02.02.2023.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO BALABANOVIĆ

Mlečno govedarstvo je skupo, ali pravljenje sira je isplativo

Na našem tržištu, ponuda sireva je veoma raznovrsna. Međutim, veoma retko može da se kupi domaći tvrdi kravlji napravljen u jednom porodičnom gazdinstvu. Upravo takve sireve proizvode u gazdinstvu Balabanović u Novoj Pazovi. Za sada ih ima najčešće na pijaci u tom mestu, ali se mogu probati i kupiti na raznim manifestacijama koje se organizuju širom Srbije.

Dragana Balabanović, iako je zaposlena, sa svojom porodicom se bavi mlečnim govedarstvom. Kaže kako je tvrdi kravlji sir počela da proizvodi na nagovor sina.
– Sin je insistirao da pokušamo sa proizvodnjom tvrdog kravljeg sira kojeg baš i nema na našem tržištu. Počeli smo da ga pravimo samo za nas i naše prijatelje, a pošto su svi govorili da je sir izuzetnog kvaliteta i ukusa, rešili smo da proizvodimo i za prodaju, kaže Dragana i dodaje da nije očekivala da će to biti baš tako, ali je ubrzo shvatila da je to bila prava odluka.

Već pri prvom izlasku na pijacu, kako kaže, sve što su imali su prodali, jer je u ponudi bilo samo tvrdog kozijeg sira, dok je kravljeg bilo sitnog ili u kriške.

– Vodili smo računa da naš sir bude lepo upakovan, vakumiran. Naravno, uvek ima i onog za probu, ali onaj koji je za prodaju mora biti i higijenski ispravan, kaže naša sagovornica i dodaje da je to imalo uticaja da sa svojom porodicom proširi proizvodnju i da na tržištu postanu prepoznatljivi. Daleko je bolje proizvoditi sir, nego prodavati mleko, kaže ona, i dodaje da za proizvodnju takvog proizvoda treba vremena i puno rada.

– Nekada su naše majke i bake pravile samo sitni i sir u kriškama od kravljeg mleka, to je daleko lakše i brže od pravljenja tvrdog sira. Za ovaj koji moja prodica proizvodi treba dosta vremena i rada, ali isplati se. Mi smo nekada prodavali mleko, ali od toga nije bilo baš neke koristi. Pre nekoliko godina, bili smo na prekretnici da li prestati sa mlečnim govedarstvom ili krenuti u neku ozbiljniju proizvodnju, kaže Dragana i dodaje da su se na sreću odlučili za proizvodnju sira i da nisu pogrešili.

– Mlečno govedarstvo je skupo, stočna hrana je skupa i puno se radi. Meni nije teško da uđem u štalu i da obavljam sve poslove oko hranjenja i čišćenja, a to rade i svi članovi moje porodice. Svi sve radimo, kaže Balabanovićeva.

Lep i na oko, ali još lepšeg ukusa, njihov sir polako osvaja tržište. Na pijacama je sve traženiji, a ista situacija je i na raznim gastronomskim manifestacijama. To daje nadu, kaže Dragana Balabanović, jer tako njihova proizvodnja ima budućnost, a što je najvažnije, mlađe generacije imaju želju da proizvodnju unaprede i brendiraju i tako postanu prepoznatljivi na veoma izbirljivom domaćem tržištu.

Z. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.