17.12.2020.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Pauza

Završeno je takmičenje u grupnoj fazi evropskih fudbalskih takmičenja. Prvi deo je iza nas i vreme je da se svode računi pred kraj ove usrane godine. U okolnostima koje nam je podarila ova pandemija, gledali smo fudbal bez publike, desetkovane timove i nesvakidašnje rezultate. Ipak, može se reći da su favoriti uglavnom odradili posao i izborili se za dalji nastavak takmičenja u Evropi.

U Ligi šampiona je bilo svakakvih rezultata. U prvih nekoliko kola nije se znalo ko koga bije. Nagoveštavala se jedna čudna sezona i debakl nekih velikih klubova. Vremenom se stanje iskristalisalo, a oni manji klubovi su na kraju ipak prepustili štafetu budžovanima.

Ako ćemo o iznenađenjima, to je svakako ispadanje Junajteda i Intera iz najjačeg evropskog takmičenja. Tu je i Ajaks koji se borio za nokaut fazu do poslednjeg kola, ali nije mogao izaći na kraj sa Liverpulom i Atalantom.

Mančester Junajted je zauzeo treće mesto u grupi sa Parizom, Lajpcigom i Bašakšehirom. Poraz u poslednjem kolu od Lajpciga od 3:2 koštao ih je prolaska u nokaut fazu. Ne mogu reći da mi je žao Engleza. Nekada je Mančester bio moj omiljeni klub, a era Aleksa Fergusona je zasigurno obeležila dobar deo naših života. Odlaskom legende sa klupe, engleski klub je jednostavno izgubio identitet. Nije to više to. Koprcaju se i bore zadnjih nekoliko godina da se vrate na staze uspeha, ali jednostavno su postali prosečan klub. Desi se tu i tamo neki bljesak i dobra partija, ali kada dođe do odlučujućih mečeva, ne mogu da se osole. Najbolji dokaz za to je i ova partija protiv Nemaca u zadnjem kolu. Sa druge strane, drago mi je zbog Lajpciga i njihovog mladog trenera Nagelsmana, koji nastavlja da gazi svoje starije kolege. Želim mu svu sreću.

Inter se proveo kao bos po trnju u grupi sa Realom, Šahtjorom i Menhengladbahom. Na kraju su uhvatili fenjer i neće videti Evropu na proleće. Šteta, ako mene pitate, posebno zbog Lukakua koji je trenutno jedan od najboljih napadača u Evropi. Italijani su imali tu nesreću da se takmiče u grupi u kojoj su pali krajnje čudni rezultati. Kiksevi Reala su im došli glave, s obzirom na to da su njihovi direktni konkurenti uspeli da otkinu bodove Špancima. Posebno Šahtjor koji ih je dva puta dobio. Ruku na srce, moraš i ti nekoga pobediti da bi se nadao nečemu. Šest bodova je premalo.

Treće razočarenje je Ajaks našeg Dušana Tadića. I dalje igraju lep i atraktivan fudbal, ali se vidi da to nije ekipa iz prethodnih sezona. Otišli su neki bitni igrači i prodali se dobro, a ostatak ekipe je nedovoljno jak da bi se borio za neke veće ciljeve. Ipak, Holanđane ćemo gledati na proleće u Ligi Evrope, koja je u ovom momentu idealna sredina za njih.

Kada smo kod Lige Evrope, tu zabava počinje na proleće. Totenhemu, Arsenalu, Milanu, Napoliju i Romi će se pridružiti i trećeplasirani iz Lige šampiona, a najzvučnije ime je Mančester Junajted.

Crvena zvezda je u poslednjem kolu odigrala bez golova sa Liberecom u gostima, čime je potvrdila drugo mesto u grupi. Osvojila je 11 bodova i ima samo jedan poraz iz šest mečeva. Ovome se nisu nadali ni najveći optimisti, a koliki je domet srpskog kluba, videćemo na proleće, kada se nesrećnici sastaju sa moćnim Milanom.

Vrhunski evropski fudbal ide na pauzu do kraja februara. Imaćemo zabavu na Ostrvu u vidu pijanih Engleza koji se tradicionalno kolju oko novogodišnjih i božićnih praznika. A možemo se okrenuti i nekim drugim sportovima, poput košarke i NBA lige koja startuje 22. decembra. Pa ko šta voli…

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.