17.08.2020.
Izdvojena vest

IRIG

Rešavanje stambenih problema izbeglih i raseljenih lica

Krajem jula Komisija u iriškoj opštini je donela konačnu listu korisnika pomoći interno raseljenih lica za otkup seoske kuće sa okućnicom i malim grantom u građevinskom materijalu. Pomoć su dobile dve porodice i to svaka u iznosu od 1,2 miliona dinara za otkup kuće, kao i 200.000 dinara pomoći u građevinskom materijalu za popravke tih kuća.

– Mi smo do sada uspeli da obezbedimo oko 130 paketa građevinskog materijala, 42 seoske kuće, 17 montažnih kuća i 55 stambenih jedinica. Kada je reč o stambenim jedinicama, u Krušedolu imamo 20 stambenih jedinica, odnosno deset dvojnih kuća, 22 stambene jedinice u Rivici, kao i 13 stanova u nedavno otvorenoj zgradi socijalnog stanovanja u Irigu – kaže za naše novine Milorad Vlahović, poverenik za izbeglice i interno raseljena lica u Opštinskoj upravi u Irigu.

Sa rešavanjem stambenih problema ove kategorije stanovništva, počelo se 2008. godine, a prva realizacija je počela godinu dana kasnije. Sada je u toku odabir korisnika za deset paketa pomoći u građevinskom materijalu za izbegla lica i odabir korisnika iz Regionalnog programa za kupovinu 15 seoskih kuća, uz mogućnost eventualnog povećanja za četiri kuće, s obzirom na to da je već pokazano povećano interesovanje korisnika.

– Zgrada socijalnog stanovanja je rešila problem najugroženijim porodicama, ali i pored svega što smo uradili, smatramo da postoji potreba za još 24 seoske kuće, za 63 paketa pomoći u građevinskom materijalu za izbegla lica, za 19 montažnih kuća, ali i za 20 stanova. To znamo na osnovu ankete koju smo uradili na terenu, a time bismo, u najvećoj meri, ali ne potpuno, rešili problem stanovanja izbeglih i interno raseljenih lica u našoj opštini – ističe Milorad Vlahović.

On dodaje da se, na osnovu do sada učinjenog, u velikoj meri pomoglo ljudima da dođu do svog krova nad glavom. Pomogla je i lokalna samouprava, tako što je obezbedila sredstva u iznosu od pet do deset procenata, kao i sprovođenjem aktivnosti i postupka javne nabavke.

U iriškoj opštini, prema zvaničnim podacima, bilo je oko 3.500 izbeglih lica, kao i preko 120 interno raseljenih lica, a sada ih je šezdesetak.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.