17.09.2021.
Kultura

„INĐIJA PRO POET 2021“

Priznanje Ljubivoju Ršumoviću

Od 6. do 9. septembra na više lokacija u Inđiji održan je peti Međunarodni književni festival „Inđija Pro Poet 2021“. Manifestaciju je na letnjoj sceni „Kuće Vojnovića“ otvorio direktor festivala Miodrag Jakšić. On je tom prilikom istakao da je Inđija sredina koja je imala sluha za ovakvu vrstu umetničkog okupljanja.

– Ove godine smo napravili izuzetnu selekciju i svaki od pesnika imao je barem dva nastupa u toku festivala. Veoma smo srećni što je došao veliki broj umetnika i što su oni svojevrsni kulturni ambasadori Inđije– istakao je Jakšić.

Na otvaranju „Pro poet“ festivala prisutne je pozdravio i zamenik predsednika Opštine Inđija Milan Končarević, koji je naglasio da se kultura uči i stiče čitanjem, te da je ponosan što književnici imaju priliku da inđijskoj deci približe ljubav prema čitanju.

– Šta su jedan narod i jedno mesto bez kulture? Kultura je nešto što ostaje i čast nam je da možemo svake godine da ugostimo naše, ali i pesnike iz inostranstva. Privilegija je i naše dece što mogu da se druže sa pesnicima i na taj način još više zavole knjigu- istakao je Končarević.

Ove godine glavna nagrada –Gran Pri Pro Poet” uručena je srpskom piscu Ljubivoju Ršmoviću, autoru više od 90 knjiga za decu.

– Nagrade su uvek prijatne i potrebne, ali su za umetnike i opasne. Veliki filozof Fridrih Niče je rekao da je umetnost opasna za umetnika, tako da i nagrade na neki način mogu pokvare umetnikov integritet, jer njegovu ličnost može da odvede u drugom pravcu. Ipak, nagrada je i velika obaveza, jer morate biti sve bolji da bi je opravdali- istakao je Ršumoviću nakon uručenja nagrade .

Inđijskoj publici se tokom četiri dana festivala predstavilo 40  književnika iz 14 zemalja: Srbije, Rusije, Španije, Kanade, SAD – a i BiH. U okviru festivala, organizovani su tradicionalni programi– Književni meridijani, Književni matine, promocije novih knjiga i veliki Književni miting, koji je obuhvatio posetu učesnika festivala inđijskim osnovnim školama. Organizatori, Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“, podsetili su da je prethodne četiri godine na festivalu učestvovalo preko 200 književnika koji predstavljaju svojevrsne ambasadore Inđije i kulture Srbije u svetu.

M.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.