05.05.2021.
Društvo

U SLAVU ŽRTVAMA APRILSKOG RATA

Otkriven spomenik i otvorena izložba u Muzeju

Nizom aktivnosti u Sremskoj Mitrovici je obeležena 80. godišnjica od početka Aprilskog rata 1941. godine, kada su poginuli vojnici Kraljevine Jugoslavije. Najpre je u Muzeju „Srem“ 24. aprila otvorena izložba „Aprilski rat i prvi dani Nezavisne Države Hrvatske”, koja obrađuje period od aprila do leta 1941. godine, s osvrtom na dešavanja u gradu i celom Sremu. Zatim je 25. aprila u na platou u naselju Stari most otkriven spomenik stradalim vojnicima Kraljevine Jugoslavije. Otkrivanju spomenika je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnica Svetlana Milovanović i zamenik gradonačelnice Petar Samardžić sa predstavnicima gradske vlasti. Inicijativa za ove događaje potekla je od novinara Steve Lapčevića.

Izložbu je otvorio načelnik Gradske uprave za sport i kulturu Vasilj Ševo, koji se pritom zahvalio u svoje ime i u ime Grada Stevi Lapčeviću.

– Kada govorimo o Aprilskom ratu, moramo se setiti naših boraca koji su svesno dali svoje živote, a cilj je bio da se uspori protivnik kako bi svoje najbliže spasili od sigurne smrti. Vojnici tadašnje Kraljevine Jugoslavije bili su znatno inferiorniji u vojnom pogledu i pitanje pobednika se nije ni postavljalo, a nije se postavljalo ni pitanje da li će spasiti svoje živote. Živote nisu, ali čast jesu. Zbog toga treba da se okupimo svake godine da im odamo pomen, to je zlo koje ne treba da zaboravimo i o kojem naša pokoljenja treba da uče. Kada govorimo o Sremskoj Mitrovici danas, ona treba da živi u apsolutnoj ravnopravnosti i toleranciji svih njenih građana bez verske, rasne ili druge mržnje, istakao je Ševo.

Direktor Muzeja „Srem“ Andrija Popović se zahvalio lokalnoj samoupravi, koja je pružila veliki podršku Muzeju, kao i svima koji su učestvovali u organizovanju ove izložbe.

– Zahvaljujem se Vojnom muzeju u Beogradu i svima koji su pružili snažnu podršku ovom projektu obeležavanja Aprilskog rata, koji za mene ima dvostruki značaj. Pre svega, to je priča o jednoj tragediji, velikoj nesreći i o nejedinstvu koje nas, nažalost, tradicionalno prati kroz istoriju, a sa druge strane, to je priča o velikom heroizmu, koji je nažalost zaboravljen. Muzej je kao inistitucija uvek tu da skine te slojeve istorije i da otkrije pravi heroizam i pravo junaštvo tamo gde se ono nalazi, a te 1941. nalazilo se na ulicama našeg grada. Zato želim da se još jednom svima zahvalim i da pozovem sve Sremce i sve zainteresovane da dođu i posete izložbu, izjavio je Popović.

Istoričar Nenad Radmanović, kustos Muzeja „Srem“, kazao je da izložba ukazuje na običnog čoveka tadašnje Sremske Mitrovice, koji je bio vinovnik uvodnih događaja u Drugi svetski rat na teritoriji Srema i samog grada.

– Uradili smo rekonstrukciju kompletne političke scene grada uoči rata sa svim akterima, kao i rekonstrukciju događaja koji su vezani za 27. mart, ne samo u Sremskoj Mitrovici, nego i u Sremu. Za posetioce izložbe će možda biti najzanimljivije da vide kako su izgledali vojnici Kraljevine Jugoslavije, koje su naoružanje imali vojnici okupatorskih zemalja. Sledeće godine biće obrađene i teme koje su vezane za formiranje partizanskih odreda u gradu, formiranje činovničkog aparata, teme koje su vezane za progon Srba, Jevreja i Roma u gradu i 1942. godina. Jer, sledeće godine se obeležava 80 godina od strašnog pogroma našeg naroda na Spomen-groblju i akcije Viktora Tomića, rekao je Radmanović.

Svi zainteresovani građani mogu posetiti izložbu uz poštovanje protivepidemijskih mera, a plan je da se ona svake godine tematski nadogradi.

Čast da svečano otkrije spomenik palim borcima Kraljevine Jugoslavije imao je zamenik gradonačelnica Petar Samardžić. Spomenik je projektovao arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ivan Filipović, a sredstva su izdvojena uz pomoć velikog broja Mitrovčana i sponzora. Tom prilikom, Petar Samardžić je podsetio da je Aprilski rat u Sremskoj Mitrovici počeo 8. aprila bombardovanjem pruge i Železničke stanice.

– Na mestu gde je postavljen spomenik, pre osam decenija vojnici Kraljevine Jugoslavije suprotstavili su se nadolazećim nemačkim vojnim jedinicama u toku Aprilskog rata. Mitrovačke branioce sačinjavali su policijsko-žandarmerijske i dobrovoljačke jedinice Srema i Mačve koje su se udružile u kombinovani mitrovački odred sa zadatkom da brane pontonski most i na taj način osiguraju transport ljudi i materijala preko Save. Nažalost, borbe su okončane slomom jugoslovenske odbrane. Koliko je vojnika stradalo, nažalost, ni danas nije poznato. Tek u nekom nemačkom posleratnom izveštaju navodi se da je u zoru 12. aprila mrtvih jugoslovenskih vojnika bilo duž čitavog keja, a Nemci su tela bacali u Savu i dvorištima kuća. Otkrivanjem spomenika, odajemo počast svim palim vojnicima Kraljevine Jugoslavije i svim stradalima u odbrani našeg grada, i sećamo se godina otpora i stradanja Sremske Mitrovice u ratu u kojem je i nad našim sugrađanima izvršen genocid o čijim razmerama javnost i danas, nažalost, malo zna, rekao je Samardžić.

Stevo Lapčević je izrazio zadovoljstvo jer se posle osam decenija obeležava ovako značajan događaj za istoriju Sremske Mitrovice.

– Mislim da žrtva koju su dali vojnici Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu, nas obavezuje i danas da u miru i slobodi koju imamo, radimo svi zajedno za dobrobit naše zajednice, i da se na taj način najbolje odužimo tim ljudima. Spomenik je samo jedna mala otplata tog duga, ali onoliko koliko budemo spremni da se žrtvujemo za dobrobit svih nas, toliko ćemo zaista biti dostojni njihove žrtve, izjavio je Lapčević.

Poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić je sa pokrajinskom poslanicom Sanjom Kovačević i odobrnicom u Skupštini grada Tatjanom  Nikolić.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.