18.05.2021.
Aktuelno, Koronavirus

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Smanjuje se broj zaraženih korona-virusom, situacija i dalje vanredna

Sednica Štaba za vanredne situacije je održana 18. maja i na njoj je bilo reči o epidemijskoj situaciji na teritoriji Sremske Mitrovice i celog Srema, kao i o procesu vakcinacije u Mitrovčana. Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje dr Nade Zec Petković, epidemijska situacija u Sremu je i dalje vanredna, ali se primećuje pad inficiranih lica. Načelnik Opšte medicine dr Adil Elhag je istakao da je u poslednje dve nedelje primetan pad broja pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja. Zbog toga je odlučeno da se promeni radno vreme kovid ambulanti, koje je sada od 7 do 14 sati svakog dana. Takođe, on je kazao da vakcinacija u Sremskoj Mitrovici protiče dobro i da je do 17. maja prvu dozu primilo 29.326 građana, što je 47,5 posto populacije, a revakcinisano je 37,39 odsto građana. Ukupan broj pacijenata u Kovid bolnici je 63.

Dr Nada Zec Petković je iznela podatke o broju aktivnih slučajeva i novoinficiranih lica virusom korone.

– Zavod za javno zdravlje ocenjuje epidemijsku situaciju kao vanrednu sa smanjenjem broja inficiranih na dnevnom nivou i sa tendencijom prelaska situacije u nepovoljnu. Na osnovu detaljne analize, poslednji presek podataka govori da je broj registrovanih aktivnih lica u Sremu 806. Od tog broja u Sremskoj Mitrovici je 292 lica, Staroj Pazovi 129, Rumi 103, Inđiji 155 lica, Šidu 64, Pećincima 42 i u Irigu 21 lice. Tokom 17. maja je registrovan 21 novi slučaj infekcije korona-virusom. Od tog broja je u Sremskoj Mitrovici 10 lica, Staroj Pazovi tri, Rumi dva, u Inđiji je registrovano jedno lice, Šidu četiri, Pećincima jedno i u Irigu nije registrovano nijedno lice obolelo od korona-virusa. Najpovoljniju stopu prevalencije ima opština Šid, a najnepovoljniju opština Inđija, rekla je dr Zec Petković.

Takođe, dr Nada Zec Petković je iznela podatke o stanju u Opštoj bolnici.

– Ukupan broj pacijenata u Korona centru je 51. Broj pozitivnih je 25, na respiratoru je 10, kiseoničkoj potpori je 22 pacijenta. U Urgentnom prijemu Opšte bolnice 17. maja je pregledano 125 osoba, od toga je 43 lica bilo na prvom pregledu. Hospitalizovana su tri lica, a osam je otpušteno iz Opšte bolnice, kazala je dr Zec Petković.

S obzirom na to da se bliži sezona letovanja i putovanja, PCR i antigen test se u te svrhe može uraditi u Zavodu za javno zdravlje. Prethodno je potrebno da se osoba prijavi na ePortalu, pri čemu se odabere mesto i termin testiranja. Cena za PCR test je 9000 dinara, a za antigen testove 3500 dinara.

Dr Adil Elhag je rekao da je 17. maja prvu dozu vakcine primilo 164 građana, a revakcinisano je 265 Mitrovčana. Takođe, na prvom pregledu je bilo 29 pacijenata, od čega je šest pacijenata bilo antigen pozitivno, ali nije bilo hospitalizacije građana Sremske Mitrovice.

– Odlučili smo da se poveća rad seoskih ambulanti Doma zdravlja. Sve seoske ambulante će raditi, osim u Salaša Noćajskom i ZasaviciII. Pacijenti iz tih mesta će odlaziti ambulantu u Mačvanskoj Mitrovici. Hitne slučajeve koji zahtevaju urgentan pregled će preuzeti bolnički prijem Opšte bolnice, rekao je dr Elhag.

On je najavio da će narednog vikenda vakcinalni punktovi u Sremskoj Mitrovici biti ispred „Lidla“ od 9 do 19 časova, dok će vakcinalni punkt ispred Biblioteke raditi od 9 do 21 čas.

Kako je istaknuto na sednici, diskutovati o tome koja će vakcina dati najveći broj antitela nema osnova, jer su imuni sistemi ti koji treba da daju odgovor i zaštite lice od potencijalnog novog kontakta sa virusom. Poenta je u odbrambenom odgovoru organizma i ukoliko dođe do nove infekcije da klinička slika bude blaža ili da budu neprimetni simptomi. Bitno je prisustvo antitela, a ne njihov broj, jer se on povećava i smanjuje.

Dr Elhag je kazao da je „buster“ doza vakcine, to jest treća doza, neminovnost i da će morati da je prime svi koji su vakcinisani bilo kojom vakcinom.

– Ta doza će biti napravljena na osnovu novih sojeva virusa. To je neminovno. Vakcina štiti jednim delom, ali kada se pojavi novi soj virusa koji su prevarili imuni sistem, moraće da se napravi vakcina koja je poboljšana. Mislim da neće biti neophodno da se prima vakcina od istog proizvođača, jer se štitimo od istog antigena, odnosno agensa. Na primer, ljudi koji su u Evropi primili prvu dozu „Astra Zeneke“ i sada mogu da prime „Fajzer“ ili „Modernu“ kao drugu dozu. Mislim da će se treća doza primiti na jesen, izjavio je dr Elhag.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.