02.10.2020.
Društvo

POSETA PORODICI TRKULJA U ŽARKOVCU

Mašina na Brajevom pismu za Davida

Osmogodišnji David Trkulja iz Žarkovca je učenik drugog razreda, dobar đak, koji zna da čita i piše, vozi bicikl, svira bubnjeve, a voli i poeziju. David nam je izrecitovao nekoliko dečjih pesama, ali bez ikakvog zamuckivanja, kao i i celu pesmu Desanke Maksimović „Opomena“, a uz sve ovo treba reći da je ovaj veseo i neposredan dečak, od rođenja slep. David zato koristi specijalnu pisaću mašinu sa Brajevom azbukom koju je dobio iz rumskog Saveza slepih i slabovidih, ali je problem bio što mašina nema dovoljno jak otisak da bi se lako moglo pročitati i proveriti ono što je napisano.

Zato su se roditelji Gorica i Dario obratili za pomoć rumskoj Opštini, a pošto je pomoć odobrena, David je novu mašinu dobio 21. septembra iz ruku predsednika Opštine Slađana Mančića. Naravno, pala je odmah provera, a David je sam rekao da je ovo dobra mašina i pokazao svima kako se upotrebljava. Možemo dodati da je za to zaista potrebno znanje i veština, koju je David i pokazao. Napisao je lako svoje ime i prezime, a proverom Brajevih slova utvrdio je da je napravio jednu grešku, koju je odmah i ispravio.

Predsednik Slađan Mančić je istakao da je reč o novoj mašini, američke proizvodnje koja je dopremljena iz Nemačke, pa se taj transport malo i otegao imajući u vidu svu ovu situaciju sa koronavirusom. Njena vrednost je 235.000 dinara.

– Videli ste kolika je radost dečaka koji dva puta nedeljno odlazi u Novi Sad gde uči i vežba pisanje na istoj mašini. Dobro je što je napokon stigla i što je kod dečaka kome je preko potrebna za učenje. On je jedan izvanredan, energičan dečak, koji nam je svirao, pozitivan je i zadovoljstvo je moje, ali i svih iz Opštine, da možemo da sprovodimo ovakve akcije. David nas je sve očarao svojom pozitivnošću – istakao je Slađan Mančić.

On je dodao da lokalna samouprava brine o svima onima kojima je potrebna bilo kakva pomoć.

– Mi zato imamo i resurse i određene pozicije. Čestito je i korektno pružiti pomoć u ovakvim situacijama, pre svega deci. Ovakve akcije ćemo sprovoditi i u budućnosti i pomagaćemo svima na teritoriji naše opštine kojima je stvarno potrebna pomoć – ukazao je Mančić.

Davidovi roditelji su izuzetno posvećeni dečaku i pružaju svu potrebnu pomoć kako bi mu olakšali učenje i odrastanje. David ide u OŠ „Veljko Dugošević“ i tu redovno pohađa nastavu, ali od svoje prve godine ide i u školu „Milan Petrović“ u Novom Sadu, a pohađao je i muzičko obdanište.

Gorica Trkulja, Davidova majka, kaže da prethodna mašina nije ostavljala dobar otisak na specijalnom papiru i samim tim nije bilo mogućnosti da David uoči i ispravlja svoje greške.

– Zahvaljujem predsedniku Opštine što nam je omogućio da dobijemo novu mašinu koja će Davidu omogućiti da dalje prati svoju nastavu kako treba i koja će mu dosta značiti za dalje školovanje. David je jedno veselo i slobodno dete, voli da sluša muziku, da recituje, naučio je da vozi bicikl, uporan je, svira bubnjeve, a mi ćemo mu i dalje biti maksimalno posvećeni, kako bi se i ubuduće razvijao i učio – rekla je mama Gorica.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.