10.12.2020.
Ekonomija

SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Prvi rebalans budžeta

Odbornici rumske skupštine su 2. decembra jednoglasno doneli odluku o rebalansu opštinskog budžeta, a reč je o prvom rebalansu koji je predložen, a potom i usvojen. Ovim rebalansom, opštinski budžet se smanjuje, u ukupnom iznosu od 149,6 miliona dinara i to umanjenje budžetskih prihoda i rashoda iznosi 130 miliona dinara, dok je umanjenje prihoda i rashoda iz dodatnih izvora 19,6 miliona dinara.

– Ovim rebalansom predloženi obim budžetskih sredstava iznosi, zajedno sa predloženim obimom iz dodatnih izvora, ukupno 2.351.409.417 dinara. Najvažniji razlog za donošenje rebalansa je raspodela suficita na određene aproprijacije rashoda na osnovu člana 9. odluke o završnom računu budžeta za 2019. godinu – pojasnila je Marijana Kolondžija, šefica Odeljenja za finansije, privredu i poljoprivredu.

Takođe, iskazana je potreba nekih korisnika budžeta da se, u okviru strukture rashoda i izdataka budžeta, izvrše izmene po aproprijacijama, kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje opštine u narednom periodu.

Razlog za rebalans je i obezbeđivanje dodatnih sredstava u budžetu, u iznosu od 24 miliona dinara, za pokretanje postupka javne nabavke za projekat „Vojni kompleks Klub vojske Srbije“ u Rumi u iznosu od 54 miliona dinara, kao i isplata jednokratne novčane pomoći od 10.000 dinara, svim zaposlenim, a radi se o 291 radniku Doma zdravlja Ruma.

Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma, ukazao je na to da se prvi rebalans budžeta vrši gotovo na kraju ove godine, što pokazuje da je tokom cele godine bilo stabilno budžetsko finansiranje, uprkos ovoj neočekivanoj pandemiji, koja je uzdrmala čitavu planetu i ekonomski podrila mnoge privredne i uslužne grane.

– Odluka o rebalansu, koju smo usvojili, pokazuje da smo bili uspešni i da se uspešno borimo sa svim posledicama koje je pandemija donela. Planirani budžet ima umanjenje od nešto preko 140 miliona dinara i tim umanjenjem ćemo praktično biti na nivou budžetske 2019. godine, koju smo proglasili kao istorijski uspeh i nezabeleženu u poslednjih nekoliko decenija – istakao je Kovačević i dodao da sa te strane mogu biti zadovoljni.

Uprkos svim teškoćama, sve investicije i infrastrukturna ulaganja su realizovani. Završene su dve kotlarnice na gas, u toku je rekonstrukcija ulica 15. maj i 15. avgust, a treća velika investicija je rekonstrukcija Doma Vojske Srbije. Ona još nije realizovana, ali se rebalansom budžeta stvaraju uslovi da se do kraja godine završi javna nabavka i za ovu investiciju.

– Možemo biti zadovoljni i mislim da rebalans budžeta pokazuje da smo postavili zaista zdrave temelje koji nam sada omogućavaju da, i u ovoj godini, bez težih posledica finansiramo sve projekte koje smo planirali – ukazao je Stevan Kovačević.

U rebalansu su predviđena i sredstva za sve zaposlene u Domu zdravlja Ruma koji će dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

– Mislim da su to sredstva koja su oni svojim radom, zalaganjem i požrtvovanjem, rizikujući svoje zdravlje i svoje živote na svojim radnim mestima, apsolutno zaslužili u ovoj borbi sa koronavirusom. Opština nije osnivač Doma zdravlja i nema nikakve zakonske obaveze kada je u pitanju finansiranje, ali imamo moralne obaveze, jer Dom zdravlja opslužuje potrebe naših sugrađana – istakao je Kovačević i dodao da će svi zaposleni u Domu zdravlja, njih 291, dobiti ovu novčanu pomoć, pored one u istoj visini, koju dobijaju po odluci Vlade Srbije.

Tako da je rumska Opština među prvim koja je na ovaj način reagovala i nagradila svoje zdravstvene radnike. Kristina Kašić, zamenica predsednika SO Ruma, inače pravnica u Domu zdravlja, ukazala je na to da su podjednako, sve službe ove ustanove, učestvovale u borbi protiv ove zarazne bolesti.

– Bukvalno smo svi funkcionisali kao jedna celina, svi zaposleni su svakodnevno imali ogroman pritisak zbog povećanog obima posla i prekovremenih sati, nekorišćenja godišnjih odmora, tako da su svakodnevno ulagali veliki trud i rad u očuvanje zdravlja naših građana. Mogu da kažem da sada Kovid ambulanta beleži i do 200 pregleda dnevno i zaista je ogroman pritisak na ovu ambulantu. Ovo je samo jedna u nizu mera podrške u finansijskom smislu, koju nam je lokalna samouprava pružila. Ona je pokazala jednu odgovornu i solidarnu politiku prema našoj ustanovi, pogotovo što od prošle godine naš osnivač više nije rumska Opština. Ovo je i podstrek da istrajemo u ovoj borbi – ukazala je Kristina Kašić.

Ovu odluku lokalne samouprave je podržala i Dušanka Stefanović Radisavljević, koja radi kao apotekarka u apoteci u sklopu Doma zdravlja Ruma, a odbornica je iz redova Zelene stranke.

Na ovoj sednici, u okviru izbora i imenovanja, razrešen je jedan dosadašnji i imenovan je novi član Nadzornog odbora JP „Vodovod“.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.