02.06.2022.
Ekonomija

SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE IRIG

Budžet povećan više od pola milijarde dinara

Odbornici SO Irig su jednoglasno usvojili prvi rebalans opštinskog budžeta na svojoj sednici koja je održana 25. maja.

O razlozima za rebalans govorila je Mirjana Babić, šef Službe za finansije i budžet.

Ona je ukazala da se izmena odluke o budžetu za ovu godinu donose zbog potrebe preraspodele sredstava, povećanjem ili smanjenjem aproprijacija u okviru svakog korisnika, potom zbog priliva transfernih sredstava u opštinski budžet sa republičkog i pokrajinskog nivoa za određene projekte za koje je iriška opština dobila sredstva po konkursu, uz određeno sopstveno učešće, kao i zbog korekcije  rasporeda neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina, prenetih  neutrošenih  sredstava i neutrošenih sredstva donacija, pomoći i transfera iz

ranijih godina.

– Ovaj rebalans budžeta je veći u odnosu na prvobitnu odluku iz decembra  prošle godie za 555.591.985 dinara,  tako da ukupno planirani prihodi i primanja rebalansom iznose 1.187.765.929 dinara.  Od toga je  820 miliona  iz budžeth sredstava i 367,2 miliona  iz ostalih sredstava budžetskih korisnika – rekla je Mirjana Babić.

Gledano po strukturi prihoda navešćemo samo one oblasti gde su povećana značajnija.

Porez na dohodak,  dobit i kaptalne  dobitke je uvećan  za 38,7 miliona  dinara u odnosu na prvobitna sredstava,  jer su prihodi dosta povećani u prvih 3-4 meseca ove u odnosu na prošlu godinu.

Porez na imovinu je uvećan za 31 milion, dok su transferi od drugih nivao vlasti uvećani za čak 455,9 miliona  dinara.

– To su sredstva uvećana na osnovu projekata koje smo dobili po konkursima kao što je rehabilitacija ulica u iriškoj opštini, projekat tehničkog regulisanja saobraćaja na državnim putevima u naseljenim mestima, završetak izgradnje kanalizacije u Irigu, izrada projekta tehničke dokumentacije  za izgradnju kanalizacione  mreže sa prečistačem  komunalnh otpadnih voda u Rivici, završetak izgradnje kanalizacije u Vrdniku, kao i izrada tehničke dokumentacije  za izgradnju kanalaizacije otpadnih voda u Jasku i Maloj Remeti – istakla je Mirjana Babić.

Ona je ukazala i na važne projekte vezane za energetsku sanaciju,video nadzor u školama, pošumljavanje, aktivnosti Kancelarije za mlade…

Ukupno planirani rashodi i izdaci rebalansom su izjednačeni sa prihodima i primanjima.

Ovim prvim rebalansom, kada je reč o programima, sredstva su negde povećana, negde smanjena, a neki su programi ostali isti.

Pomenimo one programe gde su povećanja značajna.

Tako je program vezan za komunalne delatnosti povećan za 13,8  miliona i sada sredstva iznose 69,6 miiona i to za troškove javnog osvetljenja,

za program snabdevanje vodom za piće zbog izgradnje vodovodne mreže u Vrdniku, a zatim i za  izgradnju i povezivanje bunara u Jasku.

Program 4. koji se odnosi na razvoj turizma je povećan za čak 249,3 miliona, što je i najveće povećanje i sada su planirana sredsta 280 miliona.

–  Tu su izvršene korekcije kod Turističke organizacije , imamo projekat Nova Banja Vrdnik koji  je planiran u iznosu 250 miliona za eksproprijaciju zemljišta. Značajno je povećanje i u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture gde je  povećanje za 176,9 miliona dinara i sada su ukupna sredstva  218,8 miliona dinara. Tu od novih projekata imamo rehabilitaciju ulica u naseljenim mestima Opštine i za te namene je opredeljeno 144,5 miliona. Od Uprave za kapitalna ulaganja  smo dobili za to 100 miliona dinara  a ostalo je  naše učešće – istakla je Mirajana Babić.

Povećana su znatnije i sredstva u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja za 28,4 miliona, program socijalne i dečije zaštite, kao i kod programa energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije za 10,8 miliona dinara.

Na ovoj sednici su odbornici doneli i dve odluke o izradu PDR i to za ugostiteljski kompleks „Vila Geen Day“ u Irigu i za kompleks višeporodičnog stanovanja u Železničkoj ulici u Vrdniku.

Raspisan je i konkurs za izbor direktora JP „Komunalac“ u Irigu i određeni članovi Komisije koja će taj konkurs realizovati, dok je za vd direktora ovog Javnog preduzeća, dok se konkurs ne realizuje, ponovo imenovan dosadašnji vd direktor Milan Novković.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.