Aktuelno, Društvo

BILJANA JANKOVIĆ: GODINU DANA NA ČELU OPŠTINE BEOČIN

Ravnomerna ulaganja u grad i sela

Navršava se godinu dana od kada je Biljana Janković na čelu Opštine Beočin. Predsednica kaže da je iza nje i građana godina koja je bila puna izazova, sa kojima su se uhvatili u koštac i rešili ih na opšte zadovoljstvo Beočinaca.

Biljana Janković je po dolasku na mesto predsednice Opštine najpre obišla sve mesne zajednice, kako bi oslušnula probleme sa kojima se meštani suočavaju. To je bila uvertira za pronalaženje rešenja za dugogodišnje probleme. Na samom početku njenog mandata je došlo do velikog ulaganja u energetski sistem Beočina, odnosno u Javno preduzeće „Toplana“. Naime, sva tri grejna kotla preduzeća bila su u lošem stanju, te je zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, obezbeđeno 36,2 miliona dinara za unapređenje sistema.

– Sredstvima koja smo dobili nabavili smo kotao, koji je montiran preko zime. To će mnogo olakšati svaku narednu grejnu sezonu, zatim obezbediti uštedu energije i kvalitetnije grejanje za 650 stanova i sve ustanove koje se greju na ovaj način. Sem remonta, većih ulaganja u „Toplanu“ nije bilo gotovo 16 godina, kaže predsednica Biljana Janković.

Ona dodaje da su i druga javna preduzeća imala svoje probleme, poput JKP „Beočin“.

– Ovo preduzeće imalo je probleme sa mehanizacijom. U susret nam je izašla beogradska „Gradska čistoća“ sa svojim donacijama. Negujući dobru saradnju, poklonili su opštini Beočin kamion za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada, kao i 40 kontejnera za odlaganje smeća. Takođe, JKP „Beočin“ je osnažen sa cisternom za vodu, koja je takođe donacija beogradske „Gradske čistoće“. Takođe bih istakla i da je kompanija „Lafarž“, prepoznajući potrebe naše lokalne samouprave, uručila opštini donaciju u vrednosti od 200.000 evra, koja je u potpunosti namenjena JKP „Beočin“. Ona je obuhvatala nov kamion za prikupljanje i prevoz komunalnog otpada i 2.000 kanti. Napominjem da je Beočin dobio dodatnih 230 kanti, a to nam je omogućio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, objasnila je Janković.

U dugoročnom planu je ravnomerno ulaganje u infrastrukturu Beočin grada, ali i pripadajućih sela ove opštine. Prošle godine je asfaltirano devet ulica u čitavoj opštini, a ove godine je planom izdvojeno još novca za tu namenu.

– Ove godine smo planom izdvojili sredstva za asfaltiranje, ali takođe smo i sa pokrajinskog nivoa vlasti obezbedili novac u iznosu od 100 miliona dinara. Asfaltiraćemo ukupno 14 ulica. Time će biti ukupno 23 asfaltirane ulice od Rakovca do Luga. Potpisali smo ugovor i za atarske puteve, za radove u Suseku, Čereviću, Beočin selu, kaže Biljana Janković.

Ulaganjem u infrastrukturu, obezbeđuje se bolja budućnost za nove generacije. Naime, to podrazumeva i ulaganja u školsku infrastrukturu.

– U Svilošu je ostalo četiri učenika, ali ta četiri učenika zaslužuju dobre uslove, kao svi ostali đaci. U školi se privodi kraju ono što smo isplanirali projektom, kao što je ograđivanje i saniranje instalacija, fasade i unutrašnjosti. Tu je bilo najvažnije da se reši pitanje grejanja, što smo i uradili. U Čereviću i u centralnoj školi takođe imamo probleme, koji se odnose na hitnu sanaciju krova. Beočin ima dve škole, sa svojim područnim odeljenjima, i sve su nam podjednako bitne, ali radi se po prioritetima, odnosno po onome što je hitno da se sprovede. Ne zaboravljamo tu ni vrtiće. Očekujemo da će od naredne školske godine naših 400 mališana ući u potpuno rekonstruisan centralni vrtić, koji se nalazi u Beočinu. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije je finansirala ovaj posao, sredstvima u vrednosti preko 111 miliona dinara. Na ovaj način, smanjićemo, a možda čak i u potpunosti ukinuti liste čekanja mališana, kaže za M novine Biljana Janković.

Dobra vest je i da će uskoro biti privedeni kraju radovi u Špicer bašti, odnosno obnova sportskih terena za košarku, fudbal i rukomet. Vremenske prilike nisu išle na ruku, međutim, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu uvisini od 10,6 miliona dinara, kako kaže predsednica Opštine, ovo će ponovo biti centralno mesto okupljanja Beočinaca, ljubitelja sporta. Kako je Beočin grad sporta, tako je ove godine opredeljeno milion dinara za nagrade uspešnim sportskim klubovima i pojedinacima, koji budu ostvarili visoke plasmane na državnim nadmetanjima.

Prema rečima predsednice Opštine Beočin, lokalni budžet nije uvek razvojni, ali to ne sme i ne može biti izgovor za ne suočavanje sa problemima. Postoji dugoročni plan, a lokalni razvoj se mora temeljiti na ravnomernom ulaganju u infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, sport i kulturu, kao u sve ono što vezano za normalno funkcionisanje sela.

– Na početku mandata mi je bilo teško da se priviknem na težinu tog posla i da ne može sve uvek da ide brzo, ali me raduje i srećna sam kada se neki posao završi. Posebno me raduje kada su ljudi zadovoljni i zahvalni kada im rešimo problem nakon 30 godina čekanja na to, zaključila je Biljana Janković.

U koštac sa elementarnim nepogodama

Opština Beočin se susrela u poslednjih godinu dana i sa požarom u Kolonijama, kada je gorela stambena zgrada u Ulici Miloša Obilića. Porodice iz devet stanova su tada zbrinute i smeštene, a uz dobru volju opštine, koja je finansirala sanaciju krova, a zatim i uz donacije građana, porodice će uskoro biti ponovo u svojim domovima. Naime, veliku podršku pružila je i kompanija „Lafarž“ sa 20.000 evra.

Proleće je donelo nove probleme, kada je Srem zahvaćen snažnim nevremenom. U bujicama su najviše pogođeni Čerević i Rakovac. Opština je sa svojim javnim preduzećima i uz pomoć privatnih kompanija, odmah preduzela sve što je neophodno da se situacija na terenu sredi i pripremi za vraćanje u prvobitno stanje. Očekuje se izlazak nadležnih komisija na teren radi procene štete.

– U bujicama su stradale ulice, odnosno putevi, a mi ćemo uložiti sredstva da to sredimo i obratićemo se za pomoć višim nivoima vlasti za pomoć. To je jedna krupna investicija, kaže predsednica Opštine Biljana Janković.

Besplatne mature, udžbenici i vrtić

Kako bi izašli u susret roditeljima male i velike dece, opština Beočin je obezbedila besplatne udžbenike za sve đake od prvog do osmog razreda. Takođe, roditelji su u potpunosti oslobođeni troškova boravka dece u vrtiću. Novina je i to da je opština omogućila malim maturantima besplatnu matursku večeru.

Aleksandra Dražić

Foto: Branislav Tucaković

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.