31.03.2022.
Društvo

MLADI MITROVČANI U POHODU NA VELIKE KARIJERE: LUKA STAMATOVIĆ MLADI GASTRONOM

Od „Štrudelfesta“ do zvezda

Luka Stamatović je 2017. godine, kada je bio sedamnaestogodišnjak i učenik srednje muzičke škole, bio pobednik u pravljenju štrude na takmičenju „Štrudelfest“ u Sremskoj Mitrovici. Još su ga tada stariji proglasili majstorom zanata, kojim ga je naučila njegova rođaka Zorica. Pet godina kasnije, on je student gastronomije i već se pojavljuje na nacionalnim televizijama kao kuvar, gde su ga mnogi sugrađani prepoznali. Luka objašnjava kako je iz Sremske Mitrovice i muzičkog usmerenja, stigao već do toga da stane rame uz rame sa već poznatim kuvarima.

– Sposobnost za neku delatnost je veoma važna osnova za dobro obavljanje posla kojim počneš da se baviš. Međutim, mogu reći da komunikacija sa okolinom i,,kretanje” u njoj, predstavljaju  nadogradnju te osnove, da se to što radimo i prikaže javnosti. Tako je bilo i ovog puta. Naime, uz pomoć fakulteta, i profesorke Bojane Kalenjuk mi, studenti gastronomije,  otišli smo u jednu firmu koja proizvodi gotove smeše za pekarstvo i poslastičarstvo. Tamo nas je ugostio tehnolog. Ostali smo u kontaktu i jednom prilikom sam ga zamolio da proba štrudle koje pravim i proceni šta bi u tehnološkom smislu moglo da se možda popravi, ali i jednostavno, da uspostavim saradnju za budućnost.  Veoma su mu se dopale moje štrudle. Od tada je prošlo neko vreme i razgovarajući sa urednicima jedne emisije u kojoj se kuva, koje on od ranije poznaje, spomenuo me je. Dopala im se priča o meni i pozvali su me. Iskren da budem, razmišljao sam da li da se upuštam ponovo u priču ,,televizija i ja”. Pod uticajem, svima nam poznate pandemije, prihvatio sam poziv, kaže Luka Stamatović.

Ono što je sve iznenadilo jeste da Luka, iako je bio uspešan u muzičkoj školi, odlučio se za Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu, smer gastronomija.

– Uvek ističem da je muzička škola bila lepo i kvalitetno iskustvo. Preporučujem svima da svoju decu usmere bar u osnovnu muzičku školu. Sada, gastronomija mi je, kao studentu, omogućila i da već povremeno radim u ugostiteljskoj delatnosti, objašnjava Stamatović.

U kulinarskoj javnosti kaže da se često polemiše o tome da li su žene ili muškarci bolji u tom poslu. Naš sagovornik smatra da je svaki tim produktivniji, ukoliko je rodno izbalansiran.

– Imao sam priliku da radim u samo muškom timu i nije mi bilo prijatno. Zatim sam temeljno posmatrao rad čisto ženskog kolektiva,  bio sam šokiran kako to funkcioniše, ni to mi se nije dopalo. Priroda nas je tako stvorila, da se zajednički bavimo nekim poslom. Moguće je da jednako dobro ili jednako loše, oba pola obavljaju isti zadatak. Želeo bih da dodam da je, na primer, Antonin Karem – muškarac,  još početkom 19. veka postavio temelje čuvene francuske kuhinje, pravljenjem soseva. Dok je Julia Čajld – žena, približila kuhinju savremenoj domaćici u 20. veku, naglašava Luka Stamatović, ističući važnost podjednakog učešća oba pola u radnim kolektivima.

Pet godina nakon osvojenog prvog mesta na „Štrudelfestu“, Luka kaže da je napravio stotine štrudla, čija je tajna pravljenje sa voljom, željom, smirenošću, ali i upornošću. Ponekad testo ne bude onakvo kakvo je poželeo.

– Testo, kao i sve drugo, oseti onoga onoga ko radi sa njim, ipak sačinjava ga kvasac, a on je živ, ne može sve da izdrži. Sada više volim da pravim kolače, odnosno poslastice, ali posao nalaže da moram poznavati i pripremu slanih jela. Ljubav prema pripremi hrane je u krvi, siguran sam u to. Delom utiče društvo, neka osoba koja je uzor, koja ti je pružala ljubav i pažnju za nova saznanja. Mojoj braći i meni, porodica je posvetila puno vremena i želje da nas nauči onome što ume. Recimo, brat moga dede, po majci je poslastičar, brat od strica je pekar, ali sestra od tetke je operska pevačica, dok i moja majka odlično peva. Da li je to sve slučajnost ili nije, zapitao se tokom razgovora naš sagovornik.

Luka bi voleo u budućnosti da nastavi da uči od velikih imena kulinarstva, ali i da školovanje i usavršavanje nastavi u inostranstvu. Planove mu je, za sada, poremetila epidemija korona-virusa, ali to ga nije sprečilo da radi na sebi i vežba rad na specijalitetima.

Aleksandra Plavšić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.