21.10.2021.
Poljoprivreda

MINISTAR POLJOPRIVREDE BRANISLAV NEDIMOVIĆ U ŽARKOVCU

Hrana nikad više neće biti jeftina

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljopriredu Čedomir Božić i predsednik rumske Opštine Slađan Mančić su posetili porodično gazdinstvo Branislava Radeke iz Žarkovca. Posle obilaska gazdinstva, ministar i sekretar su u kući domaćina razgovarali sa najvećim poljoprivrednim proizvođačima iz rumske opštine, čuli njihove predloge i primedbe i upozali ih sa aktivnostima Ministarstva i Sekretarijata za poljoprivredu.

Branislav Nedimović je ukazao da je cena ratarskih kultura na istorijskom maksimumu, pogotovo cena kukuruza.

– Sa druge strane, imali smo problem ove godine, naročito sa prodajom kukuruza. Umanjen je prinos zbog suše, tako da će prosek definitivno u Srbiji biti između 6,2 do 6,3 tone po hektaru. To će ipak biti mnogo više novca nego prošle godine, koja je bila rekordna. Ono što je najvažnije za mesece ispred nas, to su jesenja i prolećna setva – rekao je ministar Nedimović.

On je dodao da, kada je reč o jesenjoj setvi, nema nikakvih problema. Međutim, trenutna situacija u vezi sa gasom na svetskom tržištu može dovesti u problem prolećnu setvu, zato što jedan deo azotnog đubriva se kupuje u inostranstvu.

– Napravili smo radnu grupu koja bi trebalo da nađe najlakši način da što jeftinije kupimo azotno đubrivo i da ga imamo za proleće. Veptačko đubrivo je kompletno obezbeđeno,  a i sve u vezi sa semenskom robom će biti sve u redu. Možemo samo da se nadamo, sa sistemom za navodnjavanje koji razvijamo u ovoj i prethodnoj godini, još jednoj kvalitetnijoj godini – smatra Branislav Nedimović.

Ministar je ukazao i da cena hrane više nikada neće biti tako niska kao pre korone, pre svega cena žitarica, te da je to trend u celom svetu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić kaže da je ove godine u Vojvodini slabiji rod, posebno kada su žitarice u pitanju, i da je to izazvano sušom.

–  Sa druge, strane ratari su zadovoljni cenom. Urazgovoru sa domaćinom tokom obilaska gazdinstva i on je ukazao da su, iako su bili slabiji prinosi, cene visoke u odnosu na prethodnu. Konstantno nas zabrinjava situacija sa stočarima i tu više sredstava moramo da odvojimo, odnosni, da pomognemo stočarima. Cena hrane raste i na taj način dovodi u nezavidnu poziciju naše stočare – ističe pokrajinski sekretar Čedomir Božić.

On je govorio i o dobroj saradnji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i rumske opštine. Sekretarijat je obezbedio 20 miliona dinara za izgradnju atarskih puteva. Radi se i na uređenju kanalske mreže za šta je rumskoj opštini opredeljeno sedam miliona dinara.

Predsednik rumske Opštine Slađan Mančić je podsetio i na mere koje lokalna samouprava preduzima u cilju pomoći poljoprivrednicima. Sa višim nivoima vlasti sufinansira uređenje atarskih puteva i uređenje kanalske mreže.

Samostalno, u budžetu je obezbeđeno 10 miliona dinara za subvencionisanje osiguranja useva, jer je to nešto što svaki proizvođač treba da uradi. Tu su i besplatno uzorkovanje zemljišta, subvencija kamata na kratkoročnim kreditima i slične opštinske mere podrške. On je zahvalio ministru Branislavu Nedimoviću što je ispunio obećanje dato poljoprivrednicima u Donjim Petrovcima i Klenku, koji su pretrpeli veliku štetu od nevremena u junu. Njih 46 koji nisu osigurali useve u Donjim Petrovcima su dobili veštačko đubrivo.

– Poljoprivreda je, rekao bih, najjača grana privrede u našoj zemlji. Ministar Nedimović i sekretar Božić svaki dan obilaze sela i ovakva poljoprivredna gazdinstava gde se u direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima sagledavaju njihovi problemi. Sa druge strane, govori se poljoprivrednicima šta je to što država nudi, dosta njih koristi sve subvencije i povlastice, a moramo priznati da država u ovom momentu ulaže u poljoprivredu kao nikada do sada. Takođe, i cene poljoprivrednih proizvoda su ove godine, ali i prethodnih godina,  na istorijskom maksimumu – rekao je Slađan Mančić.

Branislav Radeka je veliki poljoprivredni proizvođač, koji se bavi ratarskom proizvodnjom i koji obrađuje 130 hektara zemlje.

– Sejemo pšenicu, kukuruz, soju, suncokret… Ove godine prinosi su bili četrdesetak odsto sniženi i cena nam je sad izuzetno velika, tako da te smanjene prinose pokrivamo nekako. Videćemo šta će biti na proleće. Jesenja setva je u toku, a i redovno  osiguravam useve – kaže domaćin Branislav Radeka.

On je pohvalio i dobru saradnju sa ljudima u Mesnoj zajednici u Žarkovcu, kao i dobru vezu sa lokalnom samoupravom. Branislav do sada nije koristio nijednu subvenciju koju daje Ministarstvo ili Pokrajinski sekretarijat.

– Ne kažem da nećemo potraživati neka sredstva i subvencije u budućnosti – zaključio je Branislav Radeka.

 S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.