08.04.2021.
Kolumna: Mrtav ugao

МРТАВ УГАО

Најкориснији Србин

Април је месец и време је да се у спортском свету почне са спекулацијама и нагађањима ко ће да се окити златним одличјем а ко ће своју срећу тражити наредне сезоне. Једна од спортских прича, или боље речено бајки, која се стално протура кроз овдашње медије, јесте „МВП сезона“ Николе Јокића у најјачој кошаркашкој лиги на свету.

Бити најкориснији играч у НБА лиги је привилегија неописивих размера. Играч који се окити овом титулом има загарантовано место у историји америчке и светске кошарке. Стајеш раме уз раме са величинама попут Вилта Чембрлена, Карим Абдул Џабара, Лерија Птице, Џордана, Леброна…

Још је већи подвиг ако овај трофеј заслужиш као странац у НБА, који је морао жестоко да се потруди да би се уопште нашао на великој сцени и имао прилику да покаже шта зна. Никола Јокић је дошао у Денвер као 41. пик на драфту. У преводу, ником није ни пало на памет да ће овај дежмекасти Сомборац у року од неколико година ући у трку за најкориснијег играча.

Амери не би били то што јесу да не закомпликују ствари до максимума, барем што се статистике тиче. Ни дан-данас није баш најјасније који су то критеријуми који су пресудни у одабиру лауреата ове престижне награде. У новије време користе се алати тзв. напредне статистике која у великој мери може да расчлани појединачан учинак сваког играча и његов утицај на игру. Ипак, и поред свега тога, често је тешко издвојити једног играча, с обзиром на то да је НБА пун лудака који на различите начине тероришу противничке екипе. Наравно, како сезона одмиче, списак кандидата је све мањи.

Оно што може бити пресудна ставка, јесте целокупна прича која прати играча – његова улога у тиму, успех екипе за коју игра и разне друге околности које га прате у току сезоне. Никола Јокић је специфичан играч у сваком смислу. Не треба наглашавати колико је јединствен догађај то што је дечко вероватно најбољи додавач међу центрима у историји НБА лиге. Био би први центар после Шакила О‘нила који је освојио престижну награду. Такође, његов Денвер игра одлично у последње време, а прошле године су стигли до финала западне конференције. Ако на све ово горе поменуто додамо и бројке које су неспорно на његовој страни, рекли би да је ствар већ готова. Човек је статистички најдоминантнији играч у лиги, а његов утицај на екипу је немерљив.

Ипак, није све тако црно-бело. Постоје и други кандидати који би могли да отму титулу нашем асу. Јанис Адетокумбо, популарни Алфабет је већ две сезоне биран за најкориснијег играча. Мало је и досадио јавности, с обзиром на то да са својим Милвокијем није успео да уради ништа у плејофу. Ту су и Леброн и Дејвис из Лејкерса, али им је сезона осакаћена повредама. Мали дончић гази као и претходне сезоне али није реално да се нађе у најужем избору.

Један је човек који би могао да помрси рачуне Јокићу – Џејмс Харден. Брадоња игра своју лудачку кошарку већ годинама уназад. Не треба трошити пуно речи о овом играчу. И ове сезоне у Бруклину пуни статистичке колоне и игра као луд. Оно што му је отежавајућа околност јесте чињеница да је усрао мотку са Хјустоном на почетку сезоне и понео се прилично џукачки према свом, сада већ бившем клубу. Одбио је да игра и тражио да га пусте у другу екипу, оставивши своје саиграче на цедилу, и то у јеку катастрофе са короном, када пола тима није играло. На крају је прешао у Бруклин, који му свакако даје више шансе за освајање толико жељене титуле.

Узевши све ово у обзир, намеће се јасан одговор на питање ко ће бити МВП текуће сезоне. Јокара је свакако то заслужио, али у америчком циркусу званом НБА, можеш да очекујеш свашта. Биће интересантно видети евентуално образложење ако наш центар не добије престижну награду. Све је више јавних личности из света кошарке који су на његовој страни. Једно је сигурно, дечко пише историју, а о његовим достигнућима ће се причати и много година после завршетка каријере. А тек је на пола пута…

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.