08.05.2023.
Aktuelno

У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ПРЕЗЕНТОВАНА СТУДИЈА УПРАВЉАЊА БРЗИНАМА

Новим кружним токовима до веће безбедности

У градској кући је одржан консултативни састанак и презентација Студије управљања брзинама на уличној мрежи града Сремска Митровица. Презентацију су одржала стручна лица, односно професори са Факултета техничких наука у Београду, департман за саобраћај, а по налогу Градске управе за саобраћај, комуналне и инспекцијске послове. Овом студијом, која је урађена за територију града и припадајућих села, извршена најпре детаљна анализа, са аспекта безбедности саобраћаја и предлог мера које ће за циљ имати онемогућавање вожње у градским улицама, односно на територији града, брзином већом од дозвољене.

– Мислим да је ово једина локална самоуправа можда и у широм региону која је урадила овакав један документ. Наиме у оквиру студије урађене су анализе брзине у слободном току на територији читавог града, практично на комплетној путној мрежи и извршена је компаративна анализа са саобраћајним незгодама, односно са њиховом просторном расподелом. На основу овог документа у другим корацима дата је методологија како и на који начин да се врши широк дијапазон мера које могу да се спроведу за управљање брзинама. Никада те регулативне мере које се односе на само ограничење брзине, па чак ни контрола саобраћајне полиције нису толико ефикасне, то је показала и ова анализа коју смо ми урадили и на неки начин мерама, препрекама, треба довести брзину на ниво који је много безбездинији из разлога зато што су последице саобраћајних незгода увек веће у складу са величином брзине просто због размене енергије која се повећава са квадратом брзине. Kористили смо препоруке које користи Међународна путарска организација и према њима постоји један сет мера које могу да се предузму. Неке од њих су у Граду Сремска Митровица већ предузете, користе се вертикални успоривачи, разне друге платформе, међутим, размотрене су и неке друге мере, дат је преглед ефеката, који могу да се постигну са применом таквих мера. Студија је показала да квалитет мреже омогућава да се вози много већом брзином. Ми смо ангажовали возача који припада млађој полулацији и који се заиста трудио да вози, брзином коју дозвољавају пут и путни елементи. То се зове брзина у слободном току. Резултати су изненађујући, посебно резултати између насеља, што није била тема студије, али ипак је дало резултате, да можете возити без икаквих проблема, с обзиром на квалитет путне мреже и преко 100 километара на час. Водили смо рачуна да ни на који начин не угрозимо безбедност људи који су вршили истраживање, рекао је Вук Богдановић.

Након састанка, надлежни су обишли раскрсницу улица Стевана Сремца и Посавске, где ће у наредном периоду бити предузете мере за повећање безбедности саобраћаја, сходно студији.

– Презентоване су различите мере у овој студији, с тим што су се некако најефикасније, најделотворније показале такозване мини кружне раскрснице. Обрађено је стотинак раскрсница, различитог типа у зависности од карактеристика уличне мреже и терена. Сведоци смо да у Митровици постоји велики број улица које поседују вертикалне успориваче брзине, такозване лежеће полицајце, а масовно пристижу и захтеви за постављање нових, тамо где недостају. Како се не бисмо претворили у град лежећих полицајаца, управо је израђена студија која предлаже функционалније мере, а то су мини кружни токови, различитог типа. Са имплеметнацијом ће се кренути већ током ове године. Раскрсница путева улица Рибарске обале, Занатлијска и Променада, то је замишљено као једна ипсилон, трокрака кружна раскрсница. Наравно и у наредним годинама ће се наставити са реализацијом, у складу са планским актима који ће се радити по основу ове усвојене студије, уз евентуалне корекције Стратегије безбедности саобраћаја, која је усвојена недавно на седници Скупштине града, изјавио је Петар Самарџић, заменик градоначелнице Сремске Митровице.

Анализиране су мреже које могу бити повољне за буџет и које не захтевају велика улагања, а које могу допринети да се брзина доведе у зону ограничења.

 

А. Дражић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.