09.09.2021.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Kriza, šta je to?

Čerupanje Barse

Za nama je jedan od najluđih prelaznih rokova u evropskom fudbalu. Iako su klubovi pogođeni krizom, to se u njihovom ponašanju na tržištu nije dalo primetiti. Tako su engleski klubovi spičili skoro milijardu evra na pojačanja ovog leta.

Najveći događaj je svakako promena sredine dva najbolja igrača fudbalske igre. Mesi je u sagi koja nije mogla da prođe bez suza, otrčao u Pariz za novim trofejima i gomilom novca. Saigrači će mu biti i novopridošli asovi kao što su Ramos iz Reala, Donaruma iz Milana i Vajnaldum iz Liverpula. Sve njih, pariski klub doveo je za džabe. Neverovatno.

Ronaldo je zapalio iz Juventusa glavom bez obzira i prešao u Mančester Junajted na opšte iznenađenje fudbalske javnosti. Tako se Portugalac vratio na mesto gde je započeo svoju blistavu karijeru, a koliko će još da igra i da li će baš u Mančesteru okačiti kopačke o klin, ostaje da se vidi.

Od većih transfera treba izdvojiti povratak Lukakua u Čelsi za skoro 100 miliona. Istu cifru su bogati vlasnici Sitija pljunuli za Džeka Griliša iz Aston Vile. Pohvale idu Atletiko Madridu koji je uspeo da očerupa raspalu Barselonu. Posle prošlogodišnjeg angažovanja Suareza, Madriđani su vratili u svoje redove Grizmana, doduše na pozajmicu.

U sledeđem krugu ovog ruleta, svoju sreću će potražiti Mbape, Kejn i Haland koji su nevoljno ostali u svojim klubovima i ove jeseni.

Cepljenje

Svo ovo vreme pandemije prolazila mi je kroz glavu jedna misao dovoljna da poljulja ubeđenje da je vakcinacija jedina stvar koja može da nas izvuče iz ove gabule. Naime, dok se ceo svet (izuzev siromašnih zemalja) bode kao sumanut i planira da roka i treću dozu čudotvornog koktela, nekako, sportisti ćute i uopšte nema informacija da li će se i kada pelcovati. Bilo je realno za očekivati da će oni prvi stati u red, s obzirom na to da im je ova pizdarija sa koronom pošteno iskomlikovala svakodnevni život, koji se u velikoj meri zasniva na čestim putovanjima i direktnom fizičkom kontaktu.

Ipak, u poslednje vreme, počele su da isplivavaju informacije (kao da bi to trebalo da bude neka tajna) o razmeri u kojoj su vakcinisani vrhunski sportisti. Ispostavilo se da je broj prilično velik. Tako je Fudbalski savez Švajcarske nedavno objavio da je Granit Džaka, koji je fasovao koronu na okupljanju reprezentacije, bio jedini igrač u selekciji koji nije vakcinisan.

Slični glasovi stižu i sa druge strane sveta. NBA liga je već početkom godine iznela jasan stav da igrači treba da se pelcuju, ali sve do sad nismo imali nikakve saznanja na tu temu. Ispostavilo se da je trenutno vakcinisano oko 75 odsto igrača, a oni koji odbiju ovaj čin, biće u najmanju ruku „obeleženi“. Dok njihove kolege mogu nesmetano da nastave da vijaju kurave po noćnim klubovima u slobodno vreme, ovi nesretnici neće moći ni da mrdnu. Čekaju ih karantini i besomučna testiranja, a u autobusu će sedeti u šaragama. Ludilo.

„Ledeni“

Legenda auto-moto sporta Kimi Raikonen, objavio je nedavno da se na kraju ove sezone povlači. Vesti iz ove rubrike obično preskačem, jer su dešavanja u Formuli 1 davnih dana prestala da me zanimaju. Ipak, ovaj čovek mi je uvek privlačio pažnju u danima kada sam voleo da posle nedeljnog ručka „ušećerim“ i odgledam trku. Dobro, obično bih zaspao odmah posle starta, ali realno, start i jeste najzanimljiviji deo trke u Formuli 1.

Elem, ovaj Finac kojeg sa razlogom zovu „Ledeni“ zbog njegovog hladnog temperamenta, možda je i poslednji predstavnik tog vremena kojeg se sa nostalgijom sećamo. Vremena kada su ljudi još uvek bili ljudi, a ne mašine. Ostaće upamćen kao vozač koji se često oglušavao o naređenja svoje ekipe, a njegovi kratki, odsečni i duhoviti odgovori na novinarska pitanja postali su legendarni. Bio je jedan od najtalentovanijih vozača u istoriji ovog sporta, a 2007. godine je uzeo poslednju titulu za Ferari. Njegovim povlačenjem označava se kraj jedne ere. Na sceni su neki novi klinci koji umesto emocija i nadmetanja, vijaju brojke i statistiku.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.