17.11.2020.
Aktuelno

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

I dalje nepovoljna epidemiološka situacija

Na sednici Štaba za vanredne situacije, koja je održana 17. novembra izneseni su podaci o epidemiološkoj situaciji u Sremskoj Mitrovici i Sremu, ali bilo je reči i o radu inspekcija na teritoriji Sremske Mitrovice. Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje dr Nade Zec Petković, u Sremskoj Mitrovici je 16. novembra registrovano 14 novoobolelih od infekcije kovid-19, a ukupan broj aktivnih lica pozitivnih na korona-virus tokom trećeg talasa epidemije je  300. Taj broj za Sremski okrug je 596. Direktor Opšte bolnice dr Živko Vrcelj je kazao da se u Korona-centru nalazi 90 pacijenata, od tog broja je u korona-odeljenjima te ustanove smešteno 79 osoba, a 11 se nalazi na intenzivnoj nezi.

– Kada govorimo o ostalim sremskim gradovima, 16. novembra u Staroj Pazovi nemamo registrovani novi slučaj infekcije korona-virusom, u Rumi imamo 16, Inđiji četiri, Irigu jedno lice, u Šidu imamo dva lica i jedno lice u Pećincima. Ukupno novooboleliih za 16. novembar je 38 u Sremskom okrugu. Za sve vreme perioda koliko traje treći talas epidemije, broj aktivnih u Staroj Pazovi je 30, Rumi 108, Inđiji 98, Irigu 22, Šidu 33 i Pećincima pet. Broj novoobolelih na 100.000 stanovnika za 16. novembar, to jest stopa incidencije, u  Irigu je devet lica na 100.000 stanovnika, Šidu 5,8 lica, Mitrovici 17, Rumi 29, Staroj Pazovi 0, Pećincima pet, Inđiji osam. Stopa incidencije za Sremski okrug za 16. novembar je 12 lica. Stope prevalencije, odnosno ukupan broj obolelih na 100.000 stanovnika, u Irigu je  205 lica, Šidu 96, Sremskoj Mitrovici 376, Rumi 199, Staroj Pazovi 45, Pećincima 25 i Inđiji 207 lica. Za Sremski okrug stopa prevalencije na 100.000 stanovnika iznosi 191 lice. Predlog za izolaciju za sve vreme ovog talasa jeste 644 lica za Sremski okrug. Situacija je kontrolisana, broj pozitivnih na dnevnom nivou u Sremskoj Mitrovici je ustaljen već jedno izvesno vreme, rekla je dr Zec Petković.

Doktor Živko Vrcelj je rekao da je od 90 pacijenata, koliko je smešteno u Korona-centru,  60 pozitivno na kovid-19 infekciju, dok su ostali negativni ili čekaju rezultate testiranja.

– 16. novembra je u ambulanti pregledano 153 pacijenta, a bilo je 14 prijema u bolnicu i dva otpusta. U intenzivnoj nezi imamo 11 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru, a jedan je na kiseoničkoj masci. Nakon sastanka sa direktoricom Doma zdravlja, odlučeno je da se otvori još jedan prijem za pacijente obolele od korona-virusa. Otvaranjem još jednog punkta rasteretićemo postojeću ambulantu i smanjiti vreme čekanja, rekao je dr Vrcelj.

Načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove Ljubomir Vujčić je najavio da će od 17. novembra, u skladu sa izmenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva u borbi protiv zaraznih bolesti, komunalni inspektori i Komunalna policija kontrolisati sprovođenje svih mera na teritoriji Sremske Mitrovice, koje je donela Vlada Srbije.

– Trenutno imamo šest komunalnih policajca i tri komunalna inspektora, ali će im se pridružiti i tri obučena inspektora zaštite životne sredine. Tako da ćemo ukupno imati 12 ljudi koji će u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom i policijom kontrolisati ugostiteljske, trgovinske i zanatske objekte, ali i fizička lica. Pokazalo se da su najveći problemi redovi ispred objekata koji ne mogu da prime veći broj korisnika, pa se stvaraju redovi ispred pošti, apoteka, domova zdravlja. Svi objekti, bez obzira da li su pravna lica ili preduzetnici, a za koje se utvrdi da ne poštuju mere, prva mera je da se isprazni objekat, nakon toga može da mu se zabrani rad do 72 sata, i posle toga Tužilaštvo preduzima sledeće mere. Što se tiče kaznenih odredbi, za pravna lica, koja se ne pridržavaju mera, kazna je 300.000 dinara, 150.000 dinara je za preduzetnike, 50.000 dinara je za odgovorno lice u pravnom licu i 30.000 dinara za lice, koje je zaduženo za sprovođenje mera u nekom od objekata. U poslednje dve nedelje se mere dobro poštuju u gradu, ali bih apelovao na građane da na autobuskim stajalištima u redovima koriste maske. Primetili smo u poslednja dva vikenda da mahom mlađe osobe iznajmljuju stan na dan. Tokom ovog smo ispraznili jedan takav stan i znamo za tri takva stana koji su  neregistrovani  subjekti. Prema njima ćemo preduzeti veoma drastične mere, jer je to neodgovorno ponašanje. Uglavnom takve situacije prijavljuju građani, ali se i na svim društvenim mrežama prikazuju objekti koji se ne pridržavaju mera, rekao je Vujčić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.