08.09.2022.
Sport

KATARINA ŠKORIĆ I IVA BEŽANOVIĆ DOKAZALE DA SU PERSPEKTIVA SKAKAČKIH ATLETSKIH DISCIPLINA

Stasavaju buduće šampionke

Sa nedavno održanih atletskih Prvenstava Srbije za mlađe i starije pionire i pionirke, vitrine Atletskog kluba „Srem“ iz Sremske Mitrovice bogatije su za dva vredna trofeja. U prošlom broju „M novina“ objavili smo vest da je Katarina Škorić u grupi mlađih pionirki uzrasta do 14 godina postala državna prvakinja u skoku u dalj iz zone odskoka, dok je njena klupska drugarica Iva Bežanović početkom jula ove godine na takmičenju u konkurenciji starijih pionirki do 16 godina osvojila drugo mesto u skoku u vis, postigavši isti rezultat kao i prvoplasirana, ali uz veći broj pokušaja. Obe atletičarke postavile su nove lične rekorde. Podsetimo, Iva je na prošloj školskoj olimpijadi Vojvodine osvojila prvo mesto. U AK „Srem“ prezadovoljni su ostvarenim rezultatima i činjenicom da u mlađoj konkurenciji stasavaju takmičarke – kvalitetne višebojke, od kojih se očekuju odlični rezultati u budućnosti.

– Ovo su za Katarinu i Ivu bila najznačajnija atletska takmičenja i one su očigledno dale sve od sebe i dokazale da su trenutno na vrhuncu forme. Uopšte u ovako jakoj konkurenciji nije lako uzeti medalju. Posebno je značajan podatak da su obe mlade atletičarke svestrane i potencijalno uspešne u mnogim disciplinama. Kaća može da trči na 200 i 800 metara a takođe da dobro baca koplje i kuglu. Moguće je i da trči sa preponama, dok je Iva pored skoka u vis uspešna i u bacanju koplja. To su takmičarke koje vredno treniraju već sedam ili osam godina i imamo pohvale drugih trenera sa strane koji posmatraju njihove nastupe. Talentovane su i vredne. Iako je još uvek rano za ulazak u reprezentaciju, Iva je nedavno dobila poziv za učešće na kampu reprezentacije održanom u Kraljevu, pa ne treba sumnjati da će kroz dve godine kad bude mlađa juniorka pronaći svoje mesto u selekciji Srbije. Kaća je uvek bila talenat i perspektiva našeg kluba jer je od najmlađih dana dobro trčala i bacala vorteks, dok je Iva znatno napredovala i spremna je za vrhunske rezultate. Moram da ih pohvalim jer su zaista redovne na treninzima i u mojoj grupi su među pet najperspektivnijih atletičarki, kaže Bojan Komlenić trener u Atletskom klubu „Srem“.

Katarina je 2009. godište i učenica je sedmog razreda „Bajićeve“ osnovne škole. U poslednjem, šestom skoku na državnom prvenstvu dala je svoj maksimum i skočila daljinu od 5,20 metara. Objašnjavajući značaj tog rezultata Bojan Komlenić napominje da je ova daljina pre nekoliko godina predstavljala državni rekord. Kaća je uspešan trkač na 200 metara, bacačica kugle, a kako sama kaže, mogla bi se takmičiti u gotovo svim atletskim disciplinama. Katarina kaže da ovaj rezultat kod nje stvara dobar osećaj i želju da ga vremeno poboljša, kao i rezultat u trčanju. Interesantno je da državna pionirska šampionka u skoku u dalj pored atletike trenira i odbojkaški sport.

Iva se atletikom bavi od prvog razreda osnovne škole. Ove godine postala je učenica sportskog smera „Mitrovačke gimnazije“. Od mnoštva disciplina u kojima je dobar potencijal, čini se da su skokovi u vis ono na čemu bi trebalo insistirati. Njen rezultat sa poslednjeg državnog prvenstva iznosi 1,64 metara, što je daljina vredna poštovanja kod devojaka ovog uzrasta. Trener Komlenić tvrdi da je skok u vis postao sve popularnija i uspešnija disciplina, ne samo u AK „Srem“ već i čitavoj Srbiji. Najuspešniji srpski skakač Dragutin Topić, koji često dolazi na mitrovački atletski stadion u više navrata hvalio je nastupe Mitrovčanke Ive Bežanović, zbog čega trener Komlenić traži najbolje rešenje za stručni rad sa njom. Iva koja ima talenat i fantastične fizičke predispozicije ne krije da prati i ceni rezultate sedamnaestogodišnje Angeline Topić koja je nedavno za Srbiju uzela evropsku bronzu u skoku u vis.

– Na poslednjem državnom prvenstvu je bila jaka konkurencija, pa iskreno nisam očekivala da ću postići tako dobar rezultat. Nastupila sam i u koplju ali sam tu bila četvrta. Visinu od 164 preskočila sam iz trećeg pokušaja i to je čitavih devet centimetara više od mog dotadašnjeg rezultata. Naravno da imam ambiciju da nastavim dalje i ostvarim što bolje rezultate, kaže Iva Bežanović koja će i sledeće godini ostati u pionirskoj konkurenciji.

D. Mostarlić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.