24.02.2022.
Politika

PARLAMENTARNI IZBORI 2022. GODINE

Kandidati iz Srema na proglašenim listama

Izbori za poslanike Skupštine Srbije i 13 lokalnih samouprava raspisani su na Sretenje, 15. februara. Odmah sutradan, 16. februara prva je svoju punu listu za republičke izbore predala Srpska napredna stranka. Izborna lista nosi  ime „Alesandar Vučić – Zajedno možemo sve“. Ovu listu je svojim potpisima podržalo preko 57.007 građana, a nosilac liste je Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu.

Republička izborna komisija je proglasila ovu listu, tako da će ona biti pod brojem 1 na listi učesnika za republičke izbore. Na ovoj koalicionoj listi se nalazi i devet kandidata iz Sremskog okruga.

To su pod rednim brojem 19. Aleksandar Martinović, doktor pravnih nauka iz Rume, pod rednim brojem 29. Marijan Rističević, poljoprivrednik iz Inđije, pod rednim brojem 69. Dragana Stević, diplomirani ekonomista iz Stare Pazove pod rednim brojem 84. Tomislav Janković, master inženjer menadžmenta iz Sremske Mitrovice, pod rednim brojem 134. Dragana Radinović, inženjer prehrambene tehnologije iz Inđije, pod rednim brojem 149. Milenka Subotić, diplomirani ekonomista iz Šida, pod rednim brojem 159. Jovana Vojvodić, ekonomista iz Stare Pazove, pod rednim brojem  187. Saša Pejović, diplomirani ekonomista iz Rume i pod rednim brojem 222. Nenad Radmanović, profesor istorije iz Sremske Mitrovice.

Kao drugi, svoju listu je predala koalicija Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Zeleni Srbije. Lista nosi naziv „Ivica Dačić – premijer Srbije“ i nju je svojim potpisima podržalo preko 20.000 građana. RIK je ovu listu proglasio, tako da će ona biti pod rednim brojem 2. na izbornom listiću, a na njoj su i četiri kandidata iz Srema. To su na 77. mestu dr Adil Elhag, lekar iz Sremske Mitrovice, pod rednim brojem 131. Tatjana Vraneš, profesor fizičkog vaspitanja iz Rume, na 176. mestu liste je Zoran Vukašinović, diplomirani mašinski inženjer iz Stare Pazove i na 180. mestu Vjeroslava Uhlik, bibliotekar iz Šida.

Treći je svoju izbornu listu za poslanike Skupštine Srbije predao Savez vojvođanskih Mađara „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“.  SVM kao manjinska politička stranka trebalo je da prikupi 5.000 potpisa, ali je listu na kojoj je prvi Balint Pastor, potpisalo oko 9.000 građana. Ova lista će na izborima biti pod rednim brojem 3. a na njoj su i tri kandidata za poslanike Skupštine Srbije iz Srema i svi troje su iz Sremske Mitrovice. To su na 43. mestu Andrijana Bauer Živković, master inženjer šumarstv, na 126. mestu Pavle Elor, dr stomatologije i na 236. Jelena Laketić, vaspitač.

Srpska radikalna stranka je kao četvrta predala svoju punu listu sa 250 kandidata za republičku Skupštinu, na kojoj su isključivo članovi te stranke. Radikali su prikupili oko 12.000 potpisa podrške građana za njihovu listu. Od momenta predaje liste, započela je i zvanična kampanja SRS koju radikali vode pod sloganima „Pod zastavom Srbije“ i „Šešelja za premijera“. Na glasačkom listiću za parlamentarne izbore pod rednim brojem 4. biće lista „Dr Vojislav Šešelj – SRS“. Na ovoj listi se nalazi i šest kandidata iz Srema. Na listi, 20. po redu je Ivanka Kandić, turistički tehničar iz Rume, pod rednim brojem 50. je Anđela Janković, dil inž IT iz Sremske Mitrovice, pod rednim brojem je 52. Srđa Komazec, diplomirani inženjer građevinarstva iz Nove Pazove, pod rednim brojem 98. Dragan Roksandić, metalostrugar iz Stare Pazove, na 112. mestu je Goran Gligorić, diplomirani inženjer mehanizacije iz Inđije i pod rednim brojem 180. Jovana Kandić, diplomirani lingvista iz Rume.

Predstavnici koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije predali su kao peti RIK – u izbornu listu „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“, koju je podržalo više od 20.000 građana. Ta lista je i proglašena i biće pod brojem 5. na glasačkom listiću.

Marinika Tepić je nosilac ove liste. Na kutijama sa potpisima je pisalo „Promena iz korena“ što će biti i jedan od glavnih slogana kampanje.

Koaliciju i listu „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM –VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikat Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija i Vlaška stranka. Na ovoj listi je i 11 kandidata za poslanike iz sremskih opština. To su na rednom broju 11. Dejan Bulatović, poljoprivrednik iz Đida, 36. je Đorđo Đorđić, košarkaški trener iz Sremske Mitrovice, 59. je Slobodan Ilić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Stare Pazove, 86. je Marija Mladenović, farmaceutski tehničar iz Rume, 103. je Nataša Cvjetković, profesor razredne nastave iz Šida, 124. je Maja Dražić, medicinska sestra iz Rume, 154. je Marija Janković, student iz Inđije, 168. je Milena Dimković Polimac, viši radiološki tehničar iz Rume, 197. je Uroš Grković, diplomirani ekonomista iz Inđije, 200. je Danijel Ćetojević, advokat iz Sremske Mitrovice i 238. je Nenad Dragaš, ekonomista iz Sremske Mitrovice.

Kao šesta je proglašena lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“. Među predloženih 250 kandidata je i troje iz Srema. Pod rednim brojem 127. je Katarina Radović, poslovni menadžer iz Rume, 168. je Borislav Đorđević, saobraćajni inženjer iz Rume i pod rednim brojem 191. je Boško Jandrić, diplomirani mašinski inženjer iz Beočina.

RIK je pod rednim brojem 7. proglasio listu „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“. I ovo je puna lista sa 250 kandidata, a među njima je čak 14 iz sremskih opština. To su pod rednim brojem 20. Marija Havrilov, filolog iz Inđije, 23. je Ivana Stojković –Kocoljevac, komercijalista iz Pećinaca, 25. je Aleksandra Ivanišević, komercijalista iz Stare Pazove, 42. je Milan Stanković, mašinski inženjer iz Inđije, 48. je Miroslav Nestorović, preduzetnik iz Stare Pazove, 83. je Miloš Krstić, diplomirani ekonomista iz Inđije, 109. je Borislava Vićentić, diplomirani ekonomista iz Inđije, 135. je Biljana Petronić, profesor razredne nastave iz Sremske Mitrovice, 143. je Milan Đanplong, penzioner iz Šida, 157. je Emilijan Ćulibrk, automehaničar iz Rume, 158. je Jovan Vasiljević, mašinbravar iz Sremske Mitrovice, 192. je Dušan Cvetković, student iz Stare Pazove, 196. je Milan Rističević, preduzetnik iz Inđije i 197. je Nebojša Bođić, preduzetnik iz Rume.

Pod rednim brojem 8. je proglašena lista „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja“ sa nepunom listom, ali na njoj nema kandidata iz sremskih opština.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.