11.02.2022.
Kultura

SREMSKA MITROVICA: OBELEŽEN DAN BIBLIOTEKE „GLIGORIJE VOZAROVIĆ“

Besplatna članarina i zahvalnice

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici, bogatija je za preko 800 novih članova, upisanih za samo jedan dan. Naime, povodom obeležavanja 156. godišnjice postojanja ustanove, bibliotekari su odlučili da jedan dan posvete učlanjivanju zainteresovanih sugrađana u biblioteku, potpuno besplatno.

Dan biblioteke obeležava se tradicionalno svakog 4. februara, a ove godine su tog dana najverniji čitaoci nagrađeni zahvalnicama, na održanoj svečanosti.

– Kada ne bih čitao knjige, osećao bih se kao da nisam živ. Svaki čovek bi trebalo što više knjiga da pročita, kako bi se edukovao. Na taj način saznajemo i učimo nešto novo. Naročito u eri elektronskih uređaja, mnogi su knjigu ostavili po strani. Recimo, mnoga dela su ekranizovana, odnosno snimljeni su filmovi prema radnjama u knjigama, ali to nije isto. Lepši je osećaj kada uđete sami u lik pisca ili glavnog junaka. Osoba koja pročita knjigu, čini mi se, mnogo više je ispunjena lepim osećanjima, već ona osoba koja to pogleda kroz film. Pozvao bih mlade da se vrate knjizi, jer je ona vanvremenska. Meni omiljena knjiga, kojoj se uvek vraćam, jeste „Knjiga o Milutinu“, Danka Popovića. Uveo bih je kao obavezno štivo u osnovne škole, jer opisuje srpska sela i srpska stradanja. Tako bi deca na vreme naučila ko smo, odakle smo i zašto bi trebalo da vole svoju zemlju, rekao je nagrađeni član biblioteke, Zoran Herceg, koji je prošle godine pročitao 125 knjiga.

Zoran Herceg je svoju ljubav prema čitanju knjiga preneo i na druge članove porodice. Slično njemu, to čini i učiteljica Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“, Marijana Ješić, koja je jedna od najaktivnijih u popularizovanju čitanja knjiga, među najmlađima.

– Kroz igru upoznajemo knjige, naročito kroz manifestaciju „U bajci stanujem“, kada se deca maskiraju u junake, zajedno sa drugarima iz ostalih škola. Ukoliko pobede dobijaju besplatne članske karte. Redovno dolaze i čitaju, ne samo u našoj đačkoj biblioteci, već i u gradskoj. Svaki učitelj bi trebalo da usadi deci ljubav prema knjizi, kroz kvizove „Pokaži šta znaš“, ili „Postaću pisac“. Zahvalni smo bibliotekarima dečjeg odeljenja, koji sa mnogo ljubavi i razumevanja prilaze novim, mladim čitaocima, rekla je učiteljica Marijana Ješić.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je osnovana na temeljima srpske građanske čitaonice iz 1886. godine. Današnja biblioteka je ustanova od velikog značaja, kao spoj tradicije i savremenog doba. Funkcioniše u nekoliko odeljenja, sistematizovanih prema uzrasnom dobu čitalaca, ali i vrsti literature. Pored standardnog odeljenja za odrasle i decu, postoji i čitaonica sa stručnom literaturom. Biblioteka ima i zavičajnu zbirku, ali i ogranke u selima.

– Možemo da se pohvalimo da je naša akcija besplatnog učlanjenja novih čitalaca urodila plodom. Nadamo se da ćemo na taj način podići svest Mitrovčana o važnosti čitanja knjiga i upotrebe našeg obimnog štiva. Želimo da knjige uđu u domove svih naših građana, rekao je v.d. direktora biblioteke, Slobodan Kekić.

Podsetimo, biblioteka nosi ime po knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozaroviću, rođenom 1790. godine u Ležimiru. Prvu knjižarsku radnju je otvorio u Beogradu 1827. godine, gde je kasnije nastala Narodna biblioteka Srbije, 1832. godine.

A. Plavšić

Foto: B.Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.