30.11.2020.
Izdvojena vest

UDRUŽENJE „DEČJI SVET”

Oslikan zid laćaračke škole

Udruženje „Dečji svet”, kreiralo je neformalnu grupu mladih pod nazivom „Mladi Filantropi“. Cilj osnivanja jeste unapređenje uslova školskog okruženja i rada u školi. Kroz zajednički rad sa mladima ispitivane su potrebe Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik” u Laćarku. Kroz podršku direktora škole Zlatka Vuletića i učiteljice Mirjane Krsmanović Mirnić  oslikavan je i ulepšavan zid u dvorištu škole, koji je bio  ispisan neprimerenim komentarima. Uz pomoć učiteljice Mirjane Krsmanović Mirnić ppunjena je neophodnu dokumentacija, koja je poslata kao predlog projekta Ministatstvu omladine i sporta za akciju „ŠtaNamTeško“. Kroz projekat „Laćarak u svetu boja“ finansirana je nabavka boja za beton i slikarskog materijal.

U oslikavanju zida i izradu murala koji obrađuje temu „Mali Princ“ u ambijentu svemira i planeta, učestvovali su „mali“ i „veliki“ umetnici: deca 8. razreda, predstavnici Đačkog parlamenta (Milica Čubra, Ana Savičić, Tijana Mirić, Sara Tanasić) i neformalne grupe „Mladi Filantropi” (Irina Stokanović, Duško Stojaković, Danilo Durać, Vanja Vuletić i Nemanja Avrić), studenti Akademije klasičnog slikarstva MB Univerziteta iz Beograda, posebno Jadranka Vukašinović i nastavnica, umetnica i mentor-koordinatr u izradi murala Jelena Sekulić Voljanek.  Mural je rađen posebnim svetlosnim efektima svetlosti i senke „er braš“ tehnikom za koju je bio zadužen Branislav Suvić. Mural čiji je motiv citat „Deca moraju mnogo toga praštati odraslima“, otvara mnoga pitanja vezana za obrazovanje, vaspitanje i međusobnu komunikaciju „malih“ i „velikih“ ljudi, koja nam je u knjizi za sva vremena i sve uzraste „Mali Princ“, davno postavio pisac Antoan de Sent Egziperi.

‒ Zajedničkim radom i trudom možemo da menjamo svet. A ovaj projekat je poruka za sve mlade ljude, da ne šaraju zidove neprimerenim komentarima, nego da zajedno oslikamo zid koji može kao naš da ulepša prostor u kome boravimo. Dobili smo zid, koji više nije običan. Čaroban svet boja će zadiviti svakog ko poseti našu školu, rekla je  Mirjana Krsmanović Mirnić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.