Aktuelno

Izvršen tretman suzbijanja komaraca

U utorak, 13. juna je izvršen tretman suzbijanja komaraca na teritorji Sremske Mitrovice. Ovu aktivnost sprovodi Gradska uprava za socijalnu i zaštitu životne sredine i to u gradskoj sredini i svim pripadajućim selima. Akcija se sprovodi i sa zemlje i iz vazduha, radi boljeg učinka. Iz vazduha je tretman vršen sa tri letelice, a na zemlji specijalnim uređajima koji izbacuju supstancu za suzbijanje komaraca.

 

– Svedoci smo da smo u prethodnom periodu zaista imali loše meteorološke uslove, odnosno veliki broj padavina počevši od maja i tokom juna. Grad Sremska Mitrovica nije jedini grad koji ima ove probleme, nego i ostale opštine i gradovi, a danas su uslovi takoreći idealni. Jedan od uslova jeste da deset sati pre prskanja kiša ne pada, takođe i nekoliko sati posle prskanja. Vetar ne sme da bude brži od tri metra u sekundi, rekao JE Dražen Riđošić, v. d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Firma „Eko san plus” i ove, kao i prethodnih godina sprovodi akciju suzbijanja komaraca na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

– Nepovoljni vremenski uslovi ove godine pogodovali su razvoju komaraca i doveli do toga da zaista broj komaraca jeste drastično iznad brojnosta koje je prihvatljiva. Ovo je, sada, vreme za razvoj rečnih komaraca, a krajem jula i početkom avgusta dolazi vreme kada počinje da se razvijaju kućni komarci, zato je u ovom trenutku veoma važno da se tretira priobalje, sva mesta koja su blizu reke Save, naravno i gradski deo. Ovo su izuzetno učinkoviti tretmani i zahvataju u velike površine. Vrlo je važno da se ide od samog početka, od primarnih stadijuma razvoja komaraca, znači od larvicidnog stadijuma, izjavio je Jovan Ivačković, direktor firme zadužene za tretman komaraca.

Sa zemlje je tretirana površina od oko dve stotine hektara, a iz vazduha 3.600. Poseban akcenat je stavljen na priobalje Save i predele koji su bogati rastinjem i drvećem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.