29.06.2023.
Aktuelno

Izložba ikona „Put neba“

Na Vidovdan 28.juna, u Kulturnom centru opštine Beočin svečano je otvorena izložba ikona „Put neba“ akademske slikarke Branislave Smiljanić.

Na otvaranju izložbe, nakon zajedničke molitve, publiku je u ime organizotara pozdravila direktorka kulturnog centra Ivana Letoš Brankov koja je istakla važnu simboliku i duhovnu vezu Vidovdana i naše kulturne, pravoslavne riznice.

Prisutnima se obratio i Ostoja Dražić, pisac, poznavalac ikonografije i istorije crkve, koji je naglasio da je Branislava Smiljanić na najlepši način približila „Put neba“ stvarajući ikone koje oslikavaju onu Tavorsku svetlost, ispunjenu toplinom i ljubavlju, ulivajući u srce i dušu spasonosnu veru onome ko ih gleda ili ko im upućuje molitvu.

Sama autorka se srdačnim obraćanjem zahvalila prisutnim gostima i organizatorima na podršci, ističući da je ikona u isto vreme svetlost, duhovni plamen i hrana koja otvara srce i dušu za molitvu. Prema njenim rečima, ikone su naše lestvice spasenja i darovi neba koje prihvatamo.

Izložba ikona „Put neba“ posetiocima pruža priliku da pogledaju dvadesetak ikona rađenih tehnikom ulje na platnu koje prikazuju uglavnom likove Gospoda Isusa Hrista, Bogorodice i Anđela.

Izložba je otvorena do 7. jula u holu Kulturnog centra opštine Beočin a ima i prodajni karakter.

 

foto: Ismet Ademovski

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.