30.08.2021.
Izdvojena vest

IRIG: USLUGA LIČNI PRATILAC

Pomoć roditeljima dece sa invaliditetom

Na poslednjoj skupštinskoj sednici odbornici SO Irig su doneli odluku o realizaciji opštinskog budžeta u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite u ovoj godini, što se konkretno odnosi  na uslugu ličnog pratioca deteta.

Ova usluga se pruža preko Centra za socijalni rad, a na ovaj način se pomaže porodicama koje imaju decu sa invaliditetom.

Milica Tomić iz Službe za društvene delatnosti Opštinske uprave u Irigu kaže da je lokalna samouprava u maju potpisala ugovor sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti u iznosu od nešto više od 1,3  miliona dinara.

– Iz ovog ugovora imamo obavezu  da donesemo odluku kako bismo razgraničili koliko smo mi planirali sredstava za ovu namenu, a  naš plan je 3,5 miliona dinara i odnosi se na čitavu socijalnu i dečiju zaštitu. Ova konkretna sredstva biće utrošena za uslugu lični pratilac. Mi smo krajem juna potpisali  ugovor  sa Agencijom za pružanje usluga socijalne zaštite bez smeštaja iz Gornjeg Milanovca, a usluga je počela da se sprovodi od 1.jula – ukazala je Milica Tomić.

Usluga lični pratilac se pruža za petoro dece, od kojih je po dvoje iz  Iriga i Vrdnika, kao  i jedno dete iz Šatrinaca.

–  Konkretno, ova sredstva će biti iskorišćena za prvih šest meseci, a ugovor je potisan na 12 meseci.  Troškove za preostalih šest meseci će snositi iriška opština – pojasnila je Milica Tomić.

Socijalna usluga lični pratilac se u iriškoj opštini realizuje od 2015. godine, što govori u prilog održivosti usluge, ali i zainteresovanosti lokalne samouprave da pomogne deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

– Značaj pružanja usluge lični pratilac deteta ogleda se u tome što je petoro  dece dobilo pomoć koja im je bila neophodna, a njihovi roditelji podršku. Veliki deo tog finansira opština, preko 80 procenata, a sredstva koja dobijamo od Ministarstva su nam svakako značajna. Tako ćemo i nastaviti sa finansiranjem, jer je politika koju vodimo  da pomognemo roditeljima, deci i našim građanima, da im olakšamo posebno  u ovoj teškoj situaciji vezanoj za pandemiju  korona virusa. To  je nešto najmanje što možemo da učinimo za njih – istakao je Tihomir Stojaković, predsednik Opštine.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.