31.03.2022.
Kultura

U RUMI ZAVRŠEN 25. ART TREMA FEST

Trijumf predstave „Pošto gvožđe“

Jubilarni,  25. Art Trema Fest – Trema u martu održan je  od 23. do 27. marta. Reč je o Međunarodnom pozorišnom festivalu profesionalnih kamernih formi, akademskih predstava i produkcija ustanova kulture.

Po rečima selektora i izvršnog producenta Festivala Zoltana Fridmana prijavljeno je bilo 114 predstava, izabrano je osam koje su izvedene pred rumskom publikom, o čijim je umetničkim dometima odlučivao stručni žiri. Ove godine, kao i prethodnih, stručni žiri je bio zaista reprezentatovan i činili su  ga izuzetni glumci Tanja Bošković i Zijah Sokolović, kao  i poznati muzičar Zoran Predin.

Festival je tradicionalno otvoren  izložbom Pozorišnog muzeja Vojvodine  „Trifković u fokusu savremene publike – Izbiračica“, koja je postavljena u holu Kulturnog centra, kada su dodeljena i priznanja zaslužnim za četvrt veka trajanja Art Trema festa.

Nagrade stručnog žirija 25. Art Trema festa

 Stručni žiri u sastavu Tanja Bošković, Zijah Sokolović i Zoran Predin je proglasio za najbolju u celini predstavu „Pošto gvožđe“, dok je Zlatnu plaketu za najbolju režiju dobio Rastislav Ćopić za predstavu „Pošto gvožđe“.

Nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu su dobili glumci Jovan Jelisavčić i Nikola Širbanović koji su igrali u predstavi „Pošto gvožđe“.

Nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu su pripale Martini Penevoj u predstavi „Pobedila sam“ i  Bojani Milanović u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin“.

Nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu je dobio Miroslav Fabri u predstavi  „Pojačalo i gitara“, a najbolja epizodna ženska uloga je Sanje Mikitišin, takođe, u predstavi „Pojačalo i gitara“.

Najbolju scenografiju potpisuje Željko Piškotić za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin“, dok je nagradu za najbolju scensku muziku dobila Petra Perović za predstavu „Pošto gvožđe“.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu predtave  „Vojcek“.

– Dovoljan komentar je broj godina koliko trajemo  i zahvaljujem se publici što je sve ove godine pratila festival.  Pozivam ih da u što većem broju dođu i na ovaj festival,  a ako bog da da se vidimo i na 26. Trema festu – rekao je na otvaranju Branko Jovičić, predsednik Gradskog pozorišta Ruma.

Glumac Zijah Sokolović je istakao da festival ima veliku tradiciju.

– Sama činjenica da postoji ovoliko dugo je nešto najlepše što smo mogli očekivati unazad 25 godina. Postoji, i samim postojanjem ima ogroman uticaj na ljude koji nisu svesni u ovom haosu raznoraznih uticaja koji se vrše na njih, da treba da budemo mirni, staloženi, koncentrisani, da uživamo u pozorištu, da uživamo u umetnosti koja može da promeni neku nijansu našeg doživljaja stvarnosti u kojoj se nalazimo pre i posle Trema festivala – poručio je poznati glumac Zijah Sokolović. On je godinama prisutan na Art Trema festu, kako svojim predstavama, tako i žiriranjem u stručnom žiriju.

Po prvi put u Rumi je poznati, većini kao muzičar, kao frontmen „Lačnog Franca“ – Zoran Predin.

– Pravio sam mnogo muzike za pozorište, glumio u nekoliko predstava, tako da imam nekog znanja, glumu ocenjuju moje kolege, ja neke druge stvari… Meni je to premijerno, bio sam u nekom filmskim i muzičkim žirijima, ali u pozorišnim nisam i moram priznati da imam tremu, a pošto imam tremu onda idem u kontekst festivala – našalio se Predin.

On kaže da je brzo postigao dogovor sa Zoltanom Fridmanom da učestvuje na Art Trema festu, kao i da mu je drago što će nekoliko dana provesti u Rumi i da je došao dan ranije pre početka festivala.

Ove godine su svi festivalski sadržaji realizovani u rumskom Kulturnom centru „Brana Crnčević“. Katarina Filipović, direktorka Kulturnog centra, izrazila je zadovoljstvo što su dobre predstave, a pogotovo velika imena članova žirija u Rumi, posebno Zoran Predin, koji je prvi put u žiriju.

– Vi znate da su Gradsko pozorište Ruma i ova ustanova na istoj adresi, a godine iza nas nisu bile lake. Kultura je uvek na ivici egzistencije, Gradsko pozorište je bilo  često puta nezadovoljno, često nije bilo dovoljno sredstava, ali kad kažete da je nešto  25 godina opstalo, znači da je, uprkos svemu, ipak bilo dovoljno i sredstava, energije i entuzijazma – ukazala je direktorka Filipović.

Posle zvaničnog otvaranja 25. Art Trema festa izvedena je predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“ novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.

Publika je tokom festivala imala prilike da pogleda  predstave „Moj saputnik strah“ Šabačkog pozorišta i Scene maska Šabac, „Pošto gvožđe?“ FDU Beograd i KC Grad Beograd,  „Vojcek“  Univerziteta Europa Prima, klasa  prof. Dejana Projkovskog iz Skoplja, „Pojačalo i gitara“ SNP i GU Novog Sada, „Obaveza“ CIRK pozorište Zagreb i „I WON ! / Pobedila sam! SPAM studio iz Sofije, kao i „Lux in Tenebris“ FDU Beograd, klasa prof Ivane Vujić.

Rumska publika je mogla da prisustvuje i promociji knjige  „Glavom kroz zid“ i albuma „Gastarbajter trubadur“ poznatog kantautora i muzičara Zorana Predina iz Maribora. Pored prezentacije knjige Predin je izveo i dve svoje pesme sa ovog albuma. O Predinu i „Lačnom Francu“ je kratko govorio i poznati rok kritičar Petar Janjatović, a promociji je prisustvovao i Primož Križaj, konzul Slovenije.

Tog poslednjeg festivalskog su proglašeni najbolji kojima su uručene i nagrade, a potom je izvedena muzička predstava „Odlepio sam skroz“ članova Gimnazijske scene Ruma.

Selektor i izvršni producent Art Treme Festa je  Zoltan Fridman. Organizatori 25. Art Trema festa i ove godine su Gradsko pozorište Ruma kao nosilac projekta, zatim Kulturni centar „Brana Crnčević“, Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“, Zavičajni muzej Ruma, Pozorišni muzej Vojvodine, kao i rumske srednje škole.

Sav prihod od ulaznica i donacija biće namenjen za podršku i realizaciju projekata dečije i omladinske scene Gradskog pozorišta Ruma.

Pokrovitelji Festivala su Opština Ruma, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama  i  Ministartsvo kulture Republike Srbije.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.