25.08.2022.
Kultura

PESNIKINJA ŽELJKA AVRIĆ NA KNJIŽEVNOJ MANIFESTACIJI 29. DANI PREOBRAŽENJA SRBA U RUMUNIJI

Kapija poezije

Željka Avrić, sremskomitrovačka pesnikinja, učestvovala je na međunarodnoj duhovno – književnoj manifestaciji 29. Dani Preobraženja Srba u Rumuniji, od 17. do 19. avgusta, na poziv organizatora, Saveza Srba u Rumuniji.

Pokrovitelji manifestacije bili su Generalni konzulat Republike Srbije u Rumuniji i Departman za međuetničke odnose pri vladi Rumunije, a cilj negovanje srpskog jezika i očuvanje savremenog srpskog književnog izraza u rasejanju.

Uz učešće književnika iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Francuske, Nemačke i Češke, zatim predstavnika Matice srpske – predsednika Dragana Stanića, pomoćnika direktora biblioteke Miroslava Aleksića i sekretara Milana Micića; Gojka Božovića, predsednika srpskog PEN kluba i direktora izdavačke kuće „Arhipelag“; predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Saveza Srba u Rumuniji, manifestacija je svečano otvorena u Generalnom konzulatu u Temišvaru, uz obraćanje konzula Marije Šošić, organizatora i počasnog predsednika Saveza Srba u Rumuniji Slavomira Gvozdenovića i Nikole Vujčića, dobitnika Velike bazjaške povelje koja mu je sutradan uručena u manastiru Bazjaš.

U okviru Dana Preobraženja Srba u Rumuniji, koji su po značaju i sadržaju jedinstveni u dijaspori i regionu, održane su književne večeri, izložbe i okrugli sto na temu „Matica srpska i Srbi prečani i u rasejanju“. Svi programi  realizovani su u srpskim kulturnim centrima u Temišvaru, Bazjašu i Belobreški.

M. N.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.