18.09.2022.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Slađana Milenković na 50. književnim susretima na Kozari

Prof. dr Slađana Milenković priredila je Izabrana dela Blaža Koneskog u izdanju Književnih susreta na Kozari i Grad Prijedora. U okviru jubilarnih 50. Književnih susreta na Kozari, promovisana je ta knjiga nazvana Vezilja: izbor iz dela Blaža Koneskog, objavljena u ediciji Ovjenčani.

„Knjiga je objavljena ove, 2022. godine, a povod je to što je izdavač odlučio da objavljuje izabrana dela i nekadašnjih laureata nagrade „Skender Kulenović ‒ Književni vijenac Kozare”, pored aktuelnih. Tu nagradu, za životno delo dobio je Blaže Koneski, 1985. godine, a pred nama je sada izbor iz njegovih pesama, proznih ostvarenja, eseja, naučnih radova. Težnja knjige je višestruka: na jednoj strani, cilj je da se izborima tekstova u okvirima jedne knjige ponudi uvid u složenost opusa Blaža Koneskog, te da knjiga bude korisna kako široj čitalačkoj publici za upoznavanje sa njegovim stvaralaštvom, tako i studentima i istraživačima za dalja izučavanja. Na drugoj strani, kroz odlomke koji reprezentuju poetiku Koneskog, otvaraju se mnoga motivišuća pitanja za analizu njegovih dela. Fotografski materijal takođe predstavlja jedno od dragocenih uporišta i za neka sledeća istraživačka bavljenja njegovim opusom. Prikaz svih složenih aspekata organizacije Književnih susreta na Kozari 1985. godine, dokumentuje istaknuto pregalaštvo velikog broja učesnika i realizatora Programa, a istovremeno predstavlja i arhivsko svedočanstvo kako za potencijalnu istoriju Književnih susreta na Kozari, tako i kao znakovit podatak o načinima organizacije kulturnih i umetničkih manifestacija u jednom veoma složenom i izazovnom vremenu. Konačno, edicija Ovjenčani i Biblioteka Književni susreti na Kozari objavljivanjem rukopisa ove knjige dobija još jedno izdanje u svojoj velelepnoj plejadi knjiga posvećenih delima dobitnika uglednih nagrada.”

Pored promocije knjige, održane u Galeriji „Sreten Stojanović” u Prijedoru, Slađana Milenković je učestvovala na Svečanoj akademiji u prijedorskom Pozorištu i čitala svoje pesme na Poetskom času na Mrakovici, na Kozari.

„Moja uloga bila je dvostruka, učestvovala sam kao profesor i naučnik i kao pesnikinja. Uložen je velik rad i trud u istraživanje i pripremu knjige, iako sam se i ranije bavila naučnom analizom Koneskovih pesama i objavila naučne radove o tome, ovo je bio izazov za mene. Podrazumevao je velik istraživački rad u bibliotekama i traganje za fotografijama. Ustanove su bile zatvorene zbog pandemije kovida ali ipak je sve uspešno izvedeno, zahvaljujem se bibliotekama SANU u Begoradu i Matice srpske u Novom Sadu što su mi otvorile svoja vrata. Posebno mi je bilo drago što sam učestvovala i kao pesnikinja, što sam govorila svoju poeziju na Svečanoj akademiji ali i na Mrakovici, na Kozari prizivajući praotačke časti, ne tako davna sećanja na stradanja, oživljavajući senke zaboravljenih predaka, lica koja nas posmatraju iz jednog, ipak nezaboravljenog vremena,” dodala je Milenkovićeva.

 

 

 

 

 

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.