25.08.2022.
Poljoprivreda

SANDRA MARINKOVIĆ IZ RUME ĆE CEO OVOGODIŠNJI ROD PARADAJZA PRERADITI I PRODATI KAO KUVANI ILI TEK ISCEĐENI SOK

Skraćena sezona zbog suše

Poslednjih godina u regionu Srema značajne površine zauzima i paradajz. Gaji se kako u plastenicima tako i na otvorenom polju. Postoje domaćinstva koja se godinama bave ovom vrstom proizvodnje, a da bi zaokružili proizvodni ciklus mnogi su se odlučili i na preradu paradajza. Jedno od takvih gazdinstava je i gazdinstvo Sandre Marinković iz Rume.

Ova Rumljanka koja radi i kao vaspitačica u predškolskoj ustanovi u Rumi, svoje slobodno vreme provodi proizvodeći kvalitetan paradajz, koji u ovim mesecima prerađuje i proda ga spremnog za zimu.

– Moram vam priznati da posao oko proizvodnje paradajza nije nimalo lak. Dosta se radi jer prvo moramo da proizvedemo rasadu u plasteniku. Ona se kasnije pikira i na kraju iznosi na otvoreno polje. Svih ovih prethodnih godina gajimo paradajz isključivo na njivi i rasađujemo ga na foliju. Samo oko toga ima dosta posla, a posle toga dolazi i zaštita koju treba uraditi kvalitetno i na vreme, kako bi se obezbedio kvalitet, jer bez kvalitetne robe nema tržišta, a onda ni zarade, kaže Sandra.

Paradajz koji sada prodaje kao sveže isceđeni ili kuvani proizvodi na porodičnom imanju u Rivici, fruškogorskom selu koje je poznato kako po proizvodnji bostana i grožđa, tako i po proizvodnji paradajza.

– Brat i ja zajedno proizvodimo paradajz na porodičnom imanju, a ove godine smo rasadili dva jutra. Brat Branislav je odgovoran za najveći deo posla oko proizvodnje i teško da bih uspela bez njegove pomoći. Područje Rivice je kao bogom dano za proizvodnju voća, posebno grožđa, ali i paradajz veoma dobro uspeva. Jedino što je nezgodno je što nemamo zalivanje na njivi pa se uzdamo u padavine. Ove godine iako je bilo malo kiše, paradajz je dobro rodio. Onda kada mu je kiša bila najpotrebnija padavina je bilo tako da nas je to izvuklo. Rod je zadovoljavajući, a kvalitet je izuzetno dobar što je negde i najvažnije kako ne bismo imali problema sa plasmanom, dodaje Sandra Marinković.

Zbog nedostatka padavina paradajz je sazreo ranije, što znači da će i sezona ranije biti završena. Bilo bi dobro kada bi u narednom periodu ponovo bilo kiše, biljka bi se regenerisala pa bi roda bilo još.

– Šteta što će ovogodišnja sezona brzo biti završena, jer visoke temperature poslednjih nedelja dovode do bržeg sazrevanja ploda. Možda je zato đ cena ovih dana izuzetno dobra za nas proizvođače jer je na pijaci paradajz od 130 do 150 dinara za kilogram, kaže Sandra.

On dodaje da će ona celokupan ovogodišnji rod preraditi i prodati kao kuvani ili tek isceđeni sok.

– Moja želja je bila da nešto više zaradim a to je bilo moguće samo preradom. Zaokružila sam jedan proizvodni ciklus tako da sada paradajz prodajem kao tek isceđeni sok, ili skuvan, spreman za zimu. Cene su pristupačne. Cena tek isceđenog soka od paradajza je 80 dinara za litar, dok je kuvani 0,75 litara 170 dinara. Pored toga radimo i uslužno ceđenje po 30 dinara za litar, kaže naša sagovornica i dodaje da je interesovanje veoma veliko što samo potvrđuje činjenicu da kvalitet ima tržište, ali i činjenicu da zarada može biti veća ukoliko se ne prodaje samo sirovina.

Z. Markovinović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.