24.12.2021.
Kultura

GALERIJA SLIKA „SAVA ŠUMANOVIĆ”

Nova publikacija o Savi

Radovan Sremac, viši kustos u Muzeju naivne umetnosti „Ilijanum”, autor je publikacije „Dokumentarna građa Galerije slika „Sava Šumanović”, koja je šidskoj publici predstavljena u sredu, 15. decembra. Šiđani su, pored prezentacije  publikacije, mogli da vide i deo originalnih dokumenata koja su pripadala Savi Šumanoviću i njegovog porodici, a koja su izložena u galerijskom prostoru. Jovana Lakić, direktorka Galerije slika „Sava Šumanović”, o  ovom projektu je  rekla se kroz ovu publikaciju mogu saznati novi podaci vezani za život velikog srpskog slikara.

– Na taj način, dali smo i mogućnost za neki novi istraživački rad. Tu je i postavka originalnih dokumenata i to je jedan novi sadržaj koji će biti deo stalne postavke Galerije, rekla je Jovana Lakić.

Najveći deo građe je prikupljen iz porodice Srđana Debeljačkog, sestrića Perside Šumanović. Sva dokumentacija je objavljena u publikaciji. Reč je o je 418 dokumenata, koji do sada nisu predstavljena javnosti. Uglavnom su to Savina pisma, kao i pisma njegove majke Perside, razne beleške tokom rada slikara, skice, uputstva za pripremu boja, krojenje platna.

Radovan Sremac nastavlja i dalje da nas oduševljava svojim pristupom u istraživačkom radu, kada su su pitanju događaji vezane ne samo za umetnost, nego i sve ono što je tokom ovih godina objavio o Šidu i Šiđanima.

– Posle pedeset godina od kada postoji fond galerije, on je publikovan. Najveći deo se odnosi na život i stvaralaštvo Save Šumanovića, a drugi deo građe pripada vođenju domaćinstva porodice Šumanović. Tu ima gotovo idiličnih delova, kada Šumanović opisuje svoje slike i on je u tim rečima zaista naslikao sliku. Kad neku sliku proda, on daje tačna upustva kako sliku treba okačiti, pod kakvim osvetljenjem kako bi slika dala maksimum od sebe. Ima puno dokumenata i ja verujem da će ova knjiga biti od velikog značaja i za struku, za one koji se bave naučnim radom, kao i za poštovaoce Save Šumanovića i njegove umetnosti.- zaključio je Sremac.

Publikacija je štampana u 250 primeraka  i dostupna je u Galeriji slika „Sava Šumanović”. Projekat je realizovan uz podršku Opštine Šid.

D. Popov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.