24.08.2020.
Izdvojena vest

POČELA ZAMENA STARE JAVNE RASVETE NOVOM

Led sijalice u Jarku i Šašincima

U Jarku i Šašincima počela zamena postojeće javne rasveta novom. To je početak realizacije ugovora o javno privatnom partnerstvu koji je Grad Sremska Mitrovica proletos sklopio sa kompanijama „Keep light” iz Beograda i „Esco Elios” iz Novog Sada.

U sredu 19. avgusta radove na rekonstrukciji javne rasvete obišao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanadr i podsetio da je ovo treći projekat javno-privatnog partnerstva na teritoriji Sremske Mitrovice.

– Javna rasveta biće modernizovana u svim gradskim i seoskim mesnim zajednicama. Ukupno će biti zamenjeno oko 10.000 starih svetiljki novom, modernom led rasvetom. Projekat je zamišljen tako da se za njegovu realizaciju ne angažuju dodatna sredstva iz budžeta Grada Sremska Mitrovica. On je će se finansirati iz ušteda električne energije koja će biti ostvarena nakon zamene živinih i natrijumskih sijalica, led sijalicama. Po projektu je predviđeno da se uštedi negde oko 73 odsto električne energije u odnosu na trenutnu potrošnju, rekao je Vladimir Sanader.

U naredna tri meseca trebalo bi da radovi na ugradnji nove led rasvete budu završeni, kako u gradu, tako i u svim selima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica

Projekat traje 13 godina, a privatni partner je u obavezi da za to vreme održava svetiljke i garantuje za njihovu ispravnost. Grad kao što je  Sremska Mitrovica svakako mora voditi računa o uštedi električne energije, o trendovima u oblasti energetske efikasnosti. Sa novom rasvetom biće smanjena potrošnja struje sa smim tim i proizvodnja ugljen dioksida, zaključio je gradonačelnik Sanader.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.