17.02.2022.
Društvo

ODRŽANA 25. „ŠIDSKA KOBASICIJADA“

Specijaliteti za sve ukuse

Tradicionalna turističko – privredna manifestacija „Šidska kobasicijada“, održana je u subotu 12. februara u sportskoj hali. Prijatni subotnji dan, mnogi su iskoristili da obiđu brojne štandove na kojima su se pored čuvenih sremskih kobasica, čvaraka, švargli, našli i sirevi, kolači, čak i posude za spremanje hrane od gline.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Čedomir Božić su otvorili 25. „Šidsku kobasicijadu“.

– Velika mi je čast što ova manifestacija traje četvrt veka i što će ovo da živi još dugo decenija. Želim da se zahvalim organizatorima i svima vama koji ste danas došli u naše malo mesto, rekao je Zoran Semenović na otvaranju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Čedomir Božić je rekao da će ovu manifestaciju podržati i pojasnio:

–Uskoro će biti raspisan konkurs za manifestacije i organizatori treba da konkurišu, dobiće podršku Sekretarijata. Svi vi koji se bavite preradom mesa, treba do kraja nedelje da konkurišete kako bismo odobrili vaše projekte.

Ove godine u kategoriji najbolje suve, fermentisane kobasice i apsolutni pobednik 25. „Šidske kobasicijade“ je porodica Lemajić iz Šida, dok je u kategoriji spravljanja sveže pečene kobasice pobedio „Cekin“ iz Niša.

Stevan Farkaš, potpredsednik Udruženja „Šidska kobasicijada“ je rekao da je za takmičenje u suvoj fermentisanoj kobasici predato 40 uzoraka i 29 uzoraka sveže pečene kobasice. Smatra da svaki region teži da sačuva svoju tradiciju, pa tako i šidski.

Pored mogućnosti da se nešto kupi stotine posetilaca zabavljali su orkestar Darka Galonje, Trubački orkestar Danijela Jokanovića i orkestar „Da ne umre tambura“ iz Šašinaca.

Ponuda je bila šarolika što se tiče izloženih proizvoda, a cene uglavnom ujednačene. Jedan štand je bio izuzetno zanimljiv kako po uređenosti tako i po proizvodima.

–Mesara „Dačo“ iz Kucure je najstarija u Srbiji, a osnovana je 1929. godine. I još uvek traje. Sve se radi kao nekada, nema hemije, nema aditiva. Naše cene nikada ne mogu da budu kao cene industrijskih proizvoda. Kulen je 2000 dinara kilogram, ima ga ljutog i onog koji to nije, ljuta kobasica 1400 dinara, slanina 1400 dinara, a švargl je 600 dinara za kilogram, rekla je Dragana Sakač iz Kucure.

Posetilaca je bilo iz svih krajeva zemlje, a tu su bili i gosti iz Slovenije. Ovogodišnja manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Opštine Šid, udruženja „Šidska kobasicijada“ i Turističke organizacije Šid.

D. Popov

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.