08.12.2022.
Kolumna: Malo izoštreno

MALO IZOŠTRENO

U Srbiji opet gavarit Maskva

Na medijskom nebu Srbije osvanuo je RT „Balkan“, portal ruske državne televizije „Rossiя segodnя“, koja je ušla u srpske uši po zloglasnom imenu „Raša tudej“. Da Srbima ne bi promaklo zloglasno poreklo od zloglasne mame postarali su se brojni srpski mediji domaćih osnivača, ali na ukazivanju na novo medijsko zlo nisu kasnili ni „srpski” mediji ekumenskog porekla i opredeljenja kao što su „Glas Amerike“, „Slobodna Evropa“, „Dojče vele“, „Al džazira“ i brojni drugi. I većina se uglavnom podsmehnula pozdravnom načelu novog medija „Kosovo je Srbija“, a podsmeh bi trebalo da znači da je i vrapcima jasna propagandna uloga RT „Balkan“.

Internet portal „Slobodne Evrope“ u „autorsko-redakcijskom” komentaru svog kolumniste Teofila Pančića nije se pridružio orkestriranim pozivima na uskraćivanje radne dozvole novom mediju u Srbiji, već je samo obesmislio gostoprimstvo sadržaju ruskog medija, sadržaju koga je ionako previše u Srbiji. Slobodno prepričano, šta će u Srbiji novo kliktanje „Kosovo je Srbija“ ako je većina građana Srbije okamenjena u uverenju da je Kosovo Srbija? Šta će u Srbiji još jedno prorusko izveštavanje o Ukrajini ako je to već dominantan ton u ubedljivoj većini srpskih medija? Šta će u Srbiji medij koji ne donosi nikakavu novinu u obradi dominantnih tema današnjice niti bilo kakvu promenu u dominantnoj struji medijske produkcije? Tako identifikovana besmislenost gostoprimstva novom mediju izgoni na čistinu njegovu pravu svrhu: izražavanje međusobne solidarnosti dvojice diktatora, Putina i Vučića!

Kolumnista „Slobodne Evrope“ zaključuje da će RT „Balkan“, iako je potpuno izlišan i nepotreban na medijskom nebu Srbije, ipak nekome biti od koristi: Ilija Čvorović više neće morati da silazi u podrum da bio čuo „šta kaže Moskva”.

Za razliku od kolumniste „Slobodne Evrope“, nameštenici iz EU osporavaju čak pravni osnov za dozvolu ruskom portalu da radi u Srbiji. Famozni izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik ustvrdio je da je to u suprotnosti sa osnovnim principima vladavine prava, demokratije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve!

Uskliknu izvestilac EP o osnovnim ljudskim pravima i slobodi za sve, preneražen što je RT „Balkan“ dozvoljeno ono što je već odavna dozvoljeno „Al džaziri“, „Slobodnoj Evropi“, „Glasu Amerike“, „Dojče veleu“.

Srpski antivučićevski mediji, koji se lepše nazivaju nezavisnim, ne spore zakonsko pravo RT Balkanu da informiše građane Srbije sa svoje planetarne osmatračnice, ali sa entuzijazmom anketiraju „stručnu javnost” koja nepodeljeno nalazi da je RT „Balkan“ ništa drugo do propagandno sredstvo diktatorskog ruskog režima. Suprotna mišljenja po svojoj prirodi ne mogu biti „stručna”, pa ih stoga i ne objavljuju.

Najumerenije što se sa Zapada moglo čuti povodom pokretanja internet portala ruske državne televizije je da od RT „Balkan“ Srbiji neće biti bolje. S tim se skoro možemo i složiti, jer ni od jednog stranog, kao i ni od jednog domaćeg, medija Srbiji nije bilo bolje. Bolji život se valjda i ne očekije od medija već od nekog drugog.

Podrška teritorijalnom integritetu Srbije nikada nije stigla ni preko jednog od vodećih stranih medija u Srbiji. Nijedan sagovornik „Glasa Amerike“, „Slobodne Evrope“ i „Dojče velea“ nikada nije osudio bombardovanje Srbije 1999. godine niti je ikada osudio ekonomske sankcije protiv Srbije, potpunije i teže od sadašnjih sankcija protiv Rusije. Nikada u ovim medijima nije dobio prostor stručni i naučni pristup takozvanom srebreničkom genocidu, inače nesumnjivom zločinu upotrebljenom za satanizaciju Srba i isterivanje fašizma iz istorije hitlerovih saveznika. Nijedan sagovornik ovih medija nije doveo u sumnju poduhvat Zapada na stvaranju dveju država za malu albansku naciju, na štetu Srbije.

Ne možemo a da ne primetimo da je RT „Balkan“  sa pozdravnim načelom „Kosovo je Srbija“ na startu podvukao u čemu će se, minimalno, razlikovati od ostalih stranih medija u Srbiji.

Kolumnistu Slobodne Evrope u jednoj tezi valja podržati. Ako su do sada prozapadni „balkanski špijuni” mogli u punom komforu da prate „Glas Amerike“ ili „Slobodne Evrope“, zašto bi Ilija Čvorović trebalo da odlazi u podrum da bi čuo o čemu  „gavarit Maskva“.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.