15.03.2021.
Izdvojena vest

SREMSKA MITROVICA

Četr­na­est izbe­glič­kih poro­di­ca dobi­lo sred­stva za kupo­vi­nu seo­skih kuća

U Grad­skoj kući 11. mar­ta, 14 izbe­glič­kih poro­di­ca je pot­pi­sa­lo ugo­vo­re o dode­li bes­po­vrat­ne pomo­ći za kupo­vi­nu seo­ske kuće sa okuć­ni­com. Kuće za 14 izbe­glič­kih poro­di­ca obez­be­đe­ne su regi­o­nal­nim stam­be­nim pro­gra­mom (RHP). Ovaj zajed­nič­ki pro­gram Bosne i Her­ce­go­vi­ne, Hrvat­ske, Crne Gore i Srbi­je ima za cilj reša­va­nje stam­be­nog pita­nja izbe­glih lica, kroz dode­lu stam­be­nih jedi­ni­ca, seo­skih doma­ćin­sta­va i pake­ta gra­đe­vin­skog mate­ri­ja­la. Pro­gram se finan­si­ra iz dona­tor­skih sred­sta­va kojim upra­vlja Ban­ka za raz­voj Save­ta Evro­pe.
Ugo­vo­re su uru­či­li gra­do­na­čel­ni­ca Srem­ske Mitro­vi­ce Sve­tla­na Milo­va­no­vić i načel­nik Grad­ske upra­ve za soci­jal­nu zašti­tu i zašti­tu život­ne sre­di­ne Dra­žen Riđo­šić.

– Grad Srem­ska Mitro­vi­ca je i do sada uče­stvo­vao u sko­ro svim pot­pro­jek­ti­ma Regi­o­nal­nog pro­gra­ma za pomoć izbe­glim i rase­lje­nim lici­ma, tako da smo uspe­li da zbri­ne­mo mno­go poro­di­ca, bez obzi­ra da li su u pita­nju kuće sa okuć­ni­com, gra­đe­vin­ski mate­ri­jal, mon­ta­žne kuće ili sta­no­vi. Svo­je uče­šće, narav­no, nasta­vlja­mo i dalje, tako da je Grad u mar­tu pro­šle godi­ne ras­pi­sao jav­ni poziv za pri­ja­vu svih onih koji­ma je ova pomoć potreb­na. Zavr­šen je u febru­a­ru ove godi­ne i rezul­tat toga bilo je pot­pi­si­va­nje 14 ugo­vo­ra sa izbe­glim lici­ma i njiho­vim poro­di­ca­ma, za kupo­vi­nu kuća sa okuć­ni­com i pomoć u gra­đe­vin­skom mate­ri­ja­lu. Vred­nost ovog pake­ta je 11,5 hilja­da evra. Od toga bi se mak­si­mal­no kori­sti­lo devet i po hilja­da za otkup seo­ske kuće sa okuć­ni­com, a osta­tak za pomoć u gra­đe­vin­skom mate­ri­ja­lu. Svi­ma želim da u svo­jim novim domo­vi­ma pro­ve­du mir­ne i lepe godi­ne, rekla je Sve­tla­na Milo­va­no­vić.
Poro­di­ce koji­ma su uru­če­na ugo­vo­ri su ima­le pri­li­ku da oda­be­ru kuću koju su hte­li i da je kupe u okvi­ru dode­lje­nih sred­sta­va.
– Za 14 poro­di­ca su kuplje­na seo­ska doma­ćin­stva. Sve kuće se nala­ze na teri­to­ri­ji gra­da Srem­ska Mitro­vi­ca, osim jed­ne koja je na teri­to­ri­ji opšti­ne Boga­tić. Vred­nost kuća je devet i po hilja­da evra. Uz seo­sko doma­ćin­stvo se dobi­ja i paket malog gran­ta za gra­đe­vin­ski mate­ri­jal za poprav­ku i adap­ta­ci­ju posto­je­ćih nekret­ni­na. Srem­ska Mitro­vi­ca stal­no uče­stvu­je u regi­o­nal­nom pro­gra­mu što kroz izgrad­nju sta­no­va, ukup­no je izgra­đe­no 70 stam­be­nih jedi­ni­ca, što u dode­li pake­ta gra­đe­vin­skog mate­ri­ja­la, kojih je pode­lje­no 40 do sada, rekla je Suza­na Nedelj­ko­vić, pove­re­nik za izbe­gli­ce gra­da Srem­ska Mitro­vi­ca.

Ran­ka Bog­da­no­vić, koja je izbe­gla iz Klju­ča 1995. godi­ne, tre­nut­no je sme­šte­na u Noća­ju. Ona je dode­lom ovih sred­sta­va napo­kon došla do svog kro­va nad gla­vom. Ran­ka će sa svo­jom poro­di­com žive­tu u Sala­šu Noćaj­skom. – Veo­ma sam sreć­na što ću ima­ti svo­ju kuću i zahval­na sam svim ljudi­ma koji su uče­stvo­va­li u rea­li­za­ci­ji ovog pro­jek­ta. Dobi­la sam kuću sa okuć­ni­com u Sala­šu Noćaj­skom. Ima nas četvo­ro, muž, ja i dvo­je dece. Jako sam zado­volj­na i jedva čekam da se use­li­mo. Do sada nismo ima­li svo­ju kuću i ovo nam mno­go zna­či. Sreć­na sam što ćemo na ovaj način reši­ti svo­je stam­be­no pita­nje, rekla je Ran­ka Bog­da­no­vić.

Z. Popo­vić
foto: B. Tuca­ko­vić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.