14.10.2021.
Kultura

KULTURNI CENTAR RUMA: „ČAJ U 8“

Koncert i izložba „Šapat Panonskog mora“

Muzički program rumskog Kulturnog centra koji se već godinama realizuje pod nazivom „Čaj u 8“ je 6. oktobra publici ponudio, sem muzičkog dela, i izložbu slika. Rumljanin Jovica Panić je sa svojim prijateljima gitaristima Pavlom Miloševićem i  Radomirom  Ribićem i Željkom Jerkovićem (kontrbas),  održao koncert pre svega „gipsy jazz“, ali i autorske muzike.

Posle koncerta, uz sveće i čaj, upalila su se svetla i otvorena je Jovičina izložba pod nazivom „Šapat Panonskog mora“. Jovica Panić je učitelj koji se više od dve decenije bavi ovim lepim pozivom.

– Njegov svet je svet saznavanja, svet stvaranja i nesebične podrške onima koji su spremni da hodaju nimalo lakom stazom umetnosti. On ostvaruje svoju ideju i kroz igru, učenje, kroz jednu dečačku ljubopitljivost i nije čudo što je omiljen među svojim đacima. On je pedagog, slikar, muzičar i sve je to prostor koji ga nagoni da se izrazi, ostavi svoj trag i prenese poruku – rekao je Miroslav Ninković, na početku Joletovog koncerta.

Koncert su obeležile evergrin pesme, ali i Jovičine autorske kompozicije.

– U prvom delu koncerta smo svirali evergrin kompozicije koje su više prilagođene slušaocu, više su „world music“ nego „gipsy jazz“ zato što je on malo komplikovan za slušanje i traži specifičnu publiku. Drugi deo koncerta je moja autorska muzika, koja je specifična, radi se o „gipsy jazz“ muzici, sa granice između Nemačke, Francuske i Holandije, sviraju je Romi. Đango Rajnhart je pokretač tog procesa i Stefan Grapeki, koji svira violinu – kaže Jovica Panić.

Kada je reč o izložbi slika, „Šapat Panonskog mora“ je jedna posebna priča.

– Posvetio sam je Đorđu Balaševiću koji nas je napustio, a baš je on trebalo da otvori ovu izložbu u Novom Sadu nedavno. Ovo je omaž i njemu u čast, jer je on naš najveći panonski mornar – ističe Jovica Panić.

Na samim slikama su dve priče. Jedna je više realistična, gde autor pokušava da objasni koliko je naš život jedinstven i poseban i da treba da cenimo svaki trenutak koji smo proveli ovde.

– Druga priča je fantazija, iznutra, koristim i zanimljiv elemenat morskog konjica kome sam dodao zmajeva krila. To je morska priča, ali i fantazija. Igram se, sve što smo radili  večeras je samo igra – rekao je o koncertu i izložbi koju je priredio za rumsku publiku Jovica Panić.

 S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.