20.04.2022.
Aktuelno

BORKOVAČKO JEZERO

Poseta pokrajinskog sekretara

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević je posetio rumsku opštinu 19. aprila i sa predsednicom Opštine Aleksandrom Ćirić i predsednikom iriške opštine Tihomirom Stojakovićem obišao Borkovačko jezero. Ovo jezero je  jednim manjim delom na teritoriji rumske, a znatno većim delom na teritoriji iriške opštine. Obe lokalne samouprave, zajedničkim naporima, žele da od ovog jezera i izletišta naprave značajnu turističku destinaciju. Ozbiljan posao je pred njima, a u tome imaju i obećanje pokrajinskog sekretara Ivaniševića za pomoć, kako u smislu logistike, tako i finansijske pomoći.

Aleksandra Ćirić je istakla da je pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević ponudio pomoć viših nivoa vlasti u realizaciji pomenutog projekta.

– Razovarali smo o turističkoj promociji, šta je ono što Ruma ima da ponudi pored kulturno-istorijskog sadržaja. Tu su, pored Borkovca, takođe udruženja žena i sama Turistička organizacija Opštine Ruma koja se bavi promocijom turizma. Predočili smo i korake koje smo već preduzeli u uređenju i promovisanju Rume kao turističke destinacije. Nameravamo da uredimo Gradski trg, kako bi u predstojeće Kulturno leto ušli sa još lepšim i boljim sadržajima. Nenad Ivanišević nam je predočio i moguće konkurse na koje se možemo javiti i koristiti ih da upotpunimo i promovišemo naše turističke sadržaje – istakla je predsednica Ćirić.

Predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković je istakao da je ova poseta značajna i za njihovu opštinu.

– Tema današnjeg sastanka je bio Borkovac koji pokušavamo da oživimo i da pretvorimo u još jednu turističku destinaciju u našoj opštini. I pokrajinski sekretarijat i Pokrajinska vlada su spremni da nam u tome pomognu kako pravno, tako i finansijski – istakao je Tihomir Stojaković.

On je dodao i da na obali jezera ima objekata koji su nelegalni.

– Mi smo kao lokalna samouprava i naša inspekcija locirali zemljišta i ljudi koji su izgradili nelegalne objekte treba da očekuju u narednom periodu da će im stići poziv od lokalne samouprave.To je problem koji ne  može tako lako da se reši – rekao je Tihomir Stojaković.

Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević je ukazao da se ovom posetom otvara nova stranica  partnerstva Pokrajinskog sekretarijata, rumske i iriške opštine, jer je ideja da se formira jedno koordinaciono telo i da se zajedničkim naporima ovaj izuzetan lokalitet pretvori u jednu ozbiljnu turističku ponudu.

On je najavio da će se na Danima Vojvodine u Trebinju pojaviti i rumska i iriška opština kako bi promovisale svoje turističke kapacitete.

– Hoćemo na svaki način da pomognemo opštinama koje su vredne i aktivne. Opština Ruma zajedno sa rukovodstvom je vredna, aktivna. Koristim priliku da se zahvalim i predsedniku Opštine Irig koji je sa nama. Hoćemo da baš u sinergijskom aspektu pokažemo kako je moguće pretvoriti ono što je čovek davno napravio u ozbiljan turistički kapacitet. Sledeća faza ovde jeste izrada planskih dokumenata za uređenje ovog lokaliteta i mi ćemo pomoći finansijski, ali i pravno – rekao je Ivanišević.

On je dodao da Vojvodina ima preko 1.800 manifestacija, ali za veliki broj manifestacija se još uvek ne zna. Takođe, sve veći broj domaćih turista dolazi u Vojvodinu i cilj je da se ona kao jedan turistički brend predstavi u celom regionu.

– A kada govorimo o turizmu u Vojvodini, onda neizostavno govorimo i o Rumi i o Irigu – istakao je Nenad Ivanišević.

 

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.