakoj utakmici.
Ekipa „Graničara“ iz Adaševaca igrala je prošle sezone baraž za Sremsku ligu. Prvo mesto nije opterećujuća ambicija. Trener Stevica Grbatinić kaže da je njegovom timu sigurna pozicija između četvrtog i šestog mesta. Čak devet igrača iz prve postave napustilo je letos tim, nakon čega su se u klubu okupili neki stari igrači uz dva pojačanja iz Novog Sada a to su Luka Stojanović iz „Slavije“ i Vladimir Todorović. U perspektivi se računa i na mlađe igrače iz kadetskog pogona i petlića. Adaševčani su petonedeljne letnje pripreme realizovali sa svega osam – devet prisutnih igrača. U grupi od 21 fudbalera najviše je momaka iz Adaševaca, a prosek godina ove – po rečima trenera Grbatinića, najmlađe ekipe u ligi iznosi svega 23 godine. U prvoj ozbiljnijoj proveri prošlog vikenda usledio je poraz od kluba iz Martinaca rezultatom 1:3. Trener je prethodno najavio da će „Graničar“ igrati bez nekoliko standardnih igrača koji su povređeni, sprečeni da igraju ili nisu još registrovani.
Martinčani su posle pobede i nerešenog rezultata u nedelju došli do sedmog boda i druge pozicije na tabeli. Prema rečima Zorana Erića iz klupske uprave, za „Borac“ je ova sezona važna kao prilika za stabilizaciju kluba posle problema iz prošlog prvenstva i izlaska iz Sremske lige, jer je za dve godine stogodišnji jubilej ovog sportskog kolektiva. Po Erićevim rečima, bilo bi „sramota da se klub ugasi i da ne može da proslavi veliki jubilej“. Tokom leta napravljen je odgovarajući plan i dovedeno je desetak igrača. U klubu su želeli spoj mladosti i iskustva. Derbi susret sa Adaševčanima i ubedljiv trijumf, za „Borac 1925“ bio je ozbiljna provera. Inače, Martinčani imaju odličnu podršku sela i lokalne zajednice, a u okviru kluba postoji školica fudbala koja trenutno okuplja četrdesetak klinaca koji su budućnost kluba.
U „Jedinstvu“ iz Rume koji je u Erdeviku u vikendu za nama ostao bez bodova žele da obezbede ostanak u ligi. Prema rečima ljudi iz uprave kluba, tokom pauze došlo je 12 novih igrača, ali je očuvan kostur tima. Rumljani su za sada sakupili 4 boda i u narednom kolu igraju lokalni derbi sa sugrađanima iz „Fruške Gore“ koji su prošlog vikenda došli do prve pobede.

D. Mostarlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.