27.08.2023.
Aktuelno, Izdvojena vest, Kultura

ODRŽAN ŠESTI VINSKI PARK U SREMSKOJ MITROVICI

„Vinski park“ oborio rekord posećenosti

Sremska Mitrovica je šesti put bila domaćin gastro-vinske manifestacije „Vinski park“ u subotu, 26. avgusta. Predstavilo se preko stotinu vinarija, sa više od 700 vinskih etiketa, a sve to je pratila delikates postavka, sa više od 20 proizvođača sira, suhomesnatih proizvoda i poslastica.


Gradski park je okupio više hiljada posetilaca, kako domaćih, tako i iz celog regiona. U vinu i bogatoj ponudi hrane uživali su i stariji i mlađi, a do sada se čini da je ovo najposećeniji „Vinski park“. Organizatori su istakli da su veoma zadovoljni kako su vinari i ljubitelji vina prihvatili ovu manifestaciju.
– Benefiti i efekti ove naše gastronomske manifestacije su višestruki, ostvaruje se opšti cilj, a to je uspon i razvoj vinarstva i vinogradarstva u našem kraju, ali to indirektno doprinosi razvoju turizma i razvoju privrede Sremske Mitrovice. Pre nekoliko godina odlučili da svake godine gost bude jedna zemlja, najpre je to bila Portugalija, potom Sjedinjene Američke Države, prošle godine Gruzija, opa smo sa tom praksom nastavili i ove godine smo izabrali za zemlju gosta Republiku Sloveniju poznatu po vrhunskim vinima, vinarstvu i vinogradarstvu i po razvijenom vinskom turizmu. Neka od tih kvalitetnih vina mogli su da probaju i posetioci na štandu Slovenije uz njihove dobro poznate gastronomske specijalitete kao što su kranjske kobasice i kraški domaći pršut, izjavio je Petar Samardžić.


Pre šest godina festival vina je okupio tridesetak vinarija. Do sada je taj broj porastao na preko stotinu, što organizatori događaja ocenjuju izuzetnim uspehom.
– Srem ima jako bogatu kulturu vinogradarenja i vinarstva i raduje nas što smo postali najveći regionalni sajam vina na otvorenom. Planiramo da se više posvetimo edukaciji, da manifestacija traje nekoliko dana i da naši sugrađani i gosti više nauče o vinu, o Fruškoj gori koja je jedno od najstarijih vinogorja u Evropi, gde je car Prob zasadio prvu lozu, van Apenina i vinogradarenje počinje od trećeg veka. Na nama je samo da pokušamo i da to prenesemo i gostima, da im ponudimo turistički i gastronomski sadržaj da budu češći gosti kod nas, istakao je Ramazi Inaišvili, predsednik udruženja „Sinergija pozitivnih energija“, jedan od koorganizatora događaja.
Kada se vratimo malo u istoriju, poznato je da je Srem oduvek bio vezan za vinogradarstvo. Čak je postojala i jedinica mere za vino, koja se zvala „vedro“. Da se napravio prvi korak ka edukaciji ljubitelja vina i onih koji su na putu da to postanu, pokazuje i održana škola vina somelijerke Marije Bojović u sklopu „Vinskog parka“.


Pozitivne utiske poneli su i sami izlagači, kako oni koji su tu prvi put, tako i oni koji se sada rado vraćaju.
– Prvi put sam izlagač i mogu reći da sam prezadovoljan organizacijom, jer smo nekako svi u istom statusu. Svi imamo ista izlagačka mesta i vidim da je zaista posećena manifestacija. Sve je više vinarija, učestvujem u raznim degustacijama i sve su kvalitetnija vina na našem području. Naša nagrađena vina koja predstavljamo su Crveni bermet, Crvena izmaglica i Crvena meduza za koju smo na Open Balkanu dobili trofej, rekao je Đorđe Kolarović iz Sremskih Karlovaca, po struci slikar profesionalac, a vinar po porodičnom nasleđu.
Pitali smo vinare, kako alkohol i visoke temperature idu zajedno, s obzirom na to da je tokom „Vinskog parka“ vladao tropski talas.
– Preporučujemo rashlađena bela vina, kao što je tamjanika, koja je inače naš adut i osvojila je zlato na takmičenju u Slovačkoj. Posetioci uglavnom i traže tako nešto kada je toplo vreme. Inače, mi smo po drugi put na ovom salonu ili sajmu vina u Mitrovici i doneli smo četiri etikete belog i crvenog vina i rozea. Divno smo se proveli i prošle godine, bila je lepa organizacija i atmosfera i na osnovu toga smo odlučili da se odazovemo pozivu i ove godine. Lepa je priča koja se širi dalje, izjavila je za M novine Dragana Ralević iz „Ralević“ vinarije iz Paraćina.


Na otvaranju publici se kao domaćin obratio Boris Pingović, dramski umetnik koji je rođen u Sremskoj Mitrovici, a zatim i Polonca Kosić prvi sekretar Ambasade Slovenije u Srbiji, koja je istakla da je veoma zahvalna Gradu Sremska Mitrovica što su baš Sloveniju izabrali kao partnersku zemlju na ovogodišnjoj manifestaciji.
Takođe, „Vinskom parku“ je sa saradnicima prisustvovala i gradonačelnica Svetlana Milovanović.


U muzičkom delu programa su nastupili domaći duo „Imperial strings“, „NEO STEREO“ – muzički sastav iz Sarajeva i „Jazzysad“.

Aleksandra Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.