19.05.2022.
Ekonomija

NAJAVA VELIKE INVESTICIJE U RUMI

Kinezi ulažu u projekat vredan 100 miliona dolara

Ugovor o prodaji zemljišta kineskoj kompaniji „HAINTIAN“ potpisan je 11. maja u Gradskoj kući i tako se ulazi u proces gradnje fabrike na „Rumskoj petlji“ – investicije najveće do sada, vredne 100 miliona dolara. Kompanija ima fabrike u Nemačkoj, Austriji, Turskoj Tajlandu, Brazilu, Meksiku, Indoneziji i Indiji, a ovo je prva u jugoistočnoj Evropi i zapadnom Balkanu. Tim povodom je u Gradskoj kući održana i konferencija za novinare na kojoj su govorili Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine, direktor u budućoj fabrici „HAITIAN“ u Rumi Jiming Sun i Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave.

Kako je istakla Aleksandra Ćirić, reč je o najvećem svetskom proizvođaču mašina za brizganje pod pritiskom. Lane je proizvedeno 56.000 mašina za brizganje uz godišnju proizvodnju vrednu 2,2 milijarde evra. „HAINTIAN international“ pripada „HAINTIAN Group“ holdingu koji se bavi proizvodnjom u pet industrijskih oblasti, uključujući mašine za brizganje, mašine za livenje pod pritiskom, CNC mašine, robote i automatizaciju, kao i servo pogone.

– Njihov cilj je da uspostave novu proizvodnu bazu sa dobrim vezama sa Riječkom lukom i auto-putem za Evropu, odakle svojom mašinerijom mogu pokriti tržišta Evrope, Rusije, Turske, Bliskog istoka, Indije pa čak i SAD. Imajući u vidu položaj, industrijske mogućnosti, raspoloživost kvalifikovane radne snage i zemljišta, kompanija je izabrala Rumu, smatrajući da je naša opština najbolje mesto za ulaganje i uspostavljanje proizvodne baze, istakla je predsednica Ćirić.

Ova kompanija je na „Rumskoj petlji“ kupila dve parcele čija je površina 36,5 hektara za šta je platila tri miliona evra. U prvoj fazi je planirana izgradnja oko 100.000 kvadratnih metara proizvodnih pogona i administrativne kancelarije, uz mogućnost dogradnje u narednim fazama. Kompanija „HAINTIAN“ planira da dovede u Rumu četiri industrije: proizvodnju mašina za brizganje, proizvodnju CNC mašina, mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju. Cilj je da postignu kapacitet proizvodnje od 2.500 mašina za brizganje i 1.000 CNC mašina godišnje.

– Ovaj projekat će imati veliki pozitivan uticaj na opštinu Ruma i privredu u našem okruženju. Kineska kompanija će zaposliti oko 300 radnika srednje i više kvalifikacije, sa prosečnim zaradama od 650 do preko 1000 evra. Planiraju ulaganja u obrazovanje i obuku zaposlenih, kako bi nivo tehničkog znanja i veština bio što viši. Imajući u vidu da je njihov proizvod veoma složen, sa dosta delova koje ne mogu sami da proizvedu, kompaniji će biti potrebna velika mreža domaćih dobavljača, što će značajno uticati na širenje domaće industrije i njen ekonomski rast – ukazala je Aleksandra Ćirić.

Dakle, radi se o otvaranju novih radnih mesta za srednje i visokokvalifikovanu radnu snagu, za otvaranje mogućnosti da do posla dođe veliki broj kooperanata, ali to znači i priliv tri miliona evra u opštinski budžet od prodaje zemljišta.

– Ovim još jednom dokazujemo bonitetnost i uspešan rad naše opštine. Kompanije koje donose prosperitet, inovativnost, mogućnost napretka i otvaranje novih poslovnih mogućnosti su dobrodošle u našu opštinu, jer ovako značajnom investicijama i dobrim poslovanjem stvaramo našim sugrađanima uslove za još bolji i kvalitetniji život – poručila je Aleksandra Ćirić.

Direktor u budućoj fabrici „HAITIAN“ u Rumi Jiming Sun je zahvalio lokalnoj samoupravi na velikoj profesionalnosti, prijateljskom odnosu, efikasnosti u radu i svesrdnoj podršci da se ova investicija realizuje baš ovde.

– Naša kompanija neće samo ulagati u Rumi, već će sarađivati i sa brojnim lokalnim kompanijama, tako da će ova investicija pomoći razvoj i Rume, ali i cele Srbije. Očekujemo da će radovi početi već ove godine, pregovaramo sa projektantima i izvođačima radova, a krajnji rok za realizaciju investicije je 2024. godina, rekao je Jiming Sun.

Očekuje se da bi prvo zapošljavanje radnika moglo biti već početkom naredne godine. Sun je dodao da su u Rumu došli jer su prepoznali pouzdanu lokalnu samoupravu koja ima kapacitet da isprati njihove ambiciozne projekte. on je dodao da se Ruma dokazala profesionalnošću i efikasnošću, a drugi razlog je svakako položaj Rume, njena dobra povezanost.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.