02.03.2023.
Kolumna: Malo izoštreno

MALO IZOŠTRENO

Regulisanje rodne nepripadnosti Boga

Anglikanska crkva pokrenula je proces za uvođenje u bogosluženje rodno neutralnog termina za Boga. Sinod crkve formirao je komisiju, koja će predložiti termine koji neće narušavati rodnu ravnopravnvost vernika. S obzirom na to da je Sinod ove crkve još 2013. usvojio odluku da i žene u njoj mogu biti biskupi, i s obzirom na to da je Sinod već blagoslovio istopolne brakove i odobrio njihovo sklapanje u crkvi, nema nikakve sumnje da će se „regulisati” i rodna nepripadnost Boga. Novatorima u Anglikanskoj crkvi već su podaleko pobegli entuzijasti političke korektnosti u Švedskoj crkvi, koja je još 2017. pod vođstvom nadbiskupice Antje Jakelen, velikom većinom u Sinodu od 125 žena i 126 muškaraca, usvojila da se u svim crkvenim aktima i tekstovima ne koristi zamenica On uz reč Bog, i da se više ne koristi Gospod zbog sugestije na muški rod koju ovaj termin nosi. Nadalje će se Bog određivati kao i otac i majka. Na srpskom jeziku moglo bi se reći da je Bog Ocomater, ako i srpska crkva tako uznapreduje.

Na ovoj rodnoj demokratizaciji Boga, oni koji iznutra zaposedaju Zapadne crkve svakako se neće zaustaviti. Sa velikom verovatnoćom možemo predvideti da će i neke pravoslavne crkve, iz zahvalnosti za darovanu autokefalnost, udovoljiti bezvernim svetskim vladarima iz senke uvođenjem političke korektnosti u pravoslavu veru.

Može se čak sa sigurnošću predvideti da će se zemaljskim zakonima uređivati nebeski svet, da će se državnim zakonima štititi ženska prava Bogomatere ili pravo Sina na promenu pola.

Da, moguće je čak i da nešto drugo bude proglašeno bogom. Oldos Haksli  je u Vrlom novom svetu predvideo proglašenje Forda za vrhovnog boga, za boga oca. Likovi u romanu pri pomenu Gospoda Forda sastavljaju ista tri prsta koja i mi koristimo u molitvi, i na svom stomaku simbolično prave slovo T, u slavu T2, prvog serijskog automobila proslavljene marke. U romanu se slavi Fordovdan i uzvikuje, naprimer,  „Gospode Forde, što ih mrzim!”

Ako se Bog Otac podvrgne rodnoj redefiniciji to će neizbežno nametnuti i problematizovanje sadržaja samog Evenđelja, u kome Hrist govori o svome Ocu, a ne o nečemu što ga ja poslalo među ljude, kako bi trebalo da govori.

Anglikanska crkva i sestrinske crkve u SAD, Australiji, Novom Zelandu, Velsu i Južnoj Africi, sa vrlo visokom ili ravnopravnom zastupljenošću biskupica u sinodima, već su listom odbacile novozavetnu definiciju braka, ustanovljenu na Hristovom blagosiljanju mladenaca u Kani i kasnije kanonizovanu u celom hrišćanstvu. Prema rečima prečasnog Džastina Velbija, nadbiskupa kanterberijskog, Engleska je sa radošću i ponosom dočekala istopolone parove na venčanjima pred Bogom.

Prema većini u Anglikanskoj crkvi i sestrinskim joj crkvama, vreme je da se dočeka i radost preimenovanja Boga Oca, koji već dva milenijuma trpi nelagodnost zbog svrstanosti u muški rod. Sledsveno ovoj radosti, sledi i radost neizbežnog ispravljanja Spasitelja u njegovom pogrešnom oslovljavanju svoga stvoritelja ocem.

Britanski „Tajm“ izvestio je da je Sinod Anglikanske crkve sa 57 glasova za i 47 glasova protiv izglasao da se istopolni parovi mogu venčavati u crkvi uz bogosluženje sveštenika. Prečasni Stiven Kroft, biskup Oksvorda, ocenio je ovakvo glasanje istorijskim, jer je ono samo početak promena u anglikanskoj crkvi. Sinod je, naime, postavio rok da se do njegovog letnjeg zasedanja osmisle molitve i blagoslovi za venčavanje istopolnih parova i da se biskupi pripreme za odlučivanje o istopolnim brakovima među sveštenicima.

Krilo  Anglikanske crkve pod imenom Škotska crkva već je odmaklo u uvođenju političke korektnosti u bogosluženju. Otac, Sin i Sveti duh biće zamenjeni Stvoriteljem, Spasiteljem i Posvetiteljem, ali je pitanje da li će takvo rešenje ostati za trajno jer je u novim terminima preživelo previše od muškog roda, i puno zadovoljenje političke korektnosti nije postignuto.

Razume se, ove prepravke na Bogu ne prolaze bez ikakvog otpora, ali tradicionalisti koji im se protive lako gube pod žigošućom optužbom da su politički nekorektni. Novatori se, uostalom slažu s njima da je Bog i muško i žensko, ali je, kažu, problem u tome što je tradicija pokušala da opiše neopisivo naginjući ka muškom rodu, pa je u tom smislu nužno da se stvar popravi. Razume se, dodaju novatori, vernici ne moraju da se pridržavaju preporučenih promena, jer, mada je poželjno, nije obavezno biti politički korektan.

Poslednji popisi stanovništva u zapadnim zemljama pokazali su da su neke od njih prestale da bivaju kao hrišćanske zemlje, jer se manje od polovine građana izjasnilo hrišćanima. Zahtevi da se ukine Božić, jer se njime vređaju nehrišćani, postali su legitimni.

Niko oprezan ne bi smeo da se kladi na šta ciljaju promene u zapadnim crkvama. Na spasavanje hrišćanstva ili na ono suprotno.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.