05.05.2022.
Ekonomija

SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE RUMA: PRVI REBALANS BUDŽETA

Budžet povećan za skoro 480 miliona dinara

Prvi rebalans opštinskog budžeta za ovu godinu usvojen je na sednici Skupštine opštine Ruma, koja je održana 21. aprila. To je, svakako, u dosadašnjoj praksi, najveće povećanje jedne odluke o budžetu, s obzirom na to da je budžet rebalansom uvećan za čak 479 miliona dinara.

Tako planirani prihodi i primanja budžeta, ali i rashodi,  sada iznose 2.904.258.822 dinara. Već je najavljeno da će biti još rebalansa te se očekuje na godišnjem nivou skoro pola milijarde dinara veći prihod, nego što je planirano odlukom o budžetu, koja je usvojena u decembru prošle godine.

Pred skupštinskim odbornicima prvi rebalans je detaljno obrazložila šefica Odeljenja za finansije, privredu i poljoprivredu Biljana Damljanović, koja je taksativno navela sve programe i projekte kod kojih je došlo do povećanja sredstava: ekologija, poljoprivreda, kultura, putna infrastruktura, socijalna zaštita…

Govoreći o prvom rebalansu, Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave, istakao je da je do njega došlo i zbog činjenice da je prihodna strana u prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period lane, veća za 100 miliona dinara. To je razlog za ovaj rebalans, a verovavtno će biti još jedan za oko mesec dana, jer se na godišnjem nivou očekuje veći prihod u budžet od prethodnog za oko 500 miliona dinara.

Najveći porast prihoda beleži se od  poreza na zarade, poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava na nepokretnosti – što znači da u Rumi ljudi rade, plaćaju porez na zarade, plaćaju porez na imovinu, da lokalna poreska administracija dobro radi svoj posao.

Porez na prenos apsolutnih rrava na nepokretnosti je duplo veći u prvom tromesečju ove, nego u istom periodu lane  što znači da se u Rumi trguje, da se kupuje, prodaje, što je jako važno za privredu.

Ljubišić je, pored svih povećanja, apostrofirao i izdvajanje šest miliona dinara za uređenje fasada zgrada na Gradskom trgu. Podsetio je da je slična mera postojala u smislu da je na dinar koji izdvaja stambena zajednica Optšina izdvajala još dva, ali da stambene zajednice još nisu dovoljno organizovane da tu meru koriste.

– Zato smo odlučili da ćemo opštinskom odlukom pokriti da u centralnom gradskom jezgru sredimo fasade o trošku budžeta i da izgledaju kako i dolikuje Rumi. Krenućemo i u zanavljanje mehanizacije u našim javnim preduzećima – istakao je Ljubišić.

Za tu namenu za nabavku kontejnera za odlaganje otpada, betonskih kanti za smeće, traktora za radove u zelenilu, nabavku tarupa, čistilice za čišćenje gradskih fasada, te vozila za prevoz animalnog otpada i specijalnog vozila za prevoz životinja je rebalansom obezbeđeno 40,5 miliona dinara.

– Nova mehanizacija će dovesti do toga da Javno preduzeće „Komunalac“ bude mnogo efikasnije, a da naš grad bude čistiji i zeleniji – istakao je načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

Takođe, jedan od razloga rebalansa jeste i to što se na  konkurs za subvencionisanje nabavke opreme za poljoprivrednike, plaćanje nabavke repromaterijala, javilo preko 1.100 poljoprivrednih gazdinstava, te da niko ne bi bio oštećen,  izdvojeno je dodatnih 17 miliona dinara.

– Jako je važno reći da, kada se budžet uvećava na ovaj način, onda lokalna samouprava napreduje. Mesne zajednice su iskazale potrebe za mnogim radovima u selima, sve je uvaženo i niko nije uskraćen, tako da je to sve sadržano u ovom rebalansu budžeta, koji danas treba da usvojimo. Mislim da dobro i vredno radimo. Imamo planove, imamo sredstva i što je najvažnije, vredno radimo i opravdavamo poverenje naroda koje nam je ukazano – zakljulio je načelnik Ljubišić.

– Uvećali smo planirane prihode za nešto više od 470 miliona dinara, što znači da je sasvim realno očekivati da možemo ovu godinu završiti sa budžetom od oko 2,9 milijardi dinara. Planirali smo sredstva i za povećanje obima socijalnih usluga za pomoć porodiljama i trudnicama. Povećali smo sredstva za pomoć poljoprivrednicima. Mislim da ovaj rebalans daje optimizam da u ovoj godini možemo da završimo sve planirane, da započnemo i neke investicije koje nismo planirali, a koje će se sasvim sigurno dogoditi vezane za oblast zaštite životne sredine, uređenja prostora našeg Borkovačkog jezera i slično – rekao je Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma.

On je dodao i da su usvojeni izveštaji o radu javnih preduzeća, a da će se posebno voditi računa o poslovanju JP „Stambeno“.

– Delatnost ovog preduzeća jeste u značajnoj meri uzdrmana nekim kretanjima koja se dešavaju na tržištu energenata.  Zato će ovo preduzeće biti pod posebnom pažnjom i lupom lokalne samouprave kako bi  novu grejnu sezonu dočekali što spremniji i da preduzeće odgovori svojoj osnovnoj nameni – istakao je Kovačević.

Zadovoljstvo punjenjem budžeta i zbog toga i prvim rebalansom izrazila je i predsednica Opštine Aleksandra Ćirić.

– Zahvaljujući tom poslovanju, mi smo u mogućnosti da rebalansom realizujemo sve one projekte koje smo obećali na kraju 2021. godine. To je svakako znatno veće ulaganje u zaštitu životne sredine, velika ulaganja nas očekuju i za kupovinu opreme za JP „Komunalac“ kako bi Rumu učinili zelenijom i lepošom – rekla je predsednica Ćirić.

Ona je najavila i značajna ulaganja u objekat Kulturnog centra, koja će dobiti novu fasadu, nove LED ekrane, zamenu mermernih platoa na ulazima u zgradu, unutrašnje krečenje, kao i renoviranje velikih staklenih površina na objektu.

Ulazi se i u završne radove na Domu Vojske, objekta nekadašnjeg hrvatskog Sokolskog doma, gde će biti premeštena Gradska biblioteka.

– Bilo je izmena na samom projektu, a dodatnim uređenjem dvorišta dobićemo lep prostor za manifestacije kulturnog sadržaja. U toku je i sanacija vlage na zgradi  Zavičajnog muzeja. Rebalansom je obezbeđeno još pet miliona dinara za kompletnu sanaciju ovog značajnog objekta kulture, te novac za zamenu stolarije – sve ukupno 30 miliona dinara – istakla je Aleksandra Ćirić.

U okviru tačke izbori i imenovanja, na ovoj sednici, odbornici su imenovali Jelenu Ovcin za v. d. direktora Centra za socijalni rad i Katarinu Filipović za v. d. direktora Kulturnog centra – njih dve su i ranije obavljale ovu dužnost.  Razrešena je  Dragana Matijević sa mesta v.d. direktora Ustanove za pružanje socijalne zaštite „Solidarnost“, a imenovan je Branislav Pavić.

S. Džakula

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.