24.11.2022.
Kolumna: Mrtav ugao, Sport

MRTAV UGAO

Čekajući Brazil

Brojimo sate do našeg debija na aktuelnom Svetskom prvenstvu u Kataru. Cirkus je počeo u nedelju utakmicom između domaćina i Ekvadora, koju su Južnoamerikanci dobili sa 2:0. Utisak je da je Katar ipak preslaba ekipa za ovako veliko takmičenje, ali imaju još dve utakmice da nas uvere u suprotno.

Najbolji način da se prekrati vreme do dugo očekivanog okršaja sa Brazilom jeste baviti se nekim fudbalskim i onim malo manje fudbalskim temama koje prate ovaj nesvakidašnji turnir. Kao što je svima već poznato, mnoge kontroverze su ispratile izbor ove male zemlje sa Bliskog istoka za domaćina Svetskog prvenstva. 2010. godine Katar je dobio domaćinstvo i već tada su podignute obrve širom fudbalskog sveta. Glavno pitanje je bilo kako uopšte zemlja koja ima samo jedan izgrađen stadion uopšte može da dobije organizaciju najveće svetske fudbalske smotre. Istina, FIFA je u svom dugoročnom programu do 2030. godine imala u planu da organizaciju poveri nekoj arapskoj zemlji, ali je najveći problem bila fudbalska infrastruktura.

Katar je izašao sa ambicioznim planom da za 12 godina izgradi sedam stadiona i obezbedi kompletnu podršku za invaziju milion i po navijača sa svih strana sveta. Lud poduhvat uzevši u obzir da ova mala zemlja ima populaciju nešto manju od tri miliona ljudi.

Naravno, moralo je sve to biti dobrano podmazano, a alave glave koje vode FIFU se nisu gadile na arapske novce. Tako Katar postade domaćin prvenstva koje će se prvi, a možda i poslednji put, odigrati tokom zime. Jer se igra usred pustinje.

Ono što je urađeno u Kataru u poslednjih 12 godina može ući u udžbenike kao primer kako se uz dobru i pametnu organizaciju, potpomognutu brdom novca, može napraviti čudo. Sagrađeno je sedam potpuno novih stadiona. Najveća udaljenost između dva stadiona je samo 100 kilometara. Urađena je kompletna saobraćajna infrastruktura koja povezuje sve bitne tačke, uključujući i metro.

Naravno, neće svi stadioni zadržati funkciju koju će imati na ovom Svetskom prvenstvu. Nekima će kapacitet biti znatno smanjen posle Mundijala, dok će jedan biti pretvoren u univerzitetski centar. Najzanimljiviji stadion je onaj koji je napravljen od brodskih kontejnera i predviđeno je da bude rastavljen kada prođe ceo cirkus. I da, jedan stadion su kompletno srušili pa ponovo napravili, a reciklirali su 90 posto materijala.

Još jedan kuriozitet ovog Prvenstva je to što svi stadioni, osim onog od lego kockica, imaju klime. I to kakve. Rashladni sistemi su postavljeni pored samog terena i hladiće ceo stadion uključujući i tribine. Posebno dizajnirani krovovi neće dozvoliti vetru da ulazi u objekat.

I travu su ludi Arapi napravili posebno za ovu priliku. Za tu namenu su osnovali istraživački centar da bi proizveli travu koja će biti otporna na surove klimatske uslove. Pošto krovovi prave senku na većem delu terena, trava će posle utakmica imati veštačko osvetljenje koje imitira sunce.

Kada se govori o uloženom novcu, tu dolazimo do neverovatne cifre. Primera radi, u Svetsko prvenstvo u Brazilu uloženo je do sad najviše para. Spominje se cifra od oko 14 milijardi dolara. Katar je uložio 200 milijardi. Naravno, pitaće se svi, na čega su spičkali tolike novce. Na stadione je otišlo „samo“ oko 10 milijardi. Ostatak je uložen u projekte koji su tu da ostanu, a ne samo da imaju jednokratnu namenu.

Katar je sam po sebi mnogo čudna zemlja, ujedno i jako zanimljiva. Prebogata je, a vode je ljudi koji su mahom školovani na prestižnim univerzitetima širom sveta. Pokupili su znanje i doneli ga u svoju zemlju i sada prave raj na zemlji.

Ipak, taj mali raj ima i svoju drugu, onu mračnu stranu. Mnogo se priča o ugrožavanju ljudskih prava. Najviše ženskih i prava LGBT populacije. Veliki je izazov i kulturološki sudar svetova poseta ovolikog broja stranaca maloj zemlji koja živi po svojim rigoroznim verskim pravilima. Domaćini će u što većoj meri gledati da izađu u susret gostima u pogledu točenja alkohola i mahanja gej zastavicama na stadionu, ali isto tako naglašavaju da se njihova tradicija mora poštovati. Čekajte da vam dođu pijani Englezi.

Još jedna mrlja na ovoj naizgled bajkovitoj priči je i činjenica da je  velelepni građevinski poduhvat koji je koštao milijarde, unesrećio hiljade radničkih porodica. Uglavnom je radna snaga dovlačena iz siromašnih zemalja, a brojni su izveštaji organizacija koje se bave ljudskim pravima da su ti mučenici često držani mimo svoje volje u nekoj vrsti robovlasničkog odnosa. Zvanična statistika zemlje domaćina Svetskog prvenstva kaže da je u procesu izgradnje poginulo „svega“ tri radnika. Neki drugi izvori, pak, kažu da ta cifra ide do 7.000. Jezivo.

Elem, četvrtak je dan za okršaj sa Brazilom. Svi smo mi već iskusni selektori i nema potrebe sada palamuditi o taktici. Biće prilike u narednim nedeljama. Samo neka momci izađu na teren i izginu jedan za drugog. Nagrada će doći. Pre ili kasnije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.