22.06.2023.
Aktuelno

DRUGI DAN MALE MATURE

Maturanti polažu matematiku

Mala matura traje je od 21. do 23. juna, a u nedelju će biti objavljeni preliminarni rezultati na portalu Moja srednja škola. Budući srednjoškolci polažu srpski jezik, matematiku i prvi put ove godine, umesto kombinovanog testa, test znanja iz predmeta po izboru.
– Kada smo došli na polaganje srpskog jezika, situacija je bila napeta, jer prvi put u životu radimo prijemni ispit i nije nam bilo svejedno. Kada smo dobili testove, opustili smo se i videli da nije toliko teško. Spremila sam se dobro i za matematiku, koja me je najviše i plašila. Treći test nam se sastoji iz predmeta koje inače izučavamo u školi, ja sam izabrala geografiju, jer mi to ide najbolje, a priča se da je to i najlakše. Ne mora biti tako, nekome je geografija izuzetno teška. Na pripremnu nastavu nisam išla, jer sam se kasno prijavila. Ipak smatram da sam savladala dovoljno gradiva za ove testove, jer sam se tokom cele godine trudila više nego ranijih godina. Bila sam ozbiljnija u učenju. Ciljam da se upišem na sportski smer u Mitrovačkoj gimnaziji. Inače se bavim odbojkom i planiram da krenem na atletiku, rekla je mala maturantkinja Nora Jos iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici.
Kada je u pitanju test iz izbornog predmeta, najviše osmaka se odlučilo za biologiju i geografiju, a najmanje za fiziku i hemiju. U „Zmajevoj“ školi kažu da su deca spremna, a prema prvim komentarima, veliki broj njih je zaiteresovan za upis u gimnaziju, tehničku i medicinsku školu.
– Tremu nisam imala prilikom polaganja srpskog jezika, jer ga kao predmet zaista volim, međutim, mala trema se javila zbog matematike. Kako bih se što bolje pripremila išla sam na privatne časove, jer sam takođe zakasnila sa besplatnim pripremnim časovima. Spremala sam se i sama kod kuće. Maleni strah postoji od upisa u srednju školu, a volela bih da to bude opšti medicinski smer u Medicinskoj školi „Draginja Nikšić“, kazala nam je Milica Simić.
Uzbuđenje nije vladalo samo među maturantima, već i njihovim razrednim starešinama i direktorima.
– Mi smo sve uradili što je do nas, u skladu sa stručnim uputstvom koje je izdato od strane Ministarstva prosvete. Obezbedili smo za decu vodu, hemijske olovke, rashladili im prostorije i učinili da se oni što prijatnije osećaju, kako bi što bolje uradili završni ispit. Ja sam uvek na strani dece, verujem u njih i zadovoljna sam njihovim uspesima. Jedan broj njih je koristio mogućnost da ide na besplatne pripremne časove, koje je organizovao Grad Sremska Mitrovica, verujem da će oni to znanje i pokazati, smatra Sonja Tucaković, direktorica škole „Jovan Jovanović Zmaj“.
Ove godine je u prvom krugu đacima raspoloživo oko 800 slobodnih mesta u srednjim školama u Sremskoj Mitrovici.

Aleksandra Dražić
Foto: Branislav Tucaković

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.