Aktuelno

Pomoć Pokrajine u sanaciji štete, posebno Kulturnog centra

U prvom naletu superćelijske oluje koja je zahvatila Vojvodinu i Srem u večernjim satima 19. jula, najviše su postradale Sremska Mitrovica, Šid i Ruma u kojima su proglašene i vanredne situacije.
Pored privatnih objekata, poljoprivrednih kultura, velikog broja drveća i automobila, od kojih su neka stradala od pada drveća, krovova – najveću štetu je pretrpeo rumski Kulturni centar.
Na ovom objektu je odnet veliki deo krova i samo je sreća što povređenih nije bilo.
Lokalna samouprava je obezbedila 15 miliona dinara na ime pomoći onima koji su pretrpeli štete, a ako bude potrebno, izdvojiće se i dodatna sredstva. Pomoć u obnovi brojnih javnih objekata koji su pretrpeli štetu – obećala je Pokrajinska vlada.
Upravo tim povodom Rumu je 21. jula posetila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.
Posle posete i razgovora u Gradskoj kući pokrajinska sekretarka je, u pratnji predsednice Opštine Aleksandre Ćirić i direktorke Kulturnog centra Katarine Filipović obišla samu ustanovu kako bi se uverila u razmere štete – koja je, kada su ustanove kulture u pitanju – najveće u Vojvodini.
Posetila je i Stejanovce, gde su velike štete izazvane nevremenom i na Domu kulture i posebno seoskoj crkvi.
Pokrajinska Vlada je na vanrednoj sednici, održanoj odmah sutradan posle nevremena, obezbedila sredstva za finansijsku pomoć lokalnim samupravama za obnovu javnih objekata, a Opština Ruma je jedan od prioriteta za Pokrajinu, jer je na njenoj teritoriji pričinjena ogromna šteta.
– Drago mi je da vidim da su majstori već angažovani na popravci krova i da će u narednih deset dana biti sanirana ova zaista velika šteta. Ruma je do sada pokazala da snažno vodi brigu o kulturi i ne samo o kulturi, već o svim građanima. Žao mi je što se ovo desilo u Kulturnom centru, jer smo nedavno obezbedili sredstva za sanaciju velike scene i bine. Taj projekat ćemo svakako finansirati, ali je svakako sada prioritetna popravka krova. Osiguravajuća kuća je izašla juče i procenila štetu, a sve ono što ne obuhvati osiguranje finansiraće AP Vojvodina, rekla je Dragana Milošević i podvukla da je svakako najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.
Aleksandra Ćirić je zahvalila Pokrajinskoj vladi i sekretarki na brizi i brzoj reakciji.
– Očekujemo u narednih nekoliko dana zvaničan izveštaj procene štete, majstori su već došli na krov pošto mora da se sanira taj deo krova, kako ne bi došlo do novih oštećenja. Uradićemo i sanaciju toaleta koji su zbog elementarne nepogode takođe pretrpeli veliku štetu, rekla je predsednica Ćirić.
U Stejanovcima je najveća šteta zabeležana na crkvi posvećenoj Sv Nikolaju u samom centru sela. Pod naletima olujnog vetra krst je srušen, a i sam toranj je pred rušenjem, dok je stradalo i dosta crepa na krovu.
Značajna šteta je pričinjena i na seoskom Domu kulture, gde su oštećeni prozori i deo krovne konstrukcije.
– Mi smo još juče obavili konsultacije sa eparhijama na teritoriji pokrajine, ali i sa drugim verskim zajednica i ponudili smo svesrdnu pomoć u obnovi bogatog sakralnog nasleđa. Dragoceno je uverevanje koja sam dobila od sveštenika Mladena Kosanovića da će u narednih dva do tri dana početi radovi na obnovi hrama, koji sledeće godine proslavlja 250 godina postojanja. Raduje nas i snažna podrška meštana koji su se angažovali da zajedničkim snagama pomognu. Ovaj objekat je izuzetno značajan za Republiku Srbiju, a ne samo za Stejanovce, Rumu ili Vojvodinu. Mi ćemo pomoći i u građevinskom materijalu, stavili smo se na raspolaganje i spremni smo za svaki vid pomoći, rekla je Dragana Milošević koja je u Stejanovcima obećala i finansijsku pomoć za obnovu Doma kulture.

S. Džakula

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.