22.09.2022.
Kultura

BIBLIOTEKA „ GLIGORIJE VOZAROVIĆ“

Tribina o ćirilici

Gradski odbor Saveza udruženja boraca oslobodilačkih ratova Srbije i Biblioteka „Gligorije Vozarović“ iz Sremske Mitrovice  organizovali su u ponedeljak 12. septembra 2022. godine tribinu “ Značaj ćirilice u očuvanju srpske kulture i nacionalnog identiteta sa osvrtom na rodoljublje“.

Gosti tribine održane u prostorijama gradske biblioteke bili su članovi Udruženja „Ćirilica“ iz Novog Sada. Osnovni ciljevi Udruženja „Ćirilica“ su jačanje svesti srpskog naroda o ćirilici kao temeljnom nacionalnom simbolu i ukazivanje da je ćirilica dragulj srpskog naroda u riznici svetske kulturne baštine, sa posebnošću da svakom glasu odgovara samo jedan znak, odnosno slovo, što je čini izuzetnom među jezicima evropskih i drugih naroda. Zbog toga očuvanje tako velike civilizacijske tekovine objedinjava srpski narod razvijajući u njemu nacionalno samopoštovanje i samopouzdanje. Članovi Udruženja zalažu se za upotrebu ćirilice u javnom životu .

Prisutne je najpre pozdravio Branislav Gajin ispred Gradskog saveza udruženja boraca  oslobodilačkih ratova Srbije a potom je o aktuelnim problemima očuvanja srpske kulturne i duhovne baštine i potrebi da se država u većoj meri uključi u ovaj proces, kako bi se izbegle razne  zlopupotrebe, govorio kulturolog Željko Savić, predsednik Upravnog odbora udruženja „Ćirilica“. Novinar i publicista Vladimir Spremo, član ovog udruženja, prisutnima je pojasnio hronološki razvoj ćiriličnog pisma naglašavajući da je pri organizaciji UNESKO isključivo ćirilica zavedena kao srpsko pismo, odnosno srpska kulturna baština. Domaćin i moderator programa ispred sremskomitrovačke biblioteke bila je  Moravka Todić, dok su u muzičkom programu učestvovali  vokalni solisti: Stefan Nedić, Sava Gligić, Milovan Simić i Stefan Radišić.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.