03.03.2022.
Društvo

DODATNA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KUPOVINU KUĆE SA OKUĆNICOM

Raspisan novi javni poziv za parove

Ministarstvo za brigu o selu je raspisalo novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće sa okućnicom. Ukupno je za tu namenu izdvojeno 500 miliona dinara. Podnosioci prijave mogu biti mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici, starosti do 45 godina. Maksimalan iznos sredstava za kupovinu kuće iznosi 1,2 miliona dinara. U Sremskoj Mitrovici je, zahvaljujući prethodnom pozivu, krov nad glavom dobilo 15 porodica.

– Pozvala bih ljude da se što pre prijave i dođu u Agenciju za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica. Potrebno je da sami pronađu kuću, a onda da se sa podacima o objektu i trenutnom vlasniku jave nama, kako bi se što pre započela procedura. Nakon prijave se radi procena nepokretnosti, u čemu pomaže Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa Poreskom upravom. Bespovratna sredstva je na nivou cele države opredelilo Ministarstvo, a prioritet ima redosled prijava, objasnila je Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica.

I Vojvodina daje sredstva

U toku je konkurs za kupovinu kuća sa okućnicom na selu i na teritoriji AP Vojvodine, koji je raspisao Zavod za ravnopravnost polova. Cilj je unapređenje ekonomskog položaja žena, putem porasta broja žena vlasnica nepokretnosti, zatim podsticanje razvoja ruralnih sredina i povećanje nataliteta. Konkurs je otvoren do 21. aprilaove godine. Zavod je za taj program obezbedio ukupno 18 miliona dinara, a maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu kuće iznosi 1,2 miliona dinara. Pravo učešća imaju bračni i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života. Kriterijumi za dodelu sredstava podrazumevaju da jedan od učesnika ne sme biti stariji od 40 godina, da je jedan od učesnika konkursa zaposlen, da nisu vlasnici nepokretnosti i nisu u krvnom srodstvu sa prodavcem nekretnine.

Porodica Bojandić iz Ležimira je jedna od porodica koja se uselila u svoj novi dom. Milica i Aleksandar su imali tu sreću, kako sami kažu, da pronađu kuću baš u svom selu. Objekat je očuvan i useljiv, te su od sopstvenih sredstava uložili samo u adaptaciju stolarije i sitne prepravke.

– Obratili smo se Agenciji za ruralni razvoj i kada smo pronašli kuću, započela je procedura koja prethodi dobijanju bespovratnih sredstava. Dokumentacija je obimna, ali su nam mnogo pomogli u Agenciji, tako da danas imamo svoj dom. Zahvalni smo prethodnom vlasniku, koji se dobro starao o ovom objektu i očuvao ga. Ovo je važna stvar za našu porodicu i budućnost, rekao je Aleksandar Bojandić.

Ovaj mladi bračni par savetuje sve parove koji su voljni da žive na selu, da se prijave što pre, jer je ovo prilika da započnu jedan novi život.

– Imamo sada sve što nam je potrebno i o čemu smo maštali. Mi smo se upoznali putem društvenih mreža, počeli da se zabavljamo i vrlo brzo smo odlučili da ćemo živeti zajedno. U braku smo skoro pet godina, a evo sada imamo i bebu Nađu. Meni se odmah dopao Ležimir i priroda u kojoj živimo. Došla sam ovde iz Bačke Topole, tamo je sve ravno, pa mi je malo vremena trebalo da se naviknem na fruškogorske predele, kaže Milica Bojandić.

 

Aleksandra Plavšić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.