22.09.2022.
Društvo

DARKO RUNDEK ODRŽAO KONCERT U SREMSKOJ MITROVICI:

„Pred vremenom koje donosi totalne zagonetke“

Mitrovčani su u nedelju, 18. septembra, uživali uz pesme „Bi mogo da mogu“, „Uzalud pitaš“, „Ena“ i uz mnoge druge hitove grupe „Haustor“, kao i uz one nastale u toku samostalne karijere Darka Rundeka. Ovaj koncert održan je u hali Poslovno sportskog centra „Pinki“, u organizaciji udruženja „Art Front“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Za sam kraj leta, nakon mnogobrojnih manifestacija, Darko Runek je sa svojim vrsnim muzičarima, počastio posetioce koncertom za pamćenje. Nizali su se poznati stihovi, koje su Mitrovčani pozdravili gromoglasnim aplauzima i pevanjem u glas, od prve do poslednje pesme. Nakon koncerta Rundek je podelio svoje utiske, a zatim otkrio gde pronalazi inspiraciju i energiju koju pruža obožavateljima i nakon dugogodišnje karijere, pohvaljujući svoj tim muzičara koji ga prati.

– Bilo mi je vrlo lepo sa vama ovde, Sava je reka koja nas nekako povezuje i to je sjajno. Sa mnom su ovde mladi ljudi, ali nisam ni ja još uvek star. Sa njima se prepoznajem, rekao je Rundek.

Poznato je da je Darko Rundek veliki ekološki aktivista, a iz Sremske Mitrovice je poslata poruka da „Revolucija počinje na tanjuru“, kako kaže i jedna pesma.

– Svi su svesni da smo pred nekim vremenom koje donosi totalne zagonetke. Navikli smo se na način života koji je vezan uz naftu, benzin, struju i industriju… Čak je i „revolucija“ potrošena. Svi su koncepti potrošeni i nalazimo se u nekom „brisanom prostoru“. Nema ni pesnika koji je, recimo, kao Bob Dilan svojevremeno, orijentisao našu imaginaciju prema budućem svetu. Totalno smo napušteni od sebe. Kad upadnemo u neki očaj i kad prestanemo da očekujemo išta, onda će se dogoditi nešto, dodao je Rundek.

Kontakt sa publikom

 Tokom izvođenja poslednje pesme, na oduševljenje okupljenih, izvođači su na binu pozvali desetak obožavalaca iz publike. Nesvakidašnju priliku da zapeva sa Rundekom na sceni imala je Maja Vasić, koja je došla iz Novog Sada, a nakon koncerta je istakla da joj je veliko zadovoljstvo i čast „podeliti mikrofon“ sa takvim imenom u svetu muzike.

Koncert je samo prva u nizu planiranih aktivnosti koje će sprovoditi udruženje „Art Front“. Objasnili su da im je bio cilj da dovedu Rundeka pred sugrađane, ne samo zbog toga što je u pitanju takav umetnik, već i zbog njegovog zalaganja za ekologiju.

– Art Front je organizacija koja je nastala od generacije rođenih osamdesetih godina i ranih devedesetih, a stasali su u Sremskoj Mitrovici, odrasli izvan grada, a onda se vratili nazad. Naša želja je da na neki način poklonimo svom gradu nešto što mi tokom odrastanja nismo imali, kroz promociju kulture, ekologije, umetnosti i društvenog života, izjavio je Damjan Malbašić, član udruženja.

Grad Sremska Mitrovica je podržao inicijativu ovog mladog udruženja, sa kojim će sarađivati i ubuduće, nakon ovako uspešno realizovanog koncerta.

– Grad se potrudio da ovo leto bude bogato događajima. Težili smo ka tome da koncertna ponuda bude takva da zadovolji sve ukuse građana, izjavio je predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica, Vladimir Pavlović.

Iako je prvobitno planirano da koncert traje sat i po vremena, nakon „bisa“ Rundek i ekipa su izveli još dve numere, „Šejn“ i „Šal od svile“.

Aleksadra Dražić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.