Aktuelno, Društvo

POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Ovako je u Sremu protekao početak školske godine


Prvog septembra počela je nova školska godina. Širom Srema, tradicionalno, održane su svečanosti povodom polaska u školu, odnosno prigodni programi dobrodošlice za đake prvake.
Tim povodom u Sremskoj Mitrovici lokalna samouprava je pripremila i poklone za učenike prvih razreda u vidu školskog pribora i novčanog iznosa u visini od 6.000 dinara.
Đake je prvog septembra u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ pozdravila gradonačelnica Svetlana Milovanović i poželela im srećnu školsku godinu i puno uspeha.
– Ono što mogu da ih posavetujem, da sada, kada kreću u prvi razred, imaće obaveze neke druge vrste, da ne zaborave da se igraju. Znam da je danas teško biti roditelj i izvesti decu na pravi put, kažu da svaki čovek najmanje dva puta polazi u školu, prvi put kada on polazi u prvi razred, a drugi put kada mu to čine deca. Svim roditeljima đaka prvaka poželela bih da imaju puno strpljenja i mudrosti. Grad Sremska Mitrovica ulaže u obrazovanje, to nam je prioritetna oblast i meni je veoma drago kada sam došla ovde u školu da vidim kako je lepo uređena, pogotovo školsko dvorište, asfaltiran je put, tako da deca imaju siguran i bezbedan prilazak školi, a ovih dana očekujemo završetak radova na rekonstrukciji sale za fizičko, što je takođe veoma bitno. Sala je bila u izuzetno lošem stanju i sada je ovo mnogo važno za decu, zbog njihove bezbednosti na časovima fizičkog i ono što je isto jedna velika novost za školu, potpisan je ugovor za fasadu zgrade matične škole. Trudimo se da radimo i u područnim odeljenjima, ne razdvajamo decu koja su u gradu i decu koja su na selu, oni moraju da imaju iste uslove za boravak u školi, rekla je gradonačelnica.
Njen zamenik, Petar Samardžić je rano ujutru obišao učenike u Zasavici I, koji su dobili potpuno novo sportsko igralište, u okviru dvorišta renovirane škole.
– Roditeljima čestitam na podršci koju pružaju deci u svim fazama njihovog obrazovanja. Najsrdačniju čestitku upućujem najmlađim školarcima, đacima prvacima, za koje je današnji dan jedan veliki i važan događaj, ulazak u novi svet, svet znanja i prijateljstva i prvi korak ulaska u svet učenja. Prva pomoć biće im nastavno osoblje, ali najveća podrška su svakako njihovi roditelji. Grad Sremska Mitrovica je zbog toga ove godine odlučio da pomogne roditeljima, uvođenjem vaučera sa simboličnim iznosom za opremanje đaka, kroz program „Đak prvak“, rekao je Samardžić.
Vladimir Pavlović predsednik Skupštine grada posetio je Osnovnu školu „Boško Palkovljević Pinki“ i podsetio da je u toku novi krug prijave za 6.000 dinara koje grad dodeljuje roditeljima prvaka.
– Za sve koji su propustili da se prijave, novi krug je otvoren od prvog septembra i trajaće do desetog. Paketi za đake prvake simbolično za srećan polazak u školu sadrže jednu majicu, jednu torbicu sa logom svog grada, da ih podseti da vode računa o njemu, da vode računa o drugarstvu, solidarnosti i slozi, poručio je Pavlović.
Prvi put u školsku klupu je ove godine na teritoriji Mitrovice selo 648 đaka.

Osnovce od prvog do petog razreda u svim školama na teritoriji pećinačke opštine su dočekali besplatni udžbenici, a lokalna samouprava je ove školske godine kupila udžbenike za 1.164 dece. Kao i prethodnih godina, svi prvaci su od Opštine na poklon dobili rančeve sa školskim priborom. Prvog dana nove školske godine 64 dece iz Brestača ušlo je u novi objekat osnovne škole i predškolske ustanove. Kompletna rekonstrukcija objekta je zajednički poduhvat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Opštine Pećinci, a ukupna vrednost investicije je 50 miliona dinara. Obnovljeni objekat su svečano otvorili predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, direktorka Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci Milijana Srdić, direktorka Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“ Pećinci Anita Volčevski i predsednik Saveta mesne zajednice Brestač Branislav Kovačević.
Predsednik Đokić je u svom obraćanju okupljenim učenicima i roditeljima istakao da je opštinsko rukovodstvo kao jedan od ključnih ciljeva sebi postavilo unapređenje obrazovnog sistema u našoj opštini.
– U prethodnom periodu već su kompletno rekonstruisane osnovne škole u Karlovčiću i Kupinovu, a u Šimanovcima je izgrađen potpuno novi, savremeni objekat vrtića. Nešto ranije izgrađeno je i potpuno novo krilo srednje škole u Pećincima, u kojem danas naši srednjoškolci imaju priliku da uče u najsavremenijim kabinetima, kakvi ne postoje ni u većim sredinama od naše. Adaptacijom neiskorišćenog prostora obezbedili smo i novi vrtić za decu u Ogaru. Do sada je blizu milijardu dinara uloženo u škole i vrtiće. Trudimo se da ne zapostavimo ni jedan segment obrazovanja. Danas otvaramo školu u Brestaču, a uskoro počinjemo sa rekonstrukcijom škole u Pećincima. U planovima lokalne samouprave je i rekonstrukcija škole u Popincima – rekao je Đokić.
On je naglasio da je u svim naseljima, u kojima su rekonstruisane škole, nov prostor dobila i Predškolska ustanova.
– Pred nama je i rekonstrukcija vrtića u Pećincima, kao i rekonstrukcija i dogradnja vrtića u Obrežu. Ove dve kapitalne investicije će označiti konačno kraj liste čekanja za upise u vrtić i omogućiti svim roditeljima, koji to žele, da svoje dete upišu u predškolsku ustanovu. Mi smo opština koja je među prvima u Srbiji po industrijskom razvoju i nastavićemo da ulažemo u škole i vrtiće, dok i u razvoju obrazovanja ne budemo među prvima u Srbiji, i dok deca u svih 15 naših naselja ne budu imala jednako dobre uslove za učenje, kakve imaju njihovi vršnjaci u većim sredinama. Ovako velika ulaganja u obrazovanje ne bi bila moguća bez svesrdne podrške predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, koji već godinama pokazuju veliko razumevanje za potrebe naših građana i naše dece, i ja sam ubeđen da ta podrška neće izostati ni u budućnosti“ – poručio je predsednik Đokić i pozvao decu da novi objekat maksimalno iskoriste da steknu znanje koje će im u budućnosti biti temelj uspeha u životu.
Milijana Srdić je izjavila da će se, zahvaljujući temeljnim radovima na krovu, fasadi, električnim i grejnim instalacijama i uvođenju sistema dojave od požara, naša deca obrazovati i vaspitavati u modernoj školi, uređenoj po svim savremenim standardima.
– Svaka učionica je opremljena novim nameštajem, poseduje interaktivnu tablu, projektor i lap top, a fiskulturna sala obogaćena je novom opremom za nastavu fizičkog vaspitanja. Ovo nam daje potpuni komfor da radimo sa decom na njihovoj edukaciji, ali i veliku odgovornost da školu čuvamo, da služi još mnogim generacijama koje tek dolaze. Radićemo i dalje na njenom opremanju i osavremenjavanju i truditi se da postižemo još bolje rezultate u učenju, sportu i vannastavnim aktivnostima – kazala je Srdić.
Anita Volčevski je ocenila da je rekonstrukcijom škole i prostorija za boravak najmlađih obezbeđena podsticajnija i inspirativnija sredina, u kojoj će deca sa svojim vaspitačima i roditeljima sticati nova znanja, iskustva i veštine, a sve u duhu novih osnova.
– Za sve nas je ovo radostan dan, a posebno za mališane koji su dobili bolje uslove za srećnije odrastanje – izjavila je Volčevski.

Početak školske godine u Beočinu najavljen je tradicionalnim prijemom đaka prvaka koji je 31. avgusta održan u Osnovnoj školi „Jovan Grčić Milenko“ i područnim odeljenjima u Rakovcu, Beočin selu i Čereviću.
Na svečanosti koja je održana u centralnoj školi u Beočinu, priredbu su za najmlađe đake pripremili učenici viših razreda, a prvake i njihove porodice srdačno su pozdravili direktor Osnovne škole škole „Jovan Grčić Milenko“ Dragan Mitić kao i predsednica opštine Beočin Biljana Janković.
– Sa željom da podržimo naše najmlađe osnovce Opština Beočin je i ove godine pripremila školski pribor za prvake, a za sve učenike od prvog do osmog razreda obezbeđeni su i besplatni kompleti udžbenika. Đacima prvacima, njihovim porodicama i prosvetnim radnicima, želim srećan početak školovanja, a svoj deci da imaju radosno i bezbrižno detinjstvo koje će im biti ispunjeno druženjem, znanjem i najlepšim školskim danima, poručila je predsednica Janković.
Beočinska osnovna škola je primila 101 đaka prvaka, a za sve njih koji su po prvi put seli u školske klupe i zajedno sa svojim učiteljima započeli novu etapu svog detinjstva i obrazovanja, Opština Beočin pripremila je poklone dobrodošlice u vidu svezaka i školskog pribora dok je fondacija „Univereksport“ omogućila poklon vaučere. Predsednica opštine Beočin Biljana Janković prisustvovala je i prvog septembra obeležavanju početka školske godine tradicionalnom dočeku đaka prvaka u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u selu Susek i područnim jedinicama ove škole u Banoštoru, Svilošu i Lugu. Na teritoriji opštine Beočin ove godine je prvi razred upisalo ukupno 125 učenika koji su raspoređeni u dve osnovne škole, u Beočinu i Suseku, a drugu godinu za redom ova opština omogućila je za nešto više od hiljadu učenika osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, besplatne komplete udžbenika. Posebna zanimljivost u Suseku je da je u osnovnoj školi „Jovan Popović“ i ove godine nastavljena gotovo stogodišnja tradicija darivanja petlova učiteljima sa verovanjem i lepom simbolikom da će ovakav dar doneti volju i polet prvacima da ranom zorom spremni polaze u školu.
Kako bi školska godina u opštini Beočin počela bezbedno, podršku školama pružile su i patrole beočinske policijske stanice koje su pojačale prisustvo u zonama svih škola i vodile računa o bezbednosti najmlađih sugrađana.

U rumskoj opštini ima ukupno 462 prvaka, a posebno svečano je bilo upravo za njih.
Prijemu za hrtkovačke prvake u OŠ „Miloš Crnjanski“ prisustvovala je i predsednica Opštine Aleksandra Ćirić sa saradnicima.
– Ovde je krenulo 24 đaka prvaka, što je za svaku pohvalu. Potrudili smo se da i ove godine za sve đake na teritoriji naše opštine obezbedimo besplatne udžbenike, imaće i besplatan prevoz, a prvaci su dobili i prigodne poklone, kaže predsednica Ćirić.
Ona je istakla da u svakom školskom objektu postoje adekvatan broj policajaca koji su prisutni za vreme nastave da bi se đaci osećali sigurnije i bezbednije. Takođe, direktori i nastavnici su već dobili preporuku od Ministarstva prosvete kako da se ponašaju tokom ove školske godine.
– Nadamo se da će naša deca što pre prevazići tu traumu koja je obeležila čitavu prethodnu školsku godinu, dodaje Ćirić.
Hrtkovačka škola ima oko 200 učenika, kao i produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak u četvrtak, 31. avgusta prisustvovao je svečanom prijemu đaka prvaka u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Inđiji, a zatim u petak, prvog septembra i u Osnovnoj školi „Dr. Đorđe Natošević“ u Novom Slankamenu. Tom prilikom Gak je istakao da je polazak u prvi razred jedan od najznačajnijih trenutaka u školovanju dece te da se Opština Inđija trudi da svake godine obezbedi adekvatne uslove za obrazovanje. On je još jednom podsetio na novinu koja se odnosi na besplatne udžbenike za đake uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole čiju nabavku je finansirala lokalna samouprava.
– Težnja nam je da udžbenici budu besplatni za sve razrede osnovne škole i na tome ćemo raditi svake sledeće budžetske godine. Svi zajedno radimo na tome da što više rasteretimo kućne budžete porodica koje imaju jedno ili više đaka- istakao je Gak i dodao da Opština Inđija obezbeđuje i ostale vrste direktne pomoći porodicama, đacima i studentima poput finansiranja stipendija, nagrada za Vukovce, besplatnog prevoza…
Predsednik Opštine Inđija dodao je da će lokalna samouprava nastaviti sa velikim ulaganjima u obrazovne ustanove kako bi uslovi za rad bili na nivou najrazvijenijih država na svetu.
– Prema podacima iz 2016. godine ulaganje u školsku infrastrukturu iznosilo je 130 miliona dinara, danas je ta suma za 60 odsto viša. U 2021. godini smo, konkretno, u Osnovnu školu „Petar Kočić“ uložili oko 7,4 miliona dinara, a u školskoj 2022/2023. godini 10,4 miliona dinara za opremanje učionica, krečenje i sve ostale neophodne radove koji su izvedeni u prethodne dve godine.
Tokom svečanog prijema prvacima u Inđiji i Novom Slankamenu Gak je uručio i poklone u vidu školskog pribora, edukativnih knjižica i društvenih igara, a takve poklone dobilo je ukupno 459 đaka prvaka u toj sremskoj opštini.

Na teritoriji Opštine Stara Pazova ukupno je upisano 623 prvaka u osnovnim školama. U osnovnoj školi „Heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi i „23. oktobar“ u Golubincima, održan je svečani doček za učenike prvog razreda.
– Za dobrobit učenika škola, porodica i roditelji treba zajedno da rade, dete treba da sa osmehom ide u školu, da se dobro uklopi i da nađe dobre drugare. Ono što je bitno jeste da je škola u Golubincima jedina škola u našoj opštini gde se vodi projekat „Svako dete ima pravo da raste zdravo“, gde ćemo povećati časove fizičkog vaspitanja, rekla je direktorka OŠ „23. oktobar“ Sunčica Ljujić.
Obe osnovne škole imaju po četrdeset đaka prvaka i dva razreda, a velika pomoć učenicima je i podela besplatnih udžbenika.
– Zahvalni smo lokalnoj samoupravi što nam je omogućila ovaj vid pomoći, naglasio bih da je od ove školske godine novina to što će i učenici do četvrtog razreda takođe dobiti besplatne udžbenike. Ono što škola poklanja đacima prvacima već osmu godinu za redom su rančevi sa svim školskim priborom, rekao je Janko Havran, direktor OŠ „Heroj Janko Čmelik“.
U Osnovnoj školi „Milan Hadžić“ u Vojki takođe je bilo lepo i veselo. Nova školska godina je počela intoniranjem državne himne. Dok su se stariji učenici pozdravljali i jedva čekali da vide školske drugove s kojima se nisu sreli ceo letnji raspust, oni najmlađi, prvaci bili su veoma znatiželjni i nestrpljivi da se upoznaju sa svojom učiteljicom.
Roditelji su podelili s njima radost prvog školskog dana, ali i ličnu sreću što im je dete već stasalo za školu.
– Kada je zazvonilo školsko zvono svako je odeljenje otišlo u svoju učionicu kako bi se upoznalo sa planom rada, koji se ovog septembra razlikuje od svih prethodnih. Svima je zajedničko to, što će prve dve nedelje razvijati moralne vrednosti, rekla je Slavica Stošić, direktorka škole u Vojki, pohađa 426 učenika, i 26 u izdvojenom odeljenju u Krnješevcima.

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Irigu 31. avgusta je organizovan prijem za đake prvake. Dobrodošlicu prvacima su poželeli predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković sa saradnicima i direktorka škole Gordana Fodog sa učiteljicama, ali i stariji đaci koji su pripremili zanimljiv program za svoje najmlađe drugare. Dan kasnije, prijemi za đake prvake su organizovani i u područnim odeljenjima ove škole u Rivici, Neradinu i Šatrincima.
Lokalna samouprava je za sve osnovce do četvrtog razreda obezbedila besplatne udžbenike, a među njima je i 80 prvaka koji će pohađati nastavu u dve osnovne škole „Dositej Obradović“ u Irigu i „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku, u kojoj je prijem za prvake organizovan prvog septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.