20.12.2022.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Da li se sećate čuvene Larise?

Gotovo da ne postoji Mitrovčanin koji ne zna za najpoznatiju Ruskinju koja je živela u našem gradu. Kako stariji, tako i mlađi pamte ovu finu damu, Larisu Krutikov-Bogdanović, ili Ljalju, kako joj je bio nadimak. U grad na Savi došla je posle Drugog svetskog rata, sa suprugom, čuvenim pravnikom Vasom Bogdanovićem. Bavila se prevođenjem, a držala je i private časove ruskog i francuskog jezika. Na neki način se smatra osnivačem prve škole stranih jezika , sada već davnih pedesetih godina.

Ljalja je na svojevrstan način ostavila duboki trag u društvenom životu Sremske Mitrovice, ali i u kulturnom i obrazovnom. Preminula je 2015. godine.

Odbornicima sremskomitrovačke gradske Skupštine odlučivaće na predstojećoj sednici o dostavljenoj inicijativi za postavljanje spomen ploče, njoj posvećene, na glavnoj fasadi objekta, u kome je živela na Žitnom trgu. Predložene su dimenzije 35×60 centimetara. U gornjoj zoni ploče će biti postavljen portret u reljefu, a finansira Larisin sin Nikola Bogdanović, odnosno podnosilac inicijative. O ovome će odbornici odlučiti u petak, 23. decembra.

Aleksandra Dražić

Foto: Moj grad Sremska Mitrovica

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.